Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Hogere rente op studieschuld: alleen regeringspartijen zijn voor

Gepubliceerd: 11 December 2018 • Leestijd: 1 minuten en 15 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De kogel is door de kerk: de rente op studieschulden gaat omhoog. Met de kleinst mogelijke meerderheid is het voorstel vanmiddag door de Tweede Kamer aangenomen.

Illustratie met duif met acceptgirokaart

Vanaf 2020 zijn nieuwe studenten duurder uit als ze lenen: bij een schuld van 21 duizend euro betalen zij uiteindelijk zo’n 12 euro in de maand meer aan rente dan de huidige generatie, oftewel zo’n vijfduizend euro extra in 35 jaar tijd. Tenminste, als ze genoeg verdienen om terug te betalen.

Voltallige oppositie is tegen het plan

Het plan leidde tot felle discussies en protesten. De voltallige oppositie is tegen het plan, ook PvdA en GroenLinks. Die partijen stonden mede aan de basis van het huidige leenstelsel, waarin de basisbeurs is geschrapt. Alleen de vier regeringspartijen stemden voor.

De oppositie deed vorige week zijn best om de vermeende schade te beperken en diende een vijftal moties in. Is het een idee om geen rente te rekenen voor de vijf ‘jokerjaren’, waarin oud-studenten niet aflossen? En zullen we afspreken dat de opbrengsten van de hogere rente behouden blijven voor het hoger onderwijs? Kan het kabinet misschien een maximum afspreken waar het rentetarief niet bovenuit mag stijgen?

Maar nee, de vier regeringspartijen hielden elke verzachting tegen. Dat werd vorige week eigenlijk al duidelijk. De enige motie die zojuist met algemene stemmen is aangenomen, kwam van regeringspartij CDA. De Tweede Kamer wil graag dat de totale omvang van alle studieschulden in kaart wordt gebracht.

‘Klap in het gezicht van de student’

De Landelijke Studentenvakbond noemt de renteverhoging ‘een klap in het gezicht van de student’. Voorzitter Carline van Breugel: ‘Het is ongelofelijk dat we studenten met het leenstelsel verplichten om zich diep in de schulden te laten steken en vervolgens binnen drie jaar na invoering ook nog de rente te verhogen.’

Ze brengt de demonstratie van protestbeweging WOinActie onder de aandacht. Die is aanstaande vrijdag in Den Haag. De demonstranten eisen meer dan een miljard euro van het kabinet.

Overigens moet de Eerste Kamer nog met het wetsvoorstel instemmen.

Tekst: HOP, Bas Belleman
Illustratie: Demian Janssen

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top