Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, hoe verzoen ik me met de winst van de PVV?

Lieve Tosca,

Sinds donderdagochtend is mijn wereldbeeld veranderd. Ik sta elke dag op in de wetenschap dat een op de vier Nederlanders op Geert Wilders’ programma, inclusief de ongrondwettelijke standpunten, heeft gestemd. En het maakt me verdrietig en boos, zeker als ik door de gangen van de hogeschool loop en zo veel mensen zie zoals ik: Nederlanders met een migratie-achtergrond. Hoe kan ik me ermee verzoenen dat de PVV de grootste partij is geworden?

Lfs, Verslagen

Lieve Verslagen,

Laat ik dit antwoord beginnen met een ode aan de democratie: ik ben een absolute voorstander van de democratie. En ook nu uitslag van ‘het feest van de democratie’ niet overeen komt met mijn politieke voorkeuren vind ik dat we er alles aan moeten doen om de democratische principes overeind te houden. En dat is niet makkelijk als een partij die de Eerste Kamer wil afschaffen de verkiezingen wint, maar we hebben het er – in ieder geval tot de volgende verkiezingen – mee te doen.

Ik snap dus ook dat jouw wereldbeeld na de Tweede Kamerverkiezingen is gekanteld. Als ineens zichtbaar wordt dat een kwart van de kiezers op een partij met deels ongrondwettelijke en uitsluitende denkbeelden stemt, is dat nogal wat. Het verkiezingsprogramma liegt er niet om, onder het kopje ‘asiel en migratie’ vind je zinnen als: ‘Onze cultuur, en westerse manier van leven wordt bedreigd door het binnenlaten van grote aantallen mensen, vaak uit niet-westerse, islamitische landen’, en ‘Onze verzorgingsstaat staat onder grote druk door niet-westerse allochtonen die massaal profiteren van onze uitkeringen en andere voorzieningen. Meer dan de helft van de bijstandsontvangers in ons land is inmiddels niet-westers-allochtoon.’

Lees het programma vooral zelf, als je dat nog niet gedaan hebt.

Hoe je hier mee om moet gaan, weet ik nog niet goed. Ik vind het zelf ook geen makkelijk te verteren uitkomst. Wat ik mezelf steeds vertel: driekwart van de Nederlanders heeft op andere partijen met andere denkbeelden gestemd. En als de PVV in de regering komt, is dat altijd in samenwerking met andere partijen. Dus de soep zal niet zo heet gegeten worden als-ie vorige week woensdag werd opgediend. En dat vind ik persoonlijk heel prettig.

Omdat ik op zoek was naar meer advies, heb ik ChatGPT om antwoord gevraagd. En de resultaten van het algoritme zijn eigenlijk te goed om niet te delen. Komt het:

‘Het accepteren van politieke resultaten die tegen je eigen voorkeur ingaan, kan een uitdagend proces zijn. Hier zijn enkele suggesties om je te helpen je te verzoenen met het feit dat de PVV de grootste partij is geworden:

 1. Begrijp de redenen: Probeer te begrijpen waarom mensen op de PVV hebben gestemd. Wat waren de zorgen en zorgen van deze kiezers? Door de redenen achter de stemmen te begrijpen, kun je een breder perspectief krijgen.
 2. Zoek gemeenschappelijke grond: Identificeer onderwerpen waarop je het wellicht eens bent met de PVV of met mensen die op de partij hebben gestemd. Het kan helpen om te beseffen dat er waarschijnlijk gemeenschappelijke waarden zijn, zelfs als de politieke overtuigingen verschillen.
 3. Luister naar verschillende perspectieven: Praat met mensen die anders denken dan jij. Het helpt om verschillende perspectieven te begrijpen en kan je helpen de diversiteit van meningen binnen de samenleving te waarderen.
 4. Focus op samenwerking: Concentreer je op gebieden waar samenwerking mogelijk is, zelfs als de politieke meningen verschillen. Politiek is vaak een kwestie van compromissen, en het kan nuttig zijn om te zoeken naar manieren om samen te werken voor gemeenschappelijke doelen.
 5. Blijf betrokken: Blijf op de hoogte van politieke ontwikkelingen en blijf betrokken bij het democratische proces. Door actief deel te nemen, kun je invloed uitoefenen en bijdragen aan verandering.
 6. Zorg voor jezelf: Politieke betrokkenheid kan emotioneel belastend zijn. Zorg ervoor dat je tijd neemt voor zelfzorg en activiteiten die je energie geven. Dit kan helpen om stress te verminderen en je mentaal welzijn te bevorderen.
 7. Zoek naar positieve aspecten: Identificeer positieve aspecten binnen de politieke situatie. Misschien zijn er beleidsmaatregelen waar je het mee eens bent of zijn er kansen voor positieve verandering, zelfs als ze niet direct van jouw politieke voorkeur komen.

