Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
27 november 2020

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Illutration of authors face

Darice de Cuba is webdeveloper bij Profielen. Zij is geboren op Aruba en woont sinds 2000 in Nederland. Ze houdt zich graag bezig met toegankelijkheid en inclusie waarover ze blogt op haar Engelstalige blog. Darice is laat-doof.

Recente blogs

Blog

Het Trumpisme zijn we nog niet kwijt, maar Trump in elk geval wel

Gepubliceerd: 10 November 2020 • Leestijd: 1 minuten en 41 seconden • Darice

Wat was de Amerikaanse presidentsverkiezing zenuwslopend. Ongelooflijk. Het trauma van 2016 lag de meeste Democraten nog vers in het geheugen. En mij ook.

Bij de verkiezingen van 2016 faalde de golden boy van de statistiek, Nate Silver, zo erg dat ik pas vorig maand weer voor het eerst zijn site FiveThirtyEight.com bezocht om de voorspellingen van deze verkiezingen te lezen.

Ook dit keer bleek al snel dat de voorspellingen er opnieuw erg naast zaten. Geen blue wave, verre van een landslide en Florida kleurde weer rood.

Nate Silver dekte zichzelf in met elke uitspraak. Maar een ding bleek wel te kloppen: Vooral Democraten stemden per post en volgens de wet mogen die poststemmen pas na sluiting van de stembureaus geteld worden. De meeste bureaus tellen de stemmen van die dag zelf bovendien eerst. Dat zorgde er in veel staten voor dat het leek alsof Trump ging winnen, maar de balans daarna overhelde naar Biden. Nee, geen fraude dus, het is hoe het systeem werkt. Het was ook de reden dat ik vier dagen op mijn nagels beet.

Wat een opluchting toen zaterdag het verlossende woord kwam. Het was nipt, maar de VS en de wereld zijn verlost van Trump. Maar ook een wake up call dat 2016 geen anomalie was, Trump is een symptoom van een blijvend probleem. 47.7 procent van de Amerikanen vindt het prima om kinderen in kooien te stoppen, gelijke rechten voor iedereen af te schaffen, geen betaalbare zorg voor midden en lage inkomens beschikbaar te hebben, white supremacy te steunen en dat is maar een kleine greep van Trumps idealen.

Niet dat de Democraten de perfecte partij zijn, daar is ook verdeeldheid tussen de old skool conservatieven die de steun van Wall Street  genieten en de progressieven. En liever had ik iemand anders dan Biden gezien als kandidaat-president. Maar in die partij durven ze elkaar wel verantwoordelijk te houden, voornamelijk dankzij de jonge diverse progressieve generatie onder leiding van Alexandria Ocasio-Cortez.

Waarom ik hier in Nederland van wakker lag? De invloed van de VS op de wereldpolitiek en hun militaire macht zijn zo groot dat het ons allemaal aangaat welke president en vice-president daar aan de leiding zijn.

Ik vermoed dat de westerse wereldleiders ook beter slapen, wetend dat binnen zeventig dagen een onbetrouwbare Trump geen vingers meer aan de knoppen heeft. Behalve Boris Johnson, die steunde op Trump voor zijn harde-Brexitplannen.

Ik slaap ook beter wetend dat mijn Amerikaanse vrienden en kennissen die tot minderheden behoren (POC, LGBTQ+, disabled) niet meer hoeven vrezen voor hun bestaansrecht.

En hopelijk zullen de conservatieve Democraten weer de gewone mensen gaan dienen als ze in 2024 de macht willen behouden en het Trumpisme willen bestrijden.

 Wil je op vrijdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente blogs

Reacties

Laat een reactie achter

14 Responses to Het Trumpisme zijn we nog niet kwijt, maar Trump in elk geval wel

 1. We zullen zien wat het gaat brengen. Ik hou in ieder geval mijn hart vast! Je weet nooit of ‘t eerlijk verloopt en naar mijn idee is alle politiek poppenkast.. maar fijn dat u er zo in gelooft!

