Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Vivian van Leeuwen is haar lerarenopleiding Nederlands aan het afronden. Ze heeft lichamelijke beperkingen. Lees haar eerder verschenen blogs.

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

In mijn hart staakte ik mee

Gepubliceerd: 12 November 2019 • Leestijd: 1 minuten en 17 seconden • Vivian

Afgelopen woensdag, toen lesgevend Nederland weer op de barricaden klom voor het onderwijs, deelde ik een afbeelding op Facebook met de tekst: ‘In mijn hart staak ik mee’.

De vrijdag ervoor was ik voor een karaokefeestje bij mijn zus, die ook in het onderwijs zit, toen de NOS-notificatie kwam met het bericht dat de overheid 460 miljoen euro had toegezegd voor het onderwijs. Mijn hart sprong op: yes! Wat goed! En wat véél!

Toen in de loop van de avond, tussen de cocktails en foute nummers door, de melding kwam dat de nationale onderwijsstaking van de baan was, vond ik dat niet meer dan logisch. Maar vervolgens ging het toch door. En hoe meer ik erover las na dat wel/niet-weekend, hoe meer ik het snapte.

460 miljoen euro is een ontzettend mooi en groot bedrag: het is meer geld dan ik me überhaupt kan voorstellen. Maar ik kan me ook niet goed voorstellen dat het genoeg is om de echte problemen in het onderwijs aan te pakken.

Het gaat namelijk echt niet alleen om salarissen en werkdruk, maar ook om zoveel andere dingen. Dingen die in het onderwijs moeten veranderen zodat wij leerlingen kunnen lesgeven zoals zij nodig hebben. Nieuwe vakken, zoals persoonlijke ontwikkeling en geestelijke gezondheid, zodat we leerlingen kunnen helpen sterker in hun schoenen te staan. Kleinere klassen, zodat elke leerling persoonlijke aandacht kan krijgen. Gespecialiseerde begeleiders, zodat ook zorgleerlingen zorgeloos naar school kunnen. Andere curricula, zodat de studie Nederlands bijvoorbeeld gered kan worden en de lerarenopleidingen aantrekkelijker worden. Meer steun voor studentendecanen en studiebegeleiders, zodat de grote boze buitenwereld na de middelbare school iets minder groot en boos wordt. Een opleiding voor docent-assistenten, zodat docenten niet meer alles alleen hoeven te doen.

Yes!, dacht ik toen er 460 miljoen euro werd toegezegd. ‘In mijn hart staak ik mee’, postte ik op Facebook toen de foto’s van lesgevend Nederland op de barricaden binnenstroomden. Want het bedrag is prachtig, maar als we het onderwijs echt beter en mooier willen maken, is er meer nodig. Nu nog zorgen dat de politiek dat ook gaat begrijpen.

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top