Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Wissen studieschuld? Dat was maar een experiment

Gepubliceerd: 11 November 2019 • Leestijd: 0 minuten en 52 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Je studieschuld laten wissen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs of nepdiploma’s kopen: volgens de website van Diploma Nederland kon het allemaal. De makers van de website beweren nu dat het om een sociaal experiment ging.

Vorige week bracht De Telegraaf het nieuws naar buiten dat er misschien wel een mol bij studiefinancier DUO werkte: hoe zou het bedrijf Diploma Nederland anders de studieschulden van oud-studenten kunnen laten verdwijnen? Want dat was een van de diensten die de website naar eigen zeggen al jarenlang aanbood. Je kon er ook voor enkele honderden euro’s diploma’s kopen op alle niveaus. Betalen kon in bitcoins.

Site inmiddels offline

De website is inmiddels offline en het telefoonnummer is niet bereikbaar. De Telegraaf heeft een van de makers gesproken. Die zegt dat het om een sociaal experiment van dertien studenten ging die wilden onderzoeken hoe de Nederlandse markt op deze vorm van fraude zou reageren. ‘We hebben ons inziens dus niets strafbaars gedaan.’

De makers zouden zich onveilig voelen door de aandacht van de media. ‘Andere aanbieders hadden het op ons gemunt’, zegt de woordvoerder tegen de krant. Het initiatief is ‘in het verkeerde keelgat geschoten’.

DUO vindt geen ‘onrechtmatige transacties’

De Dienst Uitvoering Onderwijs heeft een extra controle uitgevoerd en geen ‘onrechtmatige transacties’ gevonden, staat in een verklaring. ‘DUO heeft een afdeling die zich specifiek bezighoudt met onderzoek naar misbruik en oneigenlijk gebruik en voert op basis van signalen, onder andere uit de media, extra onderzoek uit.’

Tekst: HOP, Bas Belleman

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Wissen studieschuld? Dat was maar een experiment

  1. “andere aanbieders hadden het op ons gemund”? Dus er zijn meedere leveranciers van deze diensten?
    Nou DUO, toch maar meer mensen inhuren op je fraude afdeling want blijkbaar gaat het al jaren fout en heb je niks kunnen vinden.
    Wellicht toch maar Darkweb browser installeren…

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top