Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
18 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca paraplu klein

Lieve Tosca, hoe moet het met toetsen als ik straks ziek ben of in quarantaine zit? 

Lieve Tosca, 

Als ik naar het nieuws kijk, hou ik m’n hart vast voor de eerste toetsperiode. De oplopende besmettingscijfers in de regio Rotterdam en het feit dat snel testen steeds moeilijker wordt, zijn geen goed nieuws. Wat als ik straks zelf ziek ben of in quarantaine moet tijdens de toetsweek? Worden alle toetsen on- en offline aangeboden? Of krijg ik automatisch een herkansing als ik me ziekmeld? Ik hoop echt dat dit virus geen invloed heeft op m’n studievoortgang. 

Liefs, 
Lekkerdan 

Lieve Lekkerdan,

Ik snap waar je vragen vandaan komen. Nu er meer en meer mensen besmet raken, groeit het aantal mensen dat thuis komt te zitten wegens verkoudheidsheidsklachten, ziekte of quarantaine en het kan niet anders dan dat daar ook Hogeschool Rotterdam-studenten bij zitten.

De HR is duidelijk in haar coronaregels: als je corona-achtige klachten hebt, blijf je thuis. Woordvoerder Carmen Mo Ajok legt uit: ‘We hanteren de RIVM-lijn dat je thuisblijft met verkoudheidsklachten, als je in quarantaine of isolatie zit of als je positief getest bent. Een student die hiermee te maken krijgt, moet zich via de reguliere procedure afmelden voor een toets bij zijn of haar opleiding. We begrijpen dat het vervelend is om door ziekte of omstandigheden een toets te missen, maar we hebben ook te maken met de veiligheid van (soms kwetsbare) medestudenten en docenten.’

Oké, daar is wat voor te zeggen. Maar wat doet de HR dan om ervoor te zorgen dat studenten op het gebied van toetsen zo min mogelijk studievertraging oplopen tijdens deze pandemie? Best veel, vertelt Eefje van Herwijnen, voorzitter van het platform van examencommissies van de Hogeschool Rotterdam. ‘Er worden in deze coronatijd veel toetsen online of in de vorm van een (thuis-)opdracht aangeboden. Veel meer dan onder normale omstandigheden. Het aantal (kennis-)toetsen dat in een gecontroleerde fysieke omgeving (op school) afgenomen kan worden, is beperkt. De kans op studieachterstand, omdat je niet kunt deelnemen aan toetsen, neemt hiermee al af.’

Als je tijdens de toetsperiode ziek bent of in quarantaine zit, moet je dus thuisblijven. Als je toch met klachten naar school komt, kunnen er zelfs disciplinaire maatregelen worden getroffen.

‘Wie door ziekte een toets mist, kan gebruikmaken van de reguliere herkansing’, vertelt Van Herwijnen. ‘Die zijn namelijk onder andere daarvoor bedoeld. Je krijgt niet automatisch een extra kans. Dat is echt alleen voor mensen die wegens persoonlijke omstandigheden een toets missen. En dat is corona niet. Verzoeken voor een extra toetskans worden door de examencommissies goedgekeurd als ze bijvoorbeeld te maken hebben met ernstige, langdurige gezondheidsproblemen, het realiseren van een (beter) studeerbaar programma (als je bijvoorbeeld. een half jaar niets te doen hebt, is dat niet bevorderlijk voor je studiesucces) een door de examencommissie ongeldig verklaard tentamen of als het je allerlaatste vak is om je propedeuse of diploma te halen.’

Er zijn dus duidelijke richtlijnen voor het meedoen aan toetsen, corona/quarantaine en herkansingen. De examencommissies houden zich momenteel aan deze richtlijnen om te voorkomen dat het aantal toetsmomenten groter wordt en docenten meer en meer toetsen moeten maken. Om dezelfde reden is het onmogelijk om alle toetsen on- én offline aan te bieden want dat zijn verschillende toetsvormen dus dan moet de docent twee versies maken. Dat is niet te doen.

Wanneer een nieuwe situatie ontstaat – zoals bijvoorbeeld een tweede lockdown – kunnen de zaken veranderen, maar tot die tijd zijn dit de regels waar je het mee moet doen.

Het enige gedrag dat je echt kan beïnvloeden, is dat van jezelf. Dus als er een toetsperiode aan zit te komen kan het slim zijn om twee weken van tevoren extra goed te letten op afstand houden, handen wassen en je gezonde verstand gebruiken in sociale situaties. Op die manier doe je in ieder geval zelf je best om zo min mogelijk toetskansen mis te lopen.

Lfs,
Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen en beantwoordt wekelijks een vraag over je studie, het leven of de liefde. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze beantwoordt hem snel. Wil je meepraten over de Lieve Tosca-vraag? Via de @profielenmagazine stories op Instagram wint Tosca iedere maandagavond advies in. Jouw advies is welkom!
 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Gepubliceerd: 23 September 2020 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Lieve Tosca, hoe moet het met toetsen als ik straks ziek ben of in quarantaine zit? 

  1. Volgens mij moet je het melden bij je SLC-er als je corona hebt. Dat zou ik ook doen als je verplicht in quarantaine moet. In beide gevallen ligt dat volgens mij buiten je eigen macht. Als je de herkansing niet haalt en de eerste kans gemist hebt (na melding vooraf!) ivm corona of kans 1 niet gehaald, kans 2 gemist door corona, zou ik het niet onlogisch vinden als daar na aanvraag wel iets voor geregeld wordt.

  2. Ik ben van mening dat je met dit beleid het stimuleert om een toets te maken ook al heb je klachten. Het zelfde zag je gebeuren met het CBR dat leerlingen klachten verzwegen om toch het examen te kunnen maken. Daarbij moet ik wel opmerken dat het alleen geldt voor toetsen die fysiek afgenomen worden. Ik zou het zelf ook een lastig dilemma vinden of ik ga voor meer kans op studiesucces of het beschermen van de volksgezondheid. Moreel gezien weet ik het antwoord natuurlijk al. Maar als er ander beleid zou zijn vanuit de Hogeschool zou je niet eens voor het dilemma komen te staan mijns inziens.

    https://www.rijschoolvandaag.nl/nieuwsarchief/leerlingen-verzwijgen-coronaklachten-vanwege-wachtlijsten-cbr/

  3. Eens met de opmerking van Daan. Dit beleid zorgt ervoor dat het aantrekkelijk wordt om met klachten alsnog naar fysieke examens te gaan. Hierdoor kan je ook als gezonde student in een lokaal komen met iemand die corona klachten heeft. Ik betwijfel hoeverre de disciplinaire maatregelen effectief zijn, hoe je je voelt over klachten is zeer subjectief…

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top