 2. Het feit dat er overduidelijk kans aanwezig is dat er sprake van fraude is in iniedergeval een aantal staten, maar de democraten, media, beroemdheden dit allemaal negeren is absurd. Laten we de rollen omdraaien; Trump zou nu hebben ”gewonnen” in plaats van Biden. Durf dit maar eens te ontkennen, maar iedereen weet het. Elke media omroep, elke beroemdheid, elke wereldleider zou het niet accepteren dat er potentieel fraude is gepleegd bij de tellingen en het tot op het bot onderzoeken of dit echt zo is. De linkse wereld is zo scheef en hypocriet. En trouwens, waar zijn de rellen? Waar zijn de grootschalige protesten met geweld en de lootings? Die zijn nergens, hoe komt dat? Omdat rechts Amerika niet zo is, het zijn de linkse radicale ”democraten” die dit doen. En bespaar me de reactie: er is geen bewijs bla bla. Dit is geen excuus om het te negeren. Bewijs is aanwezig en dit zal boven water komen in de komende periode. Aantal voorbeelden: doden mensen hebben gestemd, telsystemen hebben fouten gemaakt en uiteraard het niet toelaten van poll watchers/het afschermen van de ramen waar de tellingen plaatsvonden. Nee ik ben geen racist, nee ik haat geen homoseksuelen, nee ik ben geen complottheorie gekkie, ik kijk puur naar de feiten en het feit is niet dat er geen sprake is geweest van fraude wat IEDEREEN ons de neus door boord. Verder kan ik nog 100 redenen geven waarom Biden absoluut geen betere keuze is dan Trump. Trump is geen beroepspoliticus, niemand betaald hem om dingen te doen of te zeggen. Uiteraard heeft Trump wel eens dingen gezegd die niet oke zijn, maar kijk eens naar de geschiedenis van de heer Biden. Zie dit niet als een aanval, slechts een mening van een simpele Nederlander! Reacties en kritiek zijn uiteraard welkom! 🙂

 3. Hi, graag vertel ik je over een aantal onwaarheden die je hierboven beschrijft. Ik vraag me af waar je jouw informatie vandaan komt en hoe kun je iemand zo slecht neerzetten als dit feitelijk niet eens klopt. Dit breng ik vanuit een neutrale positie, ik ben dus niet pro Trump of pro Biden, maar ik hou wel van de feiten.

  Dat zijn;

  Die kooien waar je over schrijft die Trump bedoeld heeft om kinderen in te stoppen, die zijn gemaakt onder het gezag van OBAMA en had deze ideeën al, maar daar hoor je niemand over?

  Trump staat VOLLEDIG achter gelijke rechten voor iedereen met een Amerikaanse nationaliteit.

  Trump is GEEN racist, white supremacy… dit is ook niet netjes om over iemand te zeggen. Ik zou ook willen weten waar jij als Nederlander met ver van je bed show dat op baseert. Trump heeft ook miljoenen donkere mensen die op hem stemmen. Die zullen het misschien gemist hebben dan..? kortom, hoe kom je erbij. Ook heeft hij voor meer banen voor donkere mensen en andere “minorities” gezorgd dan welke andere Amerikaanse president dan ook! Welke white supremacist zou dat doen?

  Hiernaast heeft Trump meerdere keren tijdens conferenties extreem rechts radicale partijen veroordeeld en duidelijk gemaakt heeft zich hiervan ver te willen distantiëren.

  En dan waarschijnlijk de leukste en moeilijkste om te accepteren; TRUMP is de enige president van Amerika ooit de zich openlijk inzet voor de LGTBQ community! Het was Obama die zei “I believe a marriage is supposed to be between a man and a woman.”.

  Ikzelf zou in het belang van NL en de wereld een betere aan Biden hebben doordat hij zich meer inzet voor het millieu. Maar p.s. Trump is de enige Amerikaanse president in jaaaaaren die geen oorlog is begonnen maar alleen heeft terug getrokken.

  Ik zou echt graag willen weten waar je jouw informatie vandaan haalt. En waarom je zulke subjectief gedekte gekleurde berichten verspreidt.
  Spelregel 7 van deze site is niet discrimineren of aanzetten tot haat, of jouw bericht hieraan voldoet is discutabel.

