Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
27 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, ik weet nog steeds niet op wie ik moet stemmen

Lieve Tosca,

Het is vandaag verkiezingsdag, de stembussen zijn al open en ik heb nog steeds geen idee op wie ik moet stemmen. Deze week keek ik verkiezingsdebatten en vulde ik een stemwijzer in, maar ik kom er gewoon niet uit. Ik ben over geen enkele lijsttrekker enthousiast en bij de kieswijzer lagen drie partijen erg dicht bij elkaar. Wat moet ik nu doen?

Lfs, Zwever

Lieve Zwever, 

Dat gevoel herkennen veel mensen, denk ik. Ik herken het in ieder geval wel: het duurde bij mij ook heel lang voor ik eruit was dit jaar. De stemwijzers adviseerden me steeds een andere van vier partijen die vrij dicht bij elkaar liggen.

Wat mij hielp de knoop door te hakken was de Motiechecker: een stemtool die niet kijkt naar wat de partijen in hun programma’s hebben staan, maar naar hun stemgedrag in de kamer van het afgelopen jaar. Je vult in op welke partij je denkt te gaan stemmen, beantwoordt wat vragen en dan zie je snel hoe ze hebben gestemd op onderwerpen die jij belangrijk vindt.

Je vindt de motiechecker hier.

Je kan ‘m dus drie keer doen (voor iedere partij die je overweegt een keer) en dan besluiten welke partij stemt zoals jij zou stemmen op zaken die jij belangrijk vindt voor jouw toekomst en/of die van Nederland.

Het kan ook helpen om de voor jou belangrijkste thema’s de doorslag te laten geven. Er zijn bijvoorbeeld stemwijzers die focussen op gendergelijkheid, duurzaamheid of jongeren. Als je het onderwijs heel belangrijk vindt, kun je in dit artikel lezen welke plannen de politieke partijen hebben met het hoger onderwijs:

De afgelopen weken sprak Profielen studenten en medewerkers van de Hogeschool Rotterdam die politiek actief zijn. We vroegen hen ook naar hun beste stemadvies, ik heb die adviezen even voor je bij elkaar gezocht: 

Elke Slagt-Tichelman is onder meer docent verloskunde op de Hogeschool Rotterdam en staat op de kieslijst voor GroenLinks-PvdA. Haar stemadvies: ‘Maak je eigen afweging, maar vergeet niet te stemmen. Het gaat om belangrijke onderwerpen als studiefinanciering, huisvesting, werkgelegenheid, kansengelijkheid en klimaatverandering. Om de juiste keuze te maken kun je stemwijzers invullen voor je naar het stemhokje gaat, dat helpt je bepalen op welke partij je kunt stemmen. En daarnaast kun je natuurlijk voor jezelf bepalen of je op een man of een vrouw wilt stemmen.’

Het hele interview lees je hier:

Luuk de Vendt is net afgestudeerd als commercieel econoom en is actief voor de jongerenpartij van D66 en tipt: ‘Zelf stem ik op een heel jonge kandidaat; ik snap dat levenservaring en werkervaring ook van belang zijn als kamerlid, maar ik vind het echt belangrijk dat jongeren goed vertegenwoordigd zijn; Nederland moet het echt hebben van de jongere generatie.’

Het hele interview lees je hier:

Docent Cynthia Gordijn werkt bij de lerarenopleiding Engels en geeft daar onder meer taalvaardigheid, cultuur en literatuur en vakdidactiek. Ze is verkiesbaar voor JA21. Haar belangrijkste stemadvies is: ga sowieso stemmen ‘Het is een recht dat je hebt en dat moet je waarderen. Je stem uitbrengen is wel het minste dat je kunt doen.’ Hierbij kun je indirect zelf ook invloed uitoefenen op het beleid dat je graag wilt zien.’ En hoe bepaal je op welke partij? Gordijn: ‘Je kunt natuurlijk een kieswijzer invullen, dat is een goede eerste stap. Vervolgens kun je van de top-3 de programma’s bekijken, helemaal of op de voor jou belangrijke punten. Een handige vind ik zelf ook het Instagramaccount @Partijprogramma’s in posts waar ze elke dag specifieke punten uit verschillende programma’s uitlichten.’

Het hele interview lees je hier:

Sam van Leeuwen is pabostudent en oud-lid van de centrale medezeggenschap. Hij is actief lid van de Partij voor de Dieren. Zijn stemadvies: ‘Kijk naar thema’s die voor jou belangrijk zijn, bijvoorbeeld: wat doet deze partij voor studenten? Kom je dan bij een bepaalde partij uit, kijk dan eens verder naar hun hele programma. (…) Stem vooral niet blind wat je ouders of vrienden stemmen.
En er wordt vaak gezegd dat het “niet om de poppetjes gaat”, maar toch kun je ervoor kiezen om je stem te geven aan iemand waarvan je vertrouwt dat-ie doet wat hij/zij/hen zegt; kijk daarvoor ook naar hoe iemand heeft gestemd in de Tweede Kamer.’

Lees het interview hier:

Ik hoop dat je wat kan met dit advies en vooral dat je vandaag gaat stemmen. Dat moet in de gemeente waar je ingeschreven staat. Als het goed is heb je via de post een stempas ontvangen (dat is een gekleurd papiertje waar ‘stempas’ op staat). Als je die niet hebt ontvangen, sta je misschien ergens anders (bij je ouders of op een oud adres) ingeschreven. Kijk dan vooral even of je die stempas nog op kan halen, want zonder pas kan je vandaag niet stemmen.

Ga met die stempas en je id-bewijs (dat mag maximaal vijf jaar verlopen zijn) voor woensdagavond 22 november 2023, 21.00 uur naar een stemlokaal in de stad waar je ingeschreven staat. Van de vrijwilligers op het stembureau krijg je vervolgens een stemformulier. Ga het stemhokje in, kleur één hokje (nee, echt niet meer) rood, schrijf of teken verder niks op het formulier, vouw het op, gooi het in de stembus en je hebt je goede daad voor de dag gedaan. 

Succes met kiezen vandaag!

Lfs,
Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen en beantwoordt wekelijks een vraag over je studie, het leven of de liefde. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze beantwoordt hem snel. Wil je meepraten over de Lieve Tosca-vraag? Via de @profielenmagazine stories op Instagram wint Tosca iedere maandagavond advies in. Jouw advies is welkom!
Gepubliceerd: 22 November 2023 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top