Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
7 september 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Foto van Luuk die aan een tafel zit me grote ramen achter zich met straat en gebouwn in het achtergound. Luuk draagt een donker groen sweater over een overhemd.

Luuk de Vendt is actief voor D66: ‘Nederland moet het echt hebben van de jongere generatie’

Gepubliceerd: 21 November 2023 • Leestijd: 3 minuten en 50 seconden • Interview

Luuk de Vendt studeerde deze zomer af aan de opleiding commerciële economie deeltijd, nadat hij eerst de Ad sales en accountmanagement had voltooid. Hij was bijna zijn hele studietijd enorm actief voor de Jonge Democraten, gelieerd aan D66.

Hoe raakte jij verzeild in de politiek?

‘Politieke interesse had ik al, maar die kwam in 2018 echt naar boven via de studentenvereniging waar ik lid van was. Daar kwam ik in aanraking met iemand van Dwars, de jongerenclub van GroenLinks. Die adviseerde mij eens te gaan kijken bij politieke jongerenverenigingen. Ik ging kijken bij de Jonge Democraten en ben niet meer weggegaan, het was meteen een match. In de standpunten, maar ook in de ontvangst, ik werd echt meteen naar binnen gehaald.’

Wat houdt dat in, de Jonge Democraten?

‘De Jonge Democraten (JD) zijn een eigen vereniging, gelieerd aan D66; er is veel samenwerking en je hebt een soort ‘duo-lidmaatschap’. Maar we bepalen ook onze eigen politieke lijn, als er lokaal of landelijk iets is waar we het niet mee eens zijn, laten we een kritisch geluid horen. Het is een jongerenvereniging, mensen tussen 12 en 30 kunnen lid worden. Ik ben nu 27, dus ik mag gelukkig nog een paar jaar door.’

Op welke manier ben je daar actief?

Bij de JD ging ik in eerste instantie meehelpen bij de activiteiten; die waren er wekelijks, de ene keer vooral voor de gezelligheid, de andere keer politiek-inhoudelijk. Dan kwam er bijvoorbeeld iemand spreken over de Nederlandse financiën, vorige week was de voorzitter van de roze kameraden er. De gezelligheid, zeker bij de JD en ook zeker bij studenten, speelt ook een rol, je ontmoet veel mensen met dezelfde politieke interesse.

Ik heb me in het eerste jaar ook meteen aangesloten bij het landelijke campagneteam. Landelijk zijn er ook weekenden voor nieuwe leden. Op het landelijke JD-congres stemmen we over moties, die we dan op het D66-congres kunnen inbrengen; door daar met een flink blok JD’ers aanwezig te zijn, kunnen we met onze stemmen ook echt invloed hebben op bijvoorbeeld het verkiezingsprogramma. Zo kunnen we zaken die wij belangrijk vinden, die voor jongeren van belang zijn, erin stemmen.

Je kunt je echt ontwikkelen. Als ik naar mezelf kijk: in de coronatijd was het bijvoorbeeld duwen en trekken om de vereniging draaiend te houden. Ik moest een online congres organiseren: ga het maar doen. Afgelopen jaar ben ik voorzitter geweest van de afdeling Rotterdam. Ondanks dat het ook een leerschool is en je “fouten mag maken”, heb je ook een verantwoordelijkheid. En de pers weet je ook te vinden. Gelukkig kun je binnen de JD met heel veel mensen sparren, ook dat was een belangrijke les: probeer het niet allemaal alleen te doen.

Op het moment heb ik een stapje terug gezet en ben bestuurs- en persoonlijke coach voor jongere leden, ik geef mijn ervaring weer door en dat is ook ontzettend leuk.’

Heeft dat ook nog een link met je studie?

‘Ik ben opgeleid als commercieel econoom en in sales- en accountmanagement. Relatiebeheer, advies, consultancy zijn daar allemaal onderdeel van. Dat heeft me wel geholpen in mijn politieke activiteiten, vooral relatiebeheer: wie moeten we waarvoor benaderen? Ik heb het bestuur daarom ook meer aangepakt als een onderneming.’

Wat is jouw drijfveer om politiek actief te zijn, voor deze partij?

‘Ik “vond” heel veel van de politiek en ik vind dat je dan ook iets zelf moet doen. Anders ben je een van de velen die staan te roepen om verandering, maar zelf niks in gang zetten.

Ik wil dat het de goede kant op gaat voor studenten en starters. En het klimaat vind ik belangrijk; D66 is daarop vooruitstrevend. Ik vind dat Rob Jetten dat heel goed doet. ’

Heb je zelf grote(re) politieke ambities?

‘Ik zie mezelf wel geleidelijk doorgroeien. Over drie jaar zijn er bijvoorbeeld weer gemeenteraadsverkiezingen en dat lijkt me een mooie eerste stap, een plek in de gemeenteraad. Kamerlid worden? Misschien, maar dan heb je het wel over minstens tien jaar van nu.’

Wat is jouw stem-tip: hoe kom je tot een goede keuze?

‘Toen ik voor het eerst ging stemmen, stemde ik op Groen Links: Jesse Klaver sprak mij aan en het leek er toen op dat ze mee konden gaan regeren. Maar heel erg had ik me er verder niet in verdiept. Later dacht ik meer vanuit mijn eigen verhaal, wat vind ik belangrijk? Toen kwam ik uit bij D66.

Mijn advies is om daarover dus na te denken, wat vind jij belangrijk voor de toekomst? Probeer jouw punten te verbinden aan een bepaalde partij. Een stemwijzer doen is ook echt een goed begin, zeker als je nog helemaal geen idee hebt wat voor jou de belangrijke punten zijn.

Zelf stem ik op een heel jonge kandidaat; ik snap dat levenservaring en werkervaring ook van belang zijn als kamerlid, maar ik vind het echt belangrijk dat jongeren goed vertegenwoordigd zijn; Nederland moet het echt hebben van de jongere generatie. Jongeren vanuit de Jonge Democraten, die al hoog op de lijst staan, daar ga ik voor deze verkiezingen.

De een houdt van politiek, de ander vindt het verschrikkelijk. Ik heb voor allebei de opvattingen  respect, maar vind het ook leuk om de discussie aan te gaan. Ik ga in gesprek, zoals afgelopen week bijvoorbeeld op de Afrikaandermarkt of in het centrum van de stad. Je hoort de zorgen en je hoort dat mensen graag iets willen veranderen, maar niet weten waar ze moeten beginnen. Ik probeer ze te enthousiasmeren toch te gaan stemmen. Iedereen die gaat stemmen is ook weer een voorbeeld voor anderen. En elke stem telt.’

Tekst: Edith van Gameren
Foto: Demian Janssen

Andere interviews in deze reeks

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Luuk de Vendt is actief voor D66: ‘Nederland moet het echt hebben van de jongere generatie’

  1. Dat is een heel goed punt! Misschien moet ik ook overwegen om zometeen op een jongere kandidaat te stemmen.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top