Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
27 november 2020

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Als je corona-achtige klachten hebt, ga je niet naar de HR, maar waar leg je de grens?

Gepubliceerd: 28 September 2020 • Leestijd: 2 minuten en 46 seconden • Nieuws

‘We treffen disciplinaire maatregelen tegen studenten en docenten die met klachten naar school komen’, stelt de Hogeschool Rotterdam. Maar wanneer ben je te ziek om naar school te gaan, en wie beoordeelt dat?

‘Het is natuurlijk onverantwoord om naar school te komen als je ziek bent, maar als ik slechts een beetje koorts heb zou ik zeker wel naar school gaan om een toets te maken’, stelt een student via de chat op Instagram. ‘Ik wil geen achterstand omdat ik me een beetje beroerd voelde. Daarnaast zit het ook gewoon in de Nederlandse mentaliteit, wij werken toch gewoon door als we verkouden zijn?’

Er zijn studenten die niet thuisblijven met een kuchje

Profielen stelde vorige week de vraag ‘Zou jij naar school komen om een toets te maken als je corona-achtige klachten hebt?’, in haar stories op Instagram. Twaalf procent van de studenten gaf aan dat ze wel zouden komen. Een percentage dat de redactie hoog leek, dus kregen alle studenten die dat antwoord had gegeven een berichtje met de vraag waarom ze naar school zouden gaan met klachten. Een aantal studenten had per ongeluk verkeerd geklikt, maar een grote groep kwam er eerlijk voor uit niet zomaar thuis te blijven.

Lieve Tosca, hoe moet het met toetsen als ik straks ziek ben of in quarantaine zit? 

‘Ik vind dat je de regels van de overheid gewoon moet naleven, die hele opstand van die BN’ers vind ik ook stom. Maar toch zou ik bij lichte klachten naar school gaan… Een kuchje zou me niet stoppen, meerdere verschijnselen wel’, stelt de een. ‘Ik heb het coronavirus al gehad en overwonnen. Als ik nu snotter, is het dus waarschijnlijk iets anders en kan ik veilig naar school. Ik zou er – zeker in een toetsweek – niet mee thuisblijven want het duurt vaak wel weer even voordat er een nieuwe kans wordt geboden’, stelt een ander.

Het ferme statement dat de Hogeschool Rotterdam in de Lieve Tosca van afgelopen woensdag gaf, blijkt niet zo makkelijk op te volgen. Bijna iedereen blijft thuis wanneer ze echt ziek zijn, maar zelfdiagnose bij corona-achtige klachten en ‘lichte klachten’ blijkt heel ingewikkeld. En dat het momenteel lang duurt om getest te worden en een uitslag te krijgen, helpt ook niet mee.

Afstand houden

Een student vertelt over haar morele dilemma: ‘Ik heb een functiebeperking en toetsen moeten aangepast worden voor mij. Docenten doen hun best om voor mij een toetsversie te maken. Als ik een kans voorbij moet laten gaan om een snotneus, zou ik dat zonde en ingewikkeld vinden. Als ik afstand houd en de tafels ver genoeg uit elkaar staan, zou het redelijk veilig moeten kunnen.’

Een andere student stelt voor: ‘Zouden studenten met lichte klachten niet bij elkaar kunnen zitten in een aparte ruimte? Of met een mondkapje op? Het zou fijn zijn als de hogeschool alle toetsen ook online aanbiedt, dan dwing je studenten niet te kiezen tussen toetsen met lichte klachten of een herkansing.’

Disciplinaire maatregelen

De hogeschool kondigde disciplinaire maatregelen aan tegen studenten die toch met klachten naar school komen, om les te volgen of een toets te maken. Als studenten (en medewerkers) met klachten op school komen, kunnen ze gedisciplineerd worden volgens de regels die in de hogeschoolgids (artikel 4, lid 4 en 5) worden beschreven. Deze maatregelen lopen uiteen van een mondelinge waarschuwing tot het uitschrijven van de student. Afhankelijk van de ernst van de situatie, kiest de hogeschool een maatregel, laat de woordvoerder weten.

Maar hoe zit het met de signalering en handhaving? De woordvoerder legt uit: ‘Docenten en toezichthouders kunnen iemand met klachten aanspreken en zo nodig wegsturen, in lijn met de RIVM-regel dat je met klachten thuisblijft. Ook kan achteraf geconstateerd worden dat iemand met klachten in een (toets)lokaal zat en kunnen maatregelen als een schorsing worden opgelegd. We begrijpen dat dit geen waterdicht systeem is en zijn er ook niet op uit om het voor studenten lastiger te maken, maar we hebben nu eenmaal met het COVID-19 virus te maken en de soms ernstige gevolgen daarvan. We roepen studenten dus op om bij klachten gewoon thuis te blijven en gebruik te maken van de herkansing. Wanneer er in jouw geval sprake is van een bijzondere situatie maak dan gebruik van de mogelijkheden die HR daarvoor altijd al ingericht heeft, bijvoorbeeld via het decanaat.’

Tekst: Tosca Sel
Illustratie: Demian Janssen

 Wil je op vrijdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top