Het is belangrijk om te onthouden dat democratie draait om diversiteit van meningen en dat politieke landschappen voortdurend veranderen. Het proces van acceptatie en verzoening kan tijd kosten, maar het streven naar begrip en samenwerking kan bijdragen aan een gezondere samenleving.’

Thnx Chat, dat zijn inderdaad best verstandige adviezen.

Misschien helpen ze jou om je te verzoenen met de verkiezingsuitslag. En weet dat je niet alleen bent. Inderdaad: één op de vier stemmers koos de PVV, maar drie op de vier niet. En dat zijn er nog altijd meer.

En als je actief iets wil veranderen aan Nederland, overweeg dan om je aan te sluiten bij een partij die dichterbij jouw denkbeelden staat. Die partijen kunnen alle hulp goed gebruiken.

Lfs,
Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen en beantwoordt wekelijks een vraag over je studie, het leven of de liefde. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze beantwoordt hem snel. Wil je meepraten over de Lieve Tosca-vraag? Via de @profielenmagazine stories op Instagram wint Tosca iedere maandagavond advies in. Jouw advies is welkom!

Gepubliceerd: 29 November 2023 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

11 Responses to Lieve Tosca, hoe verzoen ik me met de winst van de PVV?

 1. Ik vind het jammer dat er zoveel mensen zijn die deze uitslag niet kunnen waarderen. Het volk heeft gesproken, en dit is de uitkomst. Dat de PVV niet je partij is snap ik, en dat respecteer ik ook. Maar respecteer dan ook gewoon dat ruim 2 miljoen mensen een immigratiestop willen. Mensen zijn het zat dat al die statushouders een huis krijgen aangeboden terwijl ik op mijn 27e nog bij mijn ouders moet wonen omdat er gewoon geen plek is.

  Ik vind het bijvoorbeeld jammer dat er 25 zetels worden verdeeld aan een partij die letterlijk ons land in de verkoop wil zetten omdat wij de hele wereld moeten kunnen opvangen. En deze partij wordt voorgezeten door misschien wel een van de grootste hypocrieten die Nederland ooit gekend heeft. Links lullen, maar wel 15.000 euro wachtgeld vangen van Europa. Maarja, 17% van de Nederlanders wil op zo’n iemand stemmen, so I just deal with it!

  En Timmermand doet mij een beetje denken aan een zekere Lewis Hamilton, 2e worden en vervolgens de slechte verliezer uit gaan hangen. Hij kwam uit Europa puur voor het premierschap en eigengewin, en nu dat niet is gelukt gaat hij huilen. En zijn speech vlak na de exitpoll was in een stijl zoals ik dat in het verleden ook van meerdere politici heb gezien. En die hadden ook niet altijd de braafste regeerperiode…

  Klaag niet over dat dit het einde van de democratie zou zijn. Deze uitslag niet respecteren, en de linkse agenda er toch doorheen drukken, dat is pas het einde van de democratie!

 2. Wat is links Nederland slechte verliezers. PVV is ook niet mijn partij, en ja, ze zijn ondemocratisch op sommige punten (al zijn ze niet de enige). raar vind ik het wel dat een partij die een groep zegt uit te (willen) sluiten, zoveel weerstand oproept bij links, terwijl links is die hetzelfde doet en wil bij witte mensen.

  Het is nogal hypocriet en komt erg kleinzerig over.

  Ook is het zo dat de PVV helemaal niet groot is geworden op hun anti-islam punten. Wie de keuze voor PVV niet kan plaatsen, is, in mijns inzien, temalijk wereldvreemd.

 3. @Jasper, ik wil links helemaal niet wegzetten als dom of wereldvreemd. Over het algemeen zijn het ontzettend sociale mensen die gewoon heel graag willen dat iedereen een eerlijk en gelukkig leven heeft. Helaas zijn deze plannen niet realistisch, en al helemaal niet op te lossen door massa immigratie omdat je wegens cultuur en religie verschillen tegen andere problemen aanloopt. Maar deze mensen zijn zo erg gefocust op hun idealen, dat ze niet doorhebben dat ze op een zwaarlijvige Limburger hebben gestemd die enkel de politiek in is gegaan om zijn eigen zakken te vullen. Frans Timmermans betaalt zijn luxe villa dus over de ruggen van zijn goedgelovige achterban!

