Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Serge Feldmann was van 2011 tot 2024 studentendecaan op de HR en is nu senior beleidsadviseur studentenwelzijn. Hij blogt om de wereld een klein beetje te helpen veranderen. Zijn eerdere blogs lees je hier.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Studiesucces: wie bepaalt dat?!

Gepubliceerd: 9 December 2019 • Leestijd: 1 minuten en 18 seconden • Serge

‘Studiesucces’ is misschien wel het meestgebruikte woord op de HR. In dezelfde zin komen dan vaak ook de termen ‘rendement’, ‘langstuderen’ en ‘uitval’ voor. Wat mij betreft hebben die er niets mee te maken.

Het begrip studiesucces is bij mijn weten nergens binnen de hogeschool eenduidig gedefinieerd. En toch nemen we het allemaal in de mond. Staan we dus in dezelfde taal alsnog langs elkaar heen te praten. Voor de een gaat het over nominaal = normaal, een ander hanteert het voorkomen van uitval als maatstaf voor succes, en een derde laat de champagne knallen als studenten binnen vijf jaar afstuderen.

Veel stressproblematiek van studenten komt voort uit het idee en de verwachting dat een opleiding in vier jaar behaald moet worden. Dat verhaal is ‘plan’ maar geen ‘reality’. Want dat lukt eigenlijk alleen als alle lichten doorlopend op groen staan en er niets noemenswaardigs gebeurt in je leven. De gemiddelde hbo’er heeft vier jaar en negen maanden nodig om zijn diploma te halen. Willen we dan als hogeschool tegen hele groepen zeggen: ‘Jouw schoolcarrière hier was geen succes, ondanks je diploma’?

En waarom is een afgebroken opleiding eigenlijk geen studiesucces? Het proberen, onderzoeken en tot de conclusie komen: ‘Dit is niets voor mij’, is óók heel waardevol. Daarna kun je andere, misschien betere keuzes maken. Deze stap was noodzakelijk om verder te komen.

Wat mij betreft is studiesucces dat je jezelf hebt ontwikkeld tot een bevlogen professional die – voorzien van de nodige beroepsmatige kennis en vaardigheden – in staat is om goed mee te bewegen met alle pieken en dalen die het leven je voor de voeten werpt. En of dat nu wel of niet nominaal gelukt is, met of zonder (tijdelijke) uitval, doet niet ter zake.

Ik deed vijf jaar over mijn studie. Inderdaad: het leven fietste er even doorheen. Maar dat ik er meer tijd voor nam, maakte ook dat ik meer diepgang kon zoeken. Ik was een stuudje en ging voor de 9. Die houding hielp me niet sneller vooruit, maar heeft me wel veel gebracht. Het was mijn manier, mijn ontwikkeling, mijn tempo, mijn studiesucces.

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top