Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Danny Leentvaar (22) is derdejaars student chemische technologie. Hij schrijft voor Profielen met kritische blik op het schoolsysteem.

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

We gaan voor goud in Boston!

Gepubliceerd: 27 June 2019 • Leestijd: 1 minuten en 41 seconden • Danny

Internationalisering is iets wat ik op mijn opleiding weinig terugvind. Er zijn wel studenten die op stage gaan in het buitenland of er hun minor doen, maar erg veel van deze avonturen horen we niet. Nu doe ik aan een internationale competitie mee, iGEM – en ik leer er veel van.

International Genetically Engineered Machine Competition (iGEM) is een competitie waarin het innoveren met synthetische biologie centraal staat. Ons team bestaat uit meerdere disciplines: studenten biologie en medisch laboratoriumonderzoek (bml), een industrieel productontwerper, twee marketingstudenten, een student international business & management, eentje van sportmarketing & management en tot slot ik als chemisch technoloog.

De kracht van multidisciplinair samenwerken is dat je expertise wordt benut en je ondertussen van de andere vakgebieden leert. iGEM is wat mij betreft een supergoed voorbeeld van hoe multidisciplinaire projecten zouden moeten zijn. De verschillende disciplines binnen ons iGEM-team worden optimaal ingezet. In mijn vorige blog had ik het over het pi-project op mijn instituut RMI waar ik deze verdeling juist miste.

Het project is deels labwerk – dat de studenten van bml zullen uitvoeren – maar iGEM is veel meer dan bezig zijn in het lab. Dat maakt iGEM ook zo leuk om te doen. Zo vormen de ‘human practices’ een ander groot deel van de competitie. Dit onderdeel is vooral maatschappelijk gericht: we moeten kijken hoe ons project invloed heeft op de maatschappij en hoe de maatschappij invloed heeft op ons project en ons team. Hier werken marketing en techniek veel samen.

Het verwerken van dit soort elementen in een project maakt het plaatje compleet. Je moet verder kijken dan je neus lang is en je werkveld verbreden. Door deze onderdelen heeft iGEM al veel waarde gehad voor mijn ontwikkeling als student. Ik zou het geweldig vinden als de HR intern ook dit soort projecten begint. Dat is goed voor ons als studenten.

Ons project richt zich op het detecteren van gezondheidsrisico’s (health risk detection). We gaan een systeem ontwikkelen dat het mogelijk maakt om deze risico’s makkelijker en goedkoper te detecteren. Zo zou je zelf thuis kunnen kijken of je een bepaalde ziekte hebt, denk aan hart- en vaatziekten of malaria. Met dit systeem kunnen dus ook mensen in afgelegen gebieden een medische test afnemen. En: het product dat we willen maken is biologisch afbreekbaar.

We zijn nu druk bezig met experimenteren en het uitwerken van alle blogs, nieuwsitems en updates over wat we doen voor onze Insta en Facebook. Om te zien wat alle andere teams gedaan hebben, gaan we met z’n allen naar Boston. Daar komen alle teams die meedoen bij elkaar voor een vierdaagse jamboree waarin iedereen zijn project presenteert. We gaan als enige hogeschool van Nederland de strijd aan met alle deelnemende universiteiten en we gaan uiteraard voor GOUD!

Instagram: @igemhr
Facebook: @IGEM Team Hogeschool Rotterdam

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to We gaan voor goud in Boston!

 1. Hallo ‘KritischeBlik-etc.’ hierboven,

  Daar ben ik het niet helemaal mee eens: Danny kaart ten eerste het gebrek aan het delen van internationaliseringservaringen aan en ten tweede dat aan multidisciplinaire projecten in de reguliere opleiding, en geeft van beide aan waarom het volgens hem waardevol zou zijn dat wel of meer te doen – iets wat ik van harte met hem eens ben! Zeker het opdoen van ervaring met multidisciplinair werken is volgens mij enorm leerzaam en zinvol voor alle studenten en vaak ook heel boeiend en leuk!

  Veel succes en plezier met jullie project, Danny! Vertel er vooral méér over in je blogs op Profielen.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top