  En dat links in jouw ogen slechte verliezers zijn is vooral doordat de lijsttrekkers hun achterban brainwashen. Door te doen alsof ze de enige partijen zijn die de wereld kunnen redden verzamelen ze zieltjes. Omdat ze zelf de verkiezingen hebben verloren vertellen ze nu hun achterban dat de wereld vergaat. En de goedgelovige achterban gaat daar natuurlijk in mee. Eigenlijk een soort opruiing, en volgens mij ben ik daar zelf in 2021 nog voor veroordeeld. Jup, ik heb een strafblad gekregen door mij in de Zwarte Piet discussie te mengen 😉

 4. In een wereld waar politieke verdeeldheid vaak overheerst, is het essentieel om niet te vergeten dat we allemaal mensen zijn die streven naar het beste uit het leven. Links, rechts, of ergens in het midden – onze politieke overtuigingen definiëren ons niet als individuen. Het is tijd om de impasse te doorbreken en samenwerking te omarmen als de sleutel tot een bloeiende samenleving.

  Te vaak vallen we ten prooi aan polarisatie, waarbij we onszelf identificeren met bepaalde politieke ideologieën en vergeten dat we allemaal soortgelijke verlangens en behoeften delen. Het is van cruciaal belang om de menselijkheid in elkaar te herkennen en te erkennen dat, ongeacht onze politieke overtuigingen, we allemaal streven naar geluk, welvaart en een zinvol leven.

  De oplossing voor de huidige dreigende impasse ligt in open dialoog en een bereidheid om naar elkaar te luisteren zonder vooroordelen. Het is niet genoeg om simpelweg te roepen om het luisteren naar elkaar; we moeten ook de moed hebben om alles te zeggen, zonder angst voor veroordeling gebaseerd op een links-rechts denkwijze. We moeten de ruimte creëren voor eerlijke en open communicatie, waarbij iedereen zich vrij voelt om zijn gedachten en zorgen te uiten.

  Samenwerking is de sleutel tot het overwinnen van de uitdagingen waarmee onze samenleving wordt geconfronteerd. Of het nu gaat om kwesties op het gebied van economie, milieu, gezondheidszorg of onderwijs, het is in het belang van ons allemaal om samen te werken, ongeacht onze politieke voorkeuren. Alleen door middel van samenwerking kunnen we duurzame oplossingen vinden die recht doen aan de diverse behoeften en standpunten binnen onze samenleving.

  Laten we afstappen van het strikte links-rechts denken en een brug slaan tussen verschillende perspectieven. Laten we een cultuur van begrip, respect en samenwerking bevorderen. Door dit te doen, kunnen we een samenleving creëren waarin iedereen de kans krijgt om het beste uit het leven te halen, ongeacht politieke overtuigingen. Het is tijd om te erkennen dat we allemaal mens zijn en dat we, door samen te werken, een betere toekomst voor ons allen kunnen vormgeven.

 5. Dankjewel Jos!

  Uiteraard heb ik het stukje doorgelezen, en ook even in de ruim 100 reacties gekeken die het gelukkig lang niet allemaal met de auteur eens zijn. De soep wordt altijd minder heet gegeten dan dat die wordt opgediend. Ik vind zelf dat de beste auteur een beetje te veel uit emotie schrijft, en te weinig uit realisme. En als zo’n stukje tekst schrijven oplucht, moet de auteur dat zeker doen.

  De auteur geeft ontzettend af op de PVV, en dat mag natuurlijk. Maar ik zie nergens waar de auteur zelf op gestemd heeft, en waarom de auteur denkt dat deze partij WEL de wereld gaat redden. Iemand afkraken is makkelijk, maar een goed alternatief aanbieden is natuurlijk moeilijker.

  En dat de auteur graag wil afgeven op alles wat niet-extreemlinks is, want zelfs de BBB noemt de auteur racistisch, dat moet de auteur echt zelf weten. Maar daarmee zet de auteur zichzelf alleen maar buitenspel. Ik geloof nog steeds in een dialoog, omdat je daarmee elkaars beweegredenen kunt begrijpen en samen aan en oplossing kunt werken. Maar goed, ik ben volgens de auteur alleen maar een kwaadaardige PVV stemmer.

 6. @ Joost. Eventjes de feiten op orde:
  ‘Mensen zijn het zat dat al die statushouders een huis krijgen aangeboden terwijl ik op mijn 27e nog bij mijn ouders moet wonen omdat er gewoon geen plek is.’
  8-12% van nieuwe woningen die toegewezen worden is voor statushouders. Dus niet ál die statushouders. Druppel op een gloeiende plaat.

  ‘Ik vind het bijvoorbeeld jammer dat er 25 zetels worden verdeeld aan een partij die letterlijk ons land in de verkoop wil zetten omdat wij de hele wereld moeten kunnen opvangen. ‘
  Ik ben heel benieuwd naar dat ‘letterlijke’. Ons land wordt letterlijk in de uitverkoop gezet? Een Nexit is een échte uitverkoop. Nederland is extreem afhankelijk van interne Europese markt. Wij zijn een netto-ontvanger uit Europa. Dit is al jaren bekend. Gewoon even Googlen.

