Blog Lara: Reis zonder retour
Blog van LaraGepubliceerd: 5 days ago
Internationalisering is iets wat ik op mijn opleiding weinig terugvind. Er zijn wel studenten die op stage gaan in het buitenland of er hun minor doen, maar erg veel van deze avonturen horen we niet. Nu doe ik aan een internationale competitie mee, iGEM – en ik leer er veel van.
International Genetically Engineered Machine Competition (iGEM) is een competitie waarin het innoveren met synthetische biologie centraal staat. Ons team bestaat uit meerdere disciplines: studenten biologie en medisch laboratoriumonderzoek (bml), een industrieel productontwerper, twee marketingstudenten, een student international business & management, eentje van sportmarketing & management en tot slot ik als chemisch technoloog.
De kracht van multidisciplinair samenwerken is dat je expertise wordt benut en je ondertussen van de andere vakgebieden leert. iGEM is wat mij betreft een supergoed voorbeeld van hoe multidisciplinaire projecten zouden moeten zijn. De verschillende disciplines binnen ons iGEM-team worden optimaal ingezet. In mijn vorige blog had ik het over het pi-project op mijn instituut RMI waar ik deze verdeling juist miste.
Het project is deels labwerk – dat de studenten van bml zullen uitvoeren – maar iGEM is veel meer dan bezig zijn in het lab. Dat maakt iGEM ook zo leuk om te doen. Zo vormen de ‘human practices’ een ander groot deel van de competitie. Dit onderdeel is vooral maatschappelijk gericht: we moeten kijken hoe ons project invloed heeft op de maatschappij en hoe de maatschappij invloed heeft op ons project en ons team. Hier werken marketing en techniek veel samen.
Het verwerken van dit soort elementen in een project maakt het plaatje compleet. Je moet verder kijken dan je neus lang is en je werkveld verbreden. Door deze onderdelen heeft iGEM al veel waarde gehad voor mijn ontwikkeling als student. Ik zou het geweldig vinden als de HR intern ook dit soort projecten begint. Dat is goed voor ons als studenten.
Ons project richt zich op het detecteren van gezondheidsrisico’s (health risk detection). We gaan een systeem ontwikkelen dat het mogelijk maakt om deze risico’s makkelijker en goedkoper te detecteren. Zo zou je zelf thuis kunnen kijken of je een bepaalde ziekte hebt, denk aan hart- en vaatziekten of malaria. Met dit systeem kunnen dus ook mensen in afgelegen gebieden een medische test afnemen. En: het product dat we willen maken is biologisch afbreekbaar.
We zijn nu druk bezig met experimenteren en het uitwerken van alle blogs, nieuwsitems en updates over wat we doen voor onze Insta en Facebook. Om te zien wat alle andere teams gedaan hebben, gaan we met z’n allen naar Boston. Daar komen alle teams die meedoen bij elkaar voor een vierdaagse jamboree waarin iedereen zijn project presenteert. We gaan als enige hogeschool van Nederland de strijd aan met alle deelnemende universiteiten en we gaan uiteraard voor GOUD!
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Niet echt een kritische blik op het schoolsysteem, meer een leuk verhaaltje over je projectje
Hallo ‘KritischeBlik-etc.’ hierboven,
Daar ben ik het niet helemaal mee eens: Danny kaart ten eerste het gebrek aan het delen van internationaliseringservaringen aan en ten tweede dat aan multidisciplinaire projecten in de reguliere opleiding, en geeft van beide aan waarom het volgens hem waardevol zou zijn dat wel of meer te doen – iets wat ik van harte met hem eens ben! Zeker het opdoen van ervaring met multidisciplinair werken is volgens mij enorm leerzaam en zinvol voor alle studenten en vaak ook heel boeiend en leuk!
Veel succes en plezier met jullie project, Danny! Vertel er vooral méér over in je blogs op Profielen.
@KritischBlikOpJouwKritischeBlik : Profielen zoekt nog bloggers, studenten die gewoon over hun studentenleven schrijven of die een kritische blik werpen op het schoolsysteem… http://profielen.hr.nl/2019/profielen-zoekt-bloggers-studenten-en-medewerkers-2/