  Hoe kan het zijn dat jouw bericht zo afwijkt van de werkelijkheid?

 4. Ik begrijp je laatst opmerking niet helemaal: Ik slaap ook beter wetend dat mijn Amerikaanse vrienden en kennissen die tot minderheden behoren (POC, LGBTQ+, disabled) niet meer hoeven vrezen voor hun bestaansrecht.

  Trump was de eerste President die de LBGTQ+ community toesprak in zijn inauguration speech, maar toch moeten ze bang voor hem zijn?

  Laten we vooral niet vergeten dat Biden in zijn 47 jaar politiek niks noemenswaardigs heeft gedaan behalve de ’94 crime bill die behoorlijk nadelig de POC. En dat zijn mentor een ex KKK lid was en hij op de begrafenis van dergelijke lid heeft gesproken vind iedereen blijkbaar oké?

  Je kan veel van Trump zeggen maar hij meer betekend voor de zwarte gemeenschap in 4 jaar dan Obama in 8 of Biden in 47 jaar!
  Biden zei letterlijk: if you don’t vote for me you ain’t black! Hoe racistisch wil je het hebben.

  Vergeet niet dat het de Republikeinen waren die voor de afschaffing van slavernij waren en de niet de Democraten.

 5. @Marcel
  “Waar zijn de grootschalige protesten met geweld en de lootings?
  Die zijn nergens, hoe komt dat? Omdat rechts Amerika niet zo is.”

  Nee, rechtse Amerikanen nemen geautomatiseerde wapens, maken plannen om senators te kidnappen, schieten BML-supporters dood en omringen regeringsgebouwen als de wet hen niet zint.

  @Reem
  “Hiernaast heeft Trump meerdere keren tijdens conferenties extreem rechts radicale partijen veroordeeld ”

  Nadat hij ze eerst ‘good people’ noemde en iedereen geschokt was. Daarna spinde hij het weer anders.
  En dat werd live uitgezonden, ook Fox.

  “En dan waarschijnlijk de leukste en moeilijkste om te accepteren; TRUMP is de enige president van Amerika ooit de zich openlijk inzet voor de LGTBQ community! ”

  Ja, zo zeer dat zijn nieuwe justice Amy Coney Barrett speciaal aangewezen is om o.a. de marriage equality rights onwettig te maken. Iets waar ze zelf openlijk tegen was voordat ze justice werd. Ze is ook openlijk tegen Affordable Care Act die op het moment weer behandeld wordt in de Supreme Court omdat Trump die afgeschaft wilt hebben.

  Het enige wat de nu rechts conservatieve supreme court met 3 Trump rechters tegen houdt om de ACA niet onwettig te verklaren is het feit dat miljoenen mensen in een pandemie dan geen zorg meer kunnen betalen.

  En oh ja, Mike Pence is helemaal geen homofoob die openlijk homofobisch uitspraken doet.

  “Ik zou echt graag willen weten waar je jouw informatie vandaan haalt. En waarom je zulke subjectief gedekte gekleurde berichten verspreidt.”

  In tegenstelling tot jouw objectieve reactie bedoel je?
  Ik neem aan dat je Volkskrant, The Guardian, BBC, The Washington Post en dergelijke “fake media” beschouwt.

  En een blog is een eigen mening. Ik ben geen journalist.

  @Chumps ………………. |: Ik heb geen tijd om geschiedenisles te geven.

  En tot deze reageer ik. Biden heeft gewonnen. Er zijn geen bewijzen van verkiezingsfraude. De ene na de andere rechter verklaart de aantijgingen ongeldig want geen bewijzen. In 2016 was er geen fraude en nu ook niet.

 6. Ik heb maar een vraag voor Reems: Waarom zijn er van beide partijen overal waarnemers die aangeven dat er geen fraude is gepleegd?
  Verder laat ik het geheel over aan de rechters in Amerika, want inmiddels heeft het volk gesproken en of dat op een juiste wijze gebeurd is wordt nu door één (deel van een) partij betwist bij de rechter. Dat is hun goed recht, laat het recht daar zegevieren en ik hoop dat dan ook uiteindelijk een ieder zijn positie zal erkennen.

