Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Talentenjacht BNNVARA op de hogeschool, zonder Tim Hofman

Gepubliceerd: 22 May 2019 • Leestijd: 2 minuten en 2 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Vandaag werft BNNVARA vers talent op het binnenplein van de locatie Museumpark. Zonder Tim Hofman. De eerste student die meedoet, is gelijk door.

Mehmet (23) heeft net meegedaan aan de BNNVARA talentenjacht. Foto: Olmo Linthorst

Je moet wel een beetje gedreven zijn om bij BNNVARA aan de slag te kunnen. De BNNVARA Academy is een ‘fulltime leer-werktraject’, aldus de omroep, en ‘niet te combineren met een stageplek of studie’.

Honderden concurrenten

Deelnemers krijgen tijdens het traject zes maanden lang zeshonderd euro per maand om in Hilversum televisie te (leren) maken. Wel moet je je eerst langs zeven- á achthonderd andere kandidaten heen worstelen op een landelijke ‘talentday’ in juni. Alleen voor de beste 24 kandidaten is een leer-werkplek beschikbaar.

Deze sollicitatieprocedure kan gerust ruim een jaar duren. Na de opleiding is een baan bij BNNVARA niet gegarandeerd. Misschien wordt het niets, misschien krijg je een verlenging van een halfjaar in de vorm van een stagecontract, vertelt de voorlichter van de omroep desgevraagd.

‘De snelste route naar het maken’, staat op de rode bus van BNNVARA, die om halfelf het binnenplein van hogeschoollocatie Museumpark binnenreed.

Is Tim Hofman er ook?

Vanwege tentamens is het rustig op de hogeschool, vertelt een medewerker van de facilitaire dienst. Hij heeft de BNNVARA-mensen gevraagd niet te veel herrie te maken met hun megafoon.

Koud staat de bus geparkeerd of drie studentes informeren voorzichtig of Tim Hofman vandaag ook bij de audities is. Nope, geen Tim Hofman. En weg zijn de dames.

De eerste is doorrrrr

Eind van de ochtend melden de eerste acht gegadigden zich voor hun auditie. Tot drie uur vanmiddag kunnen geïnteresseerden hun kunstje laten zien. Niet alleen presentatoren in spe, ook redacteuren, regisseurs of designers zijn welkom.

Mehmet (23), derdejaars aan de lerarenopleiding Engels, is er als eerste bij. Hij komt met gebalde vuist achter het gordijntje vandaan. ‘Yes!’ Door naar de volgende ronde. ‘Niet als presentator, maar wel als redacteur. Hopelijk kan ik vanuit de redactie doorgroeien naar de presentatie’, vertelt hij.

Meer podcasts en late night

In de bus zitten drie presentatoren van de omroep, van wie twee (Arda Kaya en Oifik Youssefi) vorig jaar ook de academy doorliepen. De derde, Renze Klamer, komt bij de EO vandaan en ‘doet’ nu bij BNNVARA onder andere de Belbus in het programma Kassa.

‘Ze stelden vragen over mijn interesses, over welke programma’s ik leuk vind en over wat ik bij BNNVARA zou willen veranderen’, vertelt Mehmet achteraf. ‘Ik heb gezegd dat ik podcasts mis en dat ze nog te weinig met late night talkshows doen.’

Twee paarden

Ook moest Mehmet een interview doen met presentator Arda die speelde dat hij geen zin had om geïnterviewd te worden. ‘Ik heb daar niet alles uitgehaald wat erin zat, gaven ze net als feedback. Ze zeiden wel dat ik ontwapenend was en zorg dat mensen zich openstellen.’

Een beetje spannend was het wel, zegt Mehmet, maar hij heeft eerder aan dit soort audities meegedaan. Hij volgde de minor crossmediale journalistiek en gokt sindsdien op twee paarden: het leraarschap of presenteren. ‘Als het nu weer niet lukt, heb ik met mezelf afgesproken om andere paden te gaan bewandelen.’

Tekst en foto: Olmo Linthorst

 

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Talentenjacht BNNVARA op de hogeschool, zonder Tim Hofman

  1. Huh?
    “Je moet wel een beetje gedreven zijn om bij BNNVARA aan de slag te kunnen. De BNNVARA Academy is een ‘fulltime leer-werktraject’, aldus de omroep, en ‘niet te combineren met een stageplek of studie’.”

    En dan werf je bij een Hogeschool waarbij je studenten voor het blok zet om (tijdelijk) te stoppen met hun studie waarbij er een kans van 24 op 800 is dat deze studenten een baan aangeboden krijgen? Waarom faciliteert Hogeschool Rotterdam dit?

  2. Ik ben het eens met je Joeri, dit is chantage en weinig flexibel. Ik vind dat Tim Hoffman, die zichzelf als gutmensch neerzet tegen afpersing van jongeren in #BOOS, 2 gezichten heeft omdat hij dit promoot. Je mag basically alles laten vallen en BNNVARA ontleent zich vervolgens het recht om jou dan weer te laten vallen wanneer het ze uitkomt. Dit zijn zeer slechte arbeidsvoorwaarden, zeker voor een socialistische omroep.

  3. @Joeri Tilman

    Ik snap je punt wel, maar eigenlijk moet je niet vragen waarom de HR dit faciliteert, maar waarom zij dit NIET zouden faciliteren.

    Het is niet aan de HR om voor de studenten (en anderen) te bepalen dat zij moeten (blijven) studeren, of dat dat het beste is voor iedereen. Dat is een keuze voor iedereen an sich. Het zou dus vreemd zijn als de HR alleen maar “pro”-studie events zou faciliteren en alles wat een andere kant op stuurt zou verbannen. IMO is het juist goed dat de HR ook laat zien dat er alternatieven zijn en hier over informeert en niet alleen hun eigen visie opdringt.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top