  ‘En deze partij wordt voorgezeten door misschien wel een van de grootste hypocrieten die Nederland ooit gekend heeft. Links lullen, maar wel 15.000 euro wachtgeld vangen van Europa.’
  Iedereen krijgt wachtgeld, ook ex-PVV’ers. En dat zijn er nogal wat.
  Daarnaast is dat systeem bedacht om draaideuren tegen te gaan. Zodat politici niet meteen aan de slag gaan als lobbyist voor het grootkapitaal. Ja, en dat mag wat kosten, omdat lobbyisten echt heul goed verdienen.

  Over je eindstuk…: de Orde van Advocaten heeft alle verkiezinsprgramma’s geanalyseerd en daar komt PVV, na FVD het slechte uit de bus. Vrijwel alle punten uit het programma zijn onrechtstatelijk en/of ondemocratisch: https://www.advocatenorde.nl/document/20231106-nova-rapport-cie-rechtsstatelijkheid-in-verkiezingsprogrammas-website

  Doe er mee wat je wil.

 7. @Jos van Nierop, Ik heb er kennis van genomen en ik ben het er niet mee eens, en een gevalletje emo-politiek, wat vaak voorkomt op BNN/VARA trouwens. Er kloppen een aantal dingen niet van wat geschreven is, en het is nogal makkelijk en ontkenning van de werkelijkheid om zichzelf als slachtoffer neer te zetten. Simpel gezegd kan ik dit ook:

  Ik neem GL/PvdA kiezer allemaal kwalijk dat ze dit gestemt hebben, want de PvdA plaatst mensen en discrimineerd mensen die wit zijn. Zowel in het programma, als de kiezers en het beleid dat we tot nu toe zien.

  (klinkt een beetje belachelijk, niet? aangezien ik weet dat er heel veel verschillende redenen kunnen zijn, die logisch zijn, om op deze partijen te stemmen, al vind ik het discriminerende, kwalijke partijen.

  Het is juist het falen van midden/links, aangezien die continue de problemen en angsten onkennen die een meerderheid heeft in Nederland. Het is namelijk een feit dat er nogal problemen worden ondervonden door migratie/asiel, woningen tekort, enzovoort.. Waar Links niet naar luisterd en verergerd door het te bagetaliseren, de kosten op te drijven omwille van het klimaat, terwijl we het klimaat er niet mee redden, enzovoort. Dan nog niet gesproken over het voortrekken van asielzoekers/statushouders/arbeidsmigranten.. Op een gegeven moment is de meerderheid dat gewoon helemaal zat.
  En aangezien de PVV daar wel prioriteiten aan wil geven is dat een van de grootste redenen dat zij zo groot zijn geworden.

  En zolang er geen, of zwaar te weinig aandacht voor is, zal je zien dat links (helaas) zal blijven krimpen. Vandaar al mijn waarschuwingen afghelopen jaren. Blijf de burger achterstellen, de witte burger wegzetten als racist, geprivilegeerd, exenofoob op scholen en in de media,.. de kosten opdrijven omwillen van klimaat (zonder de wereld te redden), enzovoort, maar zeur dan niet over dit soort uitslagen 🙂

 8. @ de analist

  Mja, ik vraag mij dit af.. Veel gemeenten mochten en maakten gebruik van de voorrangsregeling voor asielzoekers en statushouders. Dus ik ben echt erg sceptisch. Vanaf 2015 maakten (bijv) Schiedam en Rotterdam hier beide gebruik van, waarbij 2/3de van de woningen gereserveerd werden voor deze groepen.

  En ja, de FvD en PVV zijn erg onrechtstatelijk/ondemocratisch.. Al is dat bij een aantal andere partijen ook zo, dus laten we niet doen alsof dit de enige partijen zijn.

 9. “De PvdA plaatst mensen en discrimineerd mensen die wit zijn. Zowel in het programma, als de kiezers en het beleid dat we tot nu toe zien.” Waar lees je dat in het verkiezingsprogramma?

 10. @Jos van Nierop.

  Onder het kopje diversiteit: tegenbgaan van wit privilege, ‘minder witte (vul hier positie/organisatie in), e.d.
  Dit staat een beetje verdekt in het programma, maar als je naar de uitleg van de leden luisterd, is het snel duidelijk dat het anti-wit beleid is, en zo bedoeld. Aangezien veel leden van partijen PvdA en GL altijd afgeven op witte mensen en hun ‘privilege’ (onzin), hen wegzet als onderdrukkers, inherent racistisch (ze verwijzen naar boeken van o.a. Gloria Wekker), en onwelwillend.

  Ik zie dit als discriminatie op basis van huidskleur. Misschien legaal tegenwoordig, past ook in het tegenwoordige (progressieve) wereldbeeld. Echter, toch discriminatie op basis van huidskleur, wat ik nooit goed vind.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top