 7. @sjoerd, fake news my friend.
  Probeer eens info te zoeken direct uit de source en niet via bijvoorbeeld Nederlandse outlets.
  Ik heb verschillende videos gezien van tellers die Trump votes verscheuren tijden het tellen. Er is gefraudeert. Ook met stemmen van mensen die al jaren dood zijn. Ook met software glitches. Deze gaan aangevochten worden en zijn dus wel gegrond. Check your facts !

 8. @Marcel, als er geen bewijs is, hoe is er dan “overduidelijk” kans op fraude? Als die kans zo overduidelijk was, of erger nog, als fraude zo overduidelijk was, zou het toch gemakkelijk moeten zijn dit te bewijzen? Waarom wordt er dan iedere keer wanneer de situatie onderzocht wordt geen bewijs gevonden? Heb je zelf enige corresponderende feiten die met je beweringen over dode mensen, telfouten en het weren van pollwatchers etc. gepaard gaan, of is dit een gevalletje “Dat stond op Facebook”?

  In 2016 toen Trump verkozen werd waren er ook geen rellen, slechts een handjevol relschoppers vergelijkbaar met het soort figuren dat het een goed idee vind om een van de bussen van Biden te omsingelen, dus waarom is “de linkse wereld” scheef en hypocriet? Zou het misschien kunnen dat er verschil is tussen de hoeveelheid slachtoffers van politiegeweld en een verkiezing, en dat dit niets met “links” of “rechts” te maken heeft?

  Hoe kom je er overigens bij dat Trump geen “beroepspoliticus” is die niet betaald wordt om dingen te zeggen? Waar denk je dat Trump’s campagnegeld vandaan komt, de kwartjes onder zijn bank? Denk je dat een president of presidentskandidaat niet campagnedonors en lobbyisten aantrekt als vliegen op honing? https://www.investopedia.com/articles/investing/033116/top-10-corporate-contributors-trump-campaign.asp kan informatief zijn. Het is een simpel feit van de politiek (niet alleen de Amerikaanse overigens), bedrijven hebben een dikke vinger in de pap. Voor meer informatie hierover, spendeer 20 min. aan prof. Lawrence Lessig: https://youtu.be/PJy8vTu66tE

  @Reem,
  Cool, feiten. Ik doe mee.

  1) Die kooien die gebouwd zijn onder Obama waar je zogenaamd niemand over hoort, hoor je continu mensen over, voornamelijk mensen die om de een of andere reden niet begrijpen wat het verschil is tussen een constructie en hetgene waar je die constructie voor gebruikt. Obama heeft die “kooien” gebouwd vanwege een migratiecrisis in 2014 en uitpuilende opvangcentra waarbij mensen in NOG slechtere omstandigheden moesten verblijven.

  Je kan terecht aanvoeren dat dit een inadequate oplossing is, maar kan je even uitleggen hoe dat vertaalt naar gelijkwaardigheid met Trump die ervoor KOOS om die bestaande kooien in te zetten om families uit elkaar te rukken? Trump zei namelijk niet “Oh die kooien van Obama, hoe slecht, dat gaan we onmiddelijk verbeteren om voor die mensen te zorgen!”, Trump zei “Oh wat handig, kooien, ruk families uit elkaar, stop de ouders in de ene kooi en de kinderen in een andere.”

  2) Trump staat achter gelijke rechten? Zijn we al vergeten dat hij bijvoorbeeld transgenders wilde weren van militaire dienst? Of dat hij beschermingen tegen discriminatie door werkgevers ongedaan maakte? Of zijn we vergeten dat recent de Supreme Court een beslissing maakte over bescherming van LGTBQs waar de Solicitor General betoogde dat deze moesten worden opgeheven? Voor verdere opsomming, zie b.v.: https://www.glaad.org/tap/donald-trump

  3) Trump’s racisme staat op video. Het is niet eens controversieel. Van Obama’s geboorteakte tot vooroordelen over Mexicanen en andere immigranten, het is bizar dat iemand dit nog steeds ontkent. Niet dat het zijn openlijke racisme weerlegt, maar wat ik wel interessant vind is de bewering dat Trump voor meer “banen voor donkere mensen” gezorgd zou hebben “dan welke andere Amerikaanse president ooit”. Wat is hier je bron voor?

