Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
3 juli 2020

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Studentenstress: minister wil eerst de feiten op een rij

Gepubliceerd: 6 September 2019 • Leestijd: 1 minuten en 25 seconden • Nieuws

Psychische klachten van studenten meteen aanpakken of eerst het RIVM-onderzoek naar de mentale gezondheid van jongeren afwachten? Minister van Engelshoven neigt naar het laatste.

Stress, angststoornissen en burn-outverschijnselen: het lijkt niet goed te gaan met Nederlandse studenten. Maar is het echt zo slecht met hen gesteld? Op basis van de nu beschikbare gegevens is dat niet te zeggen, stelde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu eind mei.

Daarom komt er op aandringen van de Tweede Kamer een nieuw overkoepelend onderzoek. Het RIVM gaat een ‘kwantitatieve nulmeting’ doen om uit te zoeken welk percentage van de studenten in het hoger onderwijs te maken heeft met psychische problemen. De resultaten verwacht Van Engelshoven pas eind 2020 te kunnen presenteren. Moet ze in de tussentijd niet al actie ondernemen?

Steuntje

Ja, zegt onder andere de ChristenUnie. Nee, zegt de VVD. De liberalen vinden het te voorbarig om nu al te concluderen dat studenten meer onder druk staan dan vroeger. Ze willen dat de minister de resultaten van het onderzoek afwacht.

Van Engelshoven zal pas maatregelen nemen als de nieuwe inzichten daartoe aanleiding geven, zegt ze in antwoord op Kamervragen. Maar in de tussentijd blijft het ministerie wel meepraten in de Werkgroep Studentenwelzijn. Daarin bespreekt ze met studenten en instellingen wat er gedaan kan worden om studenten die dat nodig hebben, een steuntje in de rug te bieden.

Verder wijst de minister op de verantwoordelijkheid die hoger-onderwijsinstellingen hebben om klachten te voorkomen en te verhelpen. Uit een recent (niet representatief) onderzoek van Expertisecentrum Handicap + Studie blijkt dat het hulpaanbod volgens de instellingen op orde is. Maar studenten hebben naar eigen zeggen nog altijd moeite hun weg hierin te vinden.

Risicofactoren

Veel partijen maken zich verder zorgen dat het RIVM-onderzoek niet volledig zal zijn. Kijken de onderzoekers ook naar mogelijke oorzaken van de psychische problemen, zoals het leenstelsel? ‘Financiële problemen en zorgen over financiën zullen meegenomen worden, evenals prestatiedruk’, reageert Van Engelshoven.

Daar plaatst ze wel een kanttekening bij: ‘Omdat het gaat om een nulmeting en omdat we breed willen inventariseren welke factoren een rol spelen, levert het onderzoek geen bewijs voor causale verbanden’. Er kan alleen gesproken worden over ‘risicofactoren’. Maar ze heeft er vertrouwen in dat ze op basis daarvan wel maatregelen kan nemen.

Tekst: HOP, Melanie Zierse

 

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Studentenstress: minister wil eerst de feiten op een rij

 1. Het zou prettig zijn als er ook vanuit het RIVM een oproep gedaan werd om zo veel mogelijk studenen mee te laten doen. Het is mij nog niet gelukt om mij aan te melden voor dit onderzoek.

 2. @Deelnemer? helemaal mee eens, juist met zoveel mogelijk studenten lijkt het mij dat je het beste beeld krijgt.

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de man/vrouw spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top

%d bloggers like this: