Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Foto van Lieve Tosca

Lieve Tosca, kan ik weigeren mijn HR-laptop al na drie jaar in te ruilen?

Lieve Tosca,

Mijn HR-laptop blijkt na drie jaar economisch afgeschreven te zijn, en mij wordt verzocht deze in te ruilen voor een nieuwe. De motivatie: ‘Na drie jaar zien we dat de eerste serieuze problemen toenemen door slijtage en is reparatie te kostbaar geworden’.
Ik vind dat bijzonder, want mijn device werkt nog prima. Wat is het standpunt van HR over duurzaam materiaalgebruik en reparatie? M’n laptop nu inruilen lijkt strijdig met berichten op Hint over circulaire economie. Het voelt voor mij niet goed. Kan ik weigeren?

Lfs, Duurzaamdenkende medewerker

Lieve Duurzaamdenkende medewerker,

Wat een goede vraag! Ik heb hier zelf geen antwoord op, maar IT-manager Anjo van Kelckhoven wel. Hij vertelt: ‘We vervangen tijdig om storingen door slijtage te voorkomen. Het is onprettig als een apparaat begint te storen wanneer je net een college of presentatie wilt geven. Daarom vervangen we preventief. De termijnen voor onze vervangingsstrategieën volgen de onderzoeksresultaten van grote adviesbureaus.’

Overigens gaan de afgeschreven apparaten niet de prullenbak in. Van Kelckhoven: ‘De laptops, telefoons en andere apparaten die we vervangen, worden teruggekocht door de leveranciers en krijgen gerenoveerd een tweede leven. Dit betekent dat ze het apparaat helemaal schoonmaken en defecten repareren (bijvoorbeeld een niet meer goed functionerende batterij), waarna het apparaat de tweedehandsmarkt op gaat. Op deze manier dragen we bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de hogeschool.’

Op de vraag ‘kan ik vervanging weigeren?’ heeft Van Kelckhoven een kort maar duidelijk antwoord: ‘Nee. Omdat we zo’n omvangrijke vloot aan apparatuur hebben en duurzaamheid op een andere manier nagestreefd wordt dan het “helemaal opmaken van een apparaat” is het voor het betrouwbaar houden van de werkplekken belangrijk om één koers te varen.’

Wanneer je je eigen apparaten vervangt, mag je zelf weten. De hogeschool bepaalt wanneer die van haar aan vervanging toe zijn.

Van Kelckhoven is overigens op zoek naar manieren om de duurzaamheid van de dienstverlening te verbeteren. Heb je daar vragen of ideeën over, neem dan gerust contact met hem op.

Lfs,
Tosca

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Gepubliceerd: 10 January 2024 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Lieve Tosca, kan ik weigeren mijn HR-laptop al na drie jaar in te ruilen?

 1. Dan bepaalt het grootbedrijf toch, of en wanneer we toe zijn aan vervanging. Hier is helaas niets duurzaams aan, ook als de laptops een tweede leven worden gegund.

 2. @Felix Welke definitie van ‘duurzaamheid’ gebruik je hier, dat dit vgl. jou niet duurzaam kan zijn?

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top