Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Serge Feldmann was van 2011 tot 2024 studentendecaan op de HR en is nu senior beleidsadviseur studentenwelzijn. Hij blogt om de wereld een klein beetje te helpen veranderen. Zijn eerdere blogs lees je hier.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Voer gewoon dat slechtnieuwsgesprek!

Gepubliceerd: 24 June 2019 • Leestijd: 1 minuten en 24 seconden • Serge

Het is weer die tijd van het jaar: de bsa’s (bindend studieadviezen) worden afgegeven. En het mag dan zomer zijn en de meeste mensen zijn helemaal happy, bij ons heerst er een graftakkensfeertje. Enerzijds omdat studenten het slechte nieuws niet willen accepteren, anderzijds omdat veel studieloopbaancoaches het slechte nieuws niet willen brengen.

‘Ga even langs bij de decaan, misschien kan die nog wat doen.’ Dat is vaak de boodschap waarmee een student op afspraak komt bij ons in deze tijd van het jaar. De bsa-norm kan niet meer gehaald worden, maar er waren misschien wel omstandigheden en wellicht is er nog iets te fixen. Nou, nee. Meestal is dat niet zo. Tijd dus voor een slechtnieuwsgesprek.

Maar hoe doe je dat dan? Let even op, dat scheelt iedereen veel extra teleurstelling, tijd en moeite. De kunst van het slechtnieuwsgesprek bestaat uit drie stappen.

1 Breng eerst het slechte nieuws.
Rip the bandaid! Duidelijk en direct maar op een vriendelijke en empathische manier. ‘Je gaat helaas een negatief bsa krijgen, je zult moeten stoppen met de opleiding.’ Valkuil: Eromheen draaien en proberen de ander het slechte nieuws zelf te laten ontdekken.

2 Geef ruimte aan emoties.
Nu het slechte nieuws binnen is gekomen, is er waarschijnlijk een emotionele reactie. Verdriet, teleurstelling, boosheid. Geef die emotie de ruimte en laat de ander erover praten. Valkuil: Proberen de emoties weg te nemen door het te willen oplossen of verzachten. Het is slecht nieuws en dat mag vervelend en verdrietig zijn. Ook dit hoort er bij.

3 Denk mee maar neem niet over.
Wat helpt bij het omgaan met deze teleurstelling? Waar is nu behoefte aan? Verken met de ander welke opties hij of zij kent en geef eventueel advies over helpende methoden. Valkuil: Jezelf verantwoordelijk maken voor het oplossen van het verdriet van de ander. Denk mee maar neem het niet over. Mensen zijn veel veerkrachtiger dan ze zelf denken.

Deze vaardigheid is feitelijk ook nodig bij de startgesprekken. Uit onderzoek onder medewerkers die deze gesprekken voeren, bleek dat een heel hoog percentage van hen ook niet graag een negatief studiekeuzeadvies wil geven: ‘Wie ben ik om die droom van een student af te nemen?’

Ik ben ervan overtuigd dat je iemand het beste helpt door eerlijk en duidelijk te zijn. De eerste reactie is misschien niet prettig, maar op de lange termijn is het de beste keuze. Zachte heelmeesters maken nu eenmaal stinkende wonden.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Voer gewoon dat slechtnieuwsgesprek!

  1. Heel goed om deze basisvaardigheden van docenten nog eens te noemen. Overigens weten studenten vaak zelf precies hoe ze ervoor staan en weten ze vaak nog eerder dan hun SLC dat het voor dat moment einde oefening is..
    Het lijkt er eerder op dat SLC-ers zelf in de ontkenning zitten als ze studenten in deze fase en om deze reden nog naar de decaan sturen.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top