Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 juli 2020

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Studenten met handicap krijgen straks 300 euro per maand

Gepubliceerd: 9 July 2019 • Leestijd: 1 minuten en 16 seconden • Nieuws

Studenten met een functiebeperking die naast hun studie niet kunnen bijverdienen, krijgen over anderhalf jaar recht op 300 euro studietoeslag per maand. De uitvoering blijft een verantwoordelijkheid van de gemeente.

Handicap

Tot 2015 kregen alle studenten met een handicap via uitkeringsinstantie UWV dezelfde studietoeslag: een kwart van het minimumjeugdloon. Maar sinds de invoering van de Participatiewet moeten zij zelf aankloppen bij hun gemeente. En er kwam een extra regel: alleen studenten die vanwege hun beperking niet kunnen bijverdienen, krijgen de toeslag.

Ene gemeente guller dan de andere

Al snel bleek de ene gemeente een stuk guller dan de andere. Onderzoek van de Landelijke Studentenvakbond en CNV-jongeren wees uit dat studenten in Heerlen slechts een bedrag van 31 euro per maand bijgeschreven kregen, terwijl ze in Zwolle tien keer zoveel ontvingen. In Rotterdam krijgen studenten met een handicap 186 euro per maand.

Om daar verandering in te brengen, dienden D66, CDA, GroenLinks en 50Plus een motie in om studenten met een handicap in aanmerking te laten komen voor dezelfde studietoeslag. Die kreeg brede steun. Daarin vroegen ze ook of het mogelijk was dat DUO het geld kon uitkeren in plaats van de gemeenten.

300 euro studietoeslag per maand

Staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) heeft gehoor gegeven aan de wensen van de Tweede Kamer en maakte maandag in een Kamerbrief bekend dat studenten die vanwege hun medische beperking niet kunnen bijverdienen naast hun studie, straks rond de 300 euro studietoeslag per maand ontvangen. Dit bedrag komt overeen met de regeling die tot 2015 gold.

Ook de aanvraag- en toekenningsprocedures worden gelijk getrokken. De uitvoering blijft gezien de capaciteitsproblemen bij DUO echter wel bij de gemeente. De wetswijziging gaat per 1 januari 2021 in, maar de staatssecretaris roept gemeenten op nu al actief aan de slag te gaan met de verbetering van de uitvoering.

‘We willen dat ze studie kunnen afmaken’

‘Het mag voor de hoogte van de studietoeslag niet langer uitmaken in welke gemeente je woont. Deze studenten verdienen allemaal een financiële steun in de rug. We willen dat ze hun studie kunnen afmaken’, aldus Van Ark.

Tekst: HOP, Melanie Zierse
Illustratie: Evi Penders

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Studenten met handicap krijgen straks 300 euro per maand

  1. Het werd tijd dat de willekeur tussen gemeenten als het ging om de studietoeslag voor deze groep studenten verdwijnt. Goede zaak dat studenten met een beperking straks minder belemmerd worden in het volgen van een studie.

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top

%d bloggers like this: