Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
12 augustus 2020

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Analyse: nieuwe leenstelsel soms gunstiger voor een hypotheek

Gepubliceerd: 8 July 2020 • Leestijd: 2 minuten en 19 seconden • Nieuws

Krijgen studenten straks geen hypotheek meer vanwege hun hoge studieschulden? Dat is niet het hele verhaal. Dankzij het nieuwe leenstelsel kunnen sommige oud-studenten juist een duurder huis kopen.

Al jaren protesteren studenten tegen het nieuwe leenstelsel. Ze willen de basisbeurs terug, want hun studieschulden lopen hoog op. Ze kunnen straks bijvoorbeeld geen hypotheek meer krijgen, vrezen ze.

Maar dat ligt net iets genuanceerder. Sommige studenten zijn in het nieuwe leenstelsel juist beter af dan voorheen: dat zijn de studenten die toch al veel moesten lenen. Zij kunnen straks in principe een duurder huis kopen (ook al is hun studieschuld nóg hoger dan in het oude stelsel met basisbeurs).

Maandelijkse terugbetaling

Dat zit zo: banken moeten inschatten hoeveel geld je maandelijks aan de hypotheek kunt besteden zonder in de problemen te komen. Als je een studielening moet aflossen, dan houd je minder geld over voor het afbetalen van je hypotheek. Dus hoe hoger je schuld, hoe lager de hypotheek die je kunt krijgen.

Maar met de invoering van het nieuwe leenstelsel in 2015 zijn ook de voorwaarden aangepast. Oud-studenten mogen in het nieuwe stelsel (zonder basisbeurs) 35 jaar aflossen in plaats van 15 jaar. Daardoor hoeven ze maandelijks minder geld aan DUO over te maken. En dat scheelt voor de hoogte van de hypotheek.

Drie groepen

Er zijn in feite drie groepen oud-studenten: zonder schuld (voor hen verandert er niets), met een lage schuld (zij zijn slechter af met het nieuwe stelsel) en met een hogere schuld (zij zijn beter af).

De gemiddelde studieschuld van studenten met een lening stijgt, bij gebrek aan basisbeurs, met ongeveer 9.000 euro. Wie vroeger niets zou lenen en nu 9.000 euro, kan uiteraard een minder hoge hypotheek krijgen dan voorheen. Maar wie in het oude stelsel bijvoorbeeld 20.000 euro zou lenen en nu 29.000 euro, kan juist een hogere hypotheek krijgen.

In de grafiek hieronder zie je het maandbedrag voor een studieschuld in de nieuwe (blauwe lijn) en de oude (oranje lijn) studiefinanciering. Wat is gunstiger bij een hypotheekaanvraag: een hogere schuld maar lagere lasten, of een lagere schuld en hogere lasten? De gele lijntjes laten het ‘omslagpunt’ zien: vanaf dat bedrag heb je weliswaar 9.000 euro extra schuld (want geen basisbeurs), maar wel lagere maandlasten dan je in het oude stelsel zou hebben.

 


Geschat maandelijks aflosbedrag bij DUO volgens berekening van de banken. Weegfactor oude stelsel: 0,75 procent van de startschuld per maand (75 euro per maand bij een schuld van 10.000 euro). Nieuwe stelsel: 0,45 procent (45 euro per maand bij een studieschuld van 10.000 euro).

Het omslagpunt in het nieuwe stelsel ligt bij een studieschuld van 22.500 euro (oftewel 13.500 euro in het oude stelsel plus 9.000 euro extra schuld). Boven dat bedrag kunnen studenten zich troosten met de gedachte dat ze in elk geval een duurder huis kunnen kopen dan in het oude stelsel. Wie eronder zit mag boos zijn op de partijen die de basisbeurs hebben afgeschaft (VVD, PvdA, D66 en GroenLinks).

Lage rente

Overigens is de rente al jaren heel laag. Het Nibud adviseerde vorige week dat de studieschuld best iets minder zwaar mag wegen bij een hypotheekaanvraag. Als dat advies wordt overgenomen, ligt het nieuwe omslagpunt bij een schuld van 19.500 euro.

De voorgestelde aanpassing zou enkele duizenden euro’s schelen in de hoogte van een hypotheek: tussen de 7.000 en 8.000 euro bij een studieschuld van 25.000 euro. Voor het perspectief: in de goedkoopste gemeente, Delfzijl, kost een woning gemiddeld 155.000 euro. In Amsterdam is dat gemiddeld 485.000 euro.

Een ding is zeker: geld lenen kost geld, ook bij de overheid. Geen studieschuld hebben is nog altijd gunstiger dan wél een studieschuld hebben. Dit verhaal gaat alleen over de (hogere of lagere) hypotheek die oud-studenten kunnen krijgen.

Tekst en grafiek: HOP, Bas Belleman

 Wil je op vrijdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Analyse: nieuwe leenstelsel soms gunstiger voor een hypotheek

  1. Dit is natuurlijk complete bullshit. De maandlasten mogen misschien wel lager zijn, maar 35 jaar bezig zijn met je studie afbetalen? Dat zou betekenen dat een student die op 25 jarige leeftijd afstudeert nog tot zijn 60e bezig is met het afbetalen van zijn studieschuld. Dan kun je beter op je 15e een dropout worden, beginnen als vuilnisman, en dan op je 25e direct een huis cash aftikken van 10 jaar salaris…

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top

%d bloggers like this: