Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Studentenpetitie tegen renteverhoging

Gepubliceerd: 13 May 2019 • Leestijd: 1 minuten en 36 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Studenten- en jongerenorganisaties zijn samen met GroenLinks een petitie gestart tegen de renteverhoging op studieschulden. ‘Als we nu druk zetten op de Eerste Kamer zorgen we dat deze bezuinigingen van tafel gaan!’

Het kabinet wil vanaf 2020 de rente op studieschulden gaan verhogen. Oud-studenten betalen straks een rente die hoort bij een lening met een looptijd van tien in plaats van vijf jaar. Iemand met een gemiddelde lening (21 duizend euro) en een bovenmodaal inkomen betaalt dan bij de aflossing maandelijks 12 euro meer rente. Bij 35 jaar aflossen komt dat neer op zo’n 5 duizend euro.

Het plan, uit de koker van CDA en ChristenUnie, moet de schatkist zo’n 226 miljoen euro per jaar opleveren. Dat bedrag wordt niet geïnvesteerd in het onderwijs, maar moet bijdragen aan meer solide overheidsfinanciën. Op 28 mei behandelt de Senaat het plan om de studierente te verhogen. De regeringscoalitie heeft dan nog net een nipte meerderheid van één zetel.

‘Laatste zetje om wet van tafel te krijgen’

‘Het is nog niet te laat’, schrijven studentenorganisatie ISO, studentenvakbond LSVb, scholierenorganisatie LAKS, CNV Jongeren, de Nationale Jeugdraad en GroenLinks in de petitie, die inmiddels ruim 26 duizend keer is ondertekend. Zij denken de twijfelende senatoren over te kunnen halen. ‘Binnen de regeringspartijen is er onrust over deze plannen. Als we nu de druk opvoeren, kunnen we hun het laatste zetje geven en deze wet van tafel krijgen.’ De partijcongressen van D66 en CDA spraken zich al eerder uit tegen de renteverhoging.

De initiatiefnemers van de petitie zijn vooral boos dat minister Van Engelshoven het geld wil gebruiken om de staatskas te vullen. ‘Studenten worden gebruikt als melkkoeien. Deze maatregel zorgt niet voor beter onderwijs, niet voor meer begeleiding, niet voor meer kansengelijkheid.’

‘Vrees dat renteverhoging hoger onderwijs minder toegankelijk maakt’

De voltallige oppositie is tegen het plan. De vrees bestaat dat de renteverhoging het hoger onderwijs minder toegankelijk maakt. Begin maart schreven 27 jongerenorganisaties een brandbrief naar de Eerste Kamer, waarin zij ook al hun zorgen uitspraken. ‘Het is niet rechtvaardig om drie jaar na de invoering van het leenstelsel jongeren, die al zo’n schuldenlast hebben, te belasten met een hogere rente’, aldus de briefschrijvers.

Minister Van Engelshoven maakt zich minder druk over de mogelijk negatieve gevolgen van de renteverhoging. In antwoorden op Kamervragen gaf zij meerdere malen aan dat de maatregel niets aan de toegankelijkheid van het hoger onderwijs zal veranderen. Studenten kunnen immers gebruikmaken van een studielening en ov-kaart en krijgen eventueel een aanvullende beurs. Leenaversie is volgens haar geen doorslaggevende reden om niet te gaan studeren.

HOP, Melanie Zierse

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top