  4) Het is allicht waar dat Trump geen oorlog is begonnen, net als geen enkele president dat voor hem heeft gedaan. Een oorlogsverklaring gebeurt namelijk door het congres en niet door de president. De Trump periode stond net als die van Obama en die van Bush jr. in het teken van de consequenties van 9/11 2001, dit is een aaneenschakeling van gebeurtenissen die je niet zomaar even uit context kan trekken. De VS is geenszins weg uit dit gebied, hoe kom je er bij dat hij alleen maar heeft teruggetrokken? Misschien nog belangrijker: waarom denk je dat dat alleen maar positief kan zijn, zonder daarbij de geopolitieke consequenties in acht te nemen?

  @Chumps

  Pijnlijk om die reactie te lezen… het meest adequate antwoord op je hele post is denk ik, “Mensen zijn geen statische wezens die in eenvoudige categorieën in te delen zijn.”

  Ja, mensen uit de LGTBQ community moeten bang zijn voor een president die ZEGT dat hij voor ze opkomt maar iets anders DOET.

  Waar komt het belachelijke idee vandaan dat Biden in zijn politieke carriëre “niets noemenswaardigs heeft gedaan”? Wat is uberhaupt de definitie van “noemenswaardig” hier?

  Waarom is het belangrijk dat een ex-KKK lid die decennia geleden al zijn KKK verleden heeft afgezworen er bij word gehaald? Robert Byrd was 80 jaar geleden lid. Denk je nu echt dat niets en niemand verandert over een tijdsspanne van 80 jaar, of dit nu Robert Byrd zou zijn of Joe Biden? Dus ja, dat die man een ex-KKK lid was is helemaal OK, want die man heeft ervoor gekozen de KKK te verlaten en hun ideologie af te zweren. Je zou toch willen dat ze dat allemaal deden?

  En allicht nog belangrijker, wat heeft dat exact met Biden’s ideeën te maken, denk je dat iemand schuldig is door associatie? Biden maakt stomme opmerkingen, maar hij geeft ook toe dat het stomme opmerkingen zijn, zoals degene die je aanhaalt. Dat is niet perfect, maar dat is al een stuk beter als een Trump, die openbaar racistische opmerkingen maakt, er naar handelt, en wanneer hij er op wordt aangesproken ze keihard ontkent of andere mensen de schuld geeft.

  Hoe kom je er bij dat Trump meer betekend heefd voor de zwarte gemeenschap dan Obama of Biden? of bedoel je dat negatief, want dan volg ik hem wel? Waar verwijs je hier naar?

  Waarom denk je dat het belangrijk is wie ooit de slavernij heeft afgeschaft, in plaats van wat het beleid van de politieke partijen hedendaags zijn? Mensen veranderen. Politieke partijen veranderen. De wereld is niet eendimensionaal.

 9. @Marcel

  “Laten we de rollen omdraaien; Trump zou nu hebben ”gewonnen” in plaats van Biden. Durf dit maar eens te ontkennen […]”

  Verander de naam Biden in Clinton en we zijn terug in 2016. Weinigen die toen ontkenden dat Trump had gewonnen. Verbazing, teleurstelling en verdriet over de uitslag bij de Democraten, dat zeker. Maar ontkenning was er welhaast niet. Zeker niet in de orde van grootte die er nu heerst bij Trump en zijn fanatiekste fans.

  “Waar zijn de grootschalige protesten met geweld en de lootings? Die zijn nergens, hoe komt dat? […] het zijn de linkse radicale ”democraten” die dit doen.”

  Dus de rellen en protesten die er níet zijn, komen van de “linkse radicale democraten”. Helder.

  “Omdat rechts Amerika niet zo is […]”

  Charlottesville alweer vergeten?

  “En bespaar me de reactie: er is geen bewijs bla bla. Dit is geen excuus om het te negeren. Bewijs is aanwezig en dit zal boven water komen in de komende periode.”

  Ik bespaar je mijn reactie niet… Het ‘bewijs’ is niet genegeerd: onafhankelijke rechters hebben het ‘bewijs’ bekeken en het van tafel geveegd. Omdat het ‘bewijs’ keer op keer geen bewijs blijkt. De Amerikaanse media rapporteren daar continu over. Maar als jij beweert dat er wel bewijs is, dan stel ik voor dat je de advocaten van Trump daarvan op de hoogte stelt. Die willen vast ook weten wat “een simpele Nederlander” weet die schijnbaar dieper in de materie zit dan zijzelf.

 10. @Reem

  “Het was Obama die zei “I believe a marriage is supposed to be between a man and a woman.””

  Correct, dit zei Obama in 2004. Maar hij is van gedachten veranderd; Obama in 2012: “I’ve concluded that for me, personally, it is important to go ahead and affirm that I think same-sex couple should be able to get married.”

  Overigens hebben onder anderen ook George W. Bush, Bill en Hilary Clinton en Mitt Romney op een of ander moment gezegd “I believe a marriage is supposed to be between a man and a woman.” Of zij daar ook nog zo over denken, is mij niet bekend.

 11. @Chump

  Ik heb net als Darice geen zin om een complete geschiedenisles te geven, maar ik wil wel kort reageren op:

  “Vergeet niet dat het de Republikeinen waren die voor de afschaffing van slavernij waren en de niet de Democraten.”

  Vergeet niet dat de rollen in de tijd van Abraham Lincoln waren omgedraaid: de Republikeinen waren destijds de liberalen, de Democraten waren de conservatieven.

  Zoals S. Heikamp al schrijft, “Politieke partijen veranderen.”

 12. Beste Darice,

  Je maakt het rechtsgeoriënteerde studenten van de HR niet makkelijk. Dat je flink linksgeoriënteerd bent, is geen geheim en is prima! Maar nadat ik dit las ben ik bang dat je een beetje doorslaat. Trump neerzetten als een witte supermascist terwijl hij de het grootste aantal stemmen van niet-blanke Amerikanen voor een Republikeinse kandidaat heeft gehaald sinds 1960, het feit dat er websites als https://blackvoices.donaldjtrump.com/ zijn ontstaan, en het feit dat de Latino’s ervoor hebben gezorgd dat Florida rood kleurde, blijkt toch dat de Trump stemmers diverser zijn dan je denkt. Ook dat minderheden moeten ”vrezen voor hun bestaansrecht”; Richard Grenell was een hoge diplomaat voor de inlichtingendienst; benoemd door Trump en openlijk homoseksueel. Je overdrijft de zaak en verergerd daarmee de situatie.

  Mijn vraag is; waarom al die haat. Dit is verre van objectief maar gewoon Trump bashen zonder feiten en studenten zoals ik die Donald J. Trump een inspirerend leider vinden; niet alleen als president, maar ook op bedrijfskundig gebied als CEO van de The Trump Organization een schuldgevoel aanpraten en het gevoel geven dat hun mening niet kan.

  Zelfs Bernie Sanders zou tegen je zeggen dat dit wel wat rustiger aan kan 😉

  Advies; Ga aankomend weekend eens naar buiten, trek een fles champagne open en focus op al het moois in het leven. Want de wereld is zo slecht nog niet.

  Groetjes!

 13. Vraagje, heeft iemand zich bezig gehouden met een partij programma van welke partij dan ook? Die massa ejaculatie over 2 poppetjes is me een partij vermoeiend. Nou ik ga weer wijnen, groetjes!

 14. Ik heb nog nooit zoveel onzin en partijdigheid, gevuld met onwaarheden gelezen. Mw. de Cuba is een voorbeeld van een ver links figuur met een blinddoek op. Jammer.

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de man/vrouw spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top