Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Hogeschool Rotterdam schort bindend studie-advies op, wie volgt?

Gepubliceerd: 17 March 2020 • Leestijd: 1 minuten en 41 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Kunnen eerstejaars studenten nog genoeg onderwijs krijgen (en studiepunten behalen) voor een bindend studieadvies? De Hogeschool Rotterdam wil het niet afwachten en schort het bsa op. Het lijkt een kwestie van tijd tot andere instellingen volgen en hun bsa opschorten of verruimen.

De HR is de eerste hogeschool die deze maatregel neemt. ‘Dat betekent dat iedereen kan doorstuderen’, staat op de website. Misschien krijgen sommige eerstejaars studenten wel een negatief advies, staat erbij, maar ze worden niet verplicht hun opleiding te stoppen.

Het bindend studieadvies (bsa) verschilt per universiteit en hogeschool, maar het idee is dat eerstejaars studenten worden weggestuurd als ze niet geschikt blijken voor hun opleiding. Anders zouden de student en de opleiding elkaars tijd verspillen.

‘Spannende fase wat betreft bsa’

Het bsa hangt af van een minimaal aantal studiepunten dat de eerstejaars moeten behalen, bijvoorbeeld 40 van de 60 punten. Soms moeten ze ook een bepaald basisvak hebben behaald.

Het is maart, dus de studenten ‘zitten in een spannende fase wat betreft het bsa’, zegt de HR-collegevoorzitter Ron Bormans. ‘Ik wil de spanning eraf halen. Het is heel belangrijk om zo kordaat mogelijk het onderwijs door te laten gaan, maar ook om de stress en het gevoel van onzekerheid te reduceren, zowel voor studenten als medewerkers.’

De minister van onderwijs praat deze week met universiteiten en hogescholen over de mogelijke problemen waar ze tegenaan lopen in de coronacrisis.  Ook het bsa komt ter tafel.

Van Engelshoven wilde bsa eerder al verlagen

Het bsa is controversieel, want hoe bepaal je of studenten echt ‘ongeschikt’ zijn? Misschien hebben ze gewoon wat meer hulp nodig. Vaak gebruiken opleidingen het bsa als stok achter de deur om het studietempo te verhogen.

Minister Van Engelshoven wilde het bsa verlagen, maar daar wilde de Tweede Kamer niet aan. Onder het motto never waste a good crisis zou ze het bsa alsnog kunnen inperken, al is het maar tijdelijk.

Juridisch gesproken wordt het ook lastig om het bsa vol te houden. Het onderwijs moet immers op orde zijn als je harde eisen aan studenten stelt. Nu hogescholen en universiteiten hun deuren voor studenten sluiten, kun je zien aankomen dat er problemen ontstaan, bijvoorbeeld als bepaalde tentamens niet door kunnen gaan.

‘In een crisis zijn er geen perfecte maatregelen’

Het lijkt een kwestie van tijd voordat andere instellingen volgen en hun bsa opschorten of aanzienlijk verruimen. ‘Op enig moment word je gedwongen om er iets mee te doen’, zegt Bormans.

Een gevolg zal zijn dat sommige zwakke studenten op de opleiding blijven terwijl ze misschien beter konden vertrekken. Bormans: ‘Dat is waar, sommige studenten krijgen nu niet het duwtje dat ze nodig hebben en waarvoor we het bsa hebben ingesteld. Maar in een crisis zijn er geen perfecte maatregelen.’

Tekst: HOP, Bas Belleman
Illustratie: Krelis

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Hogeschool Rotterdam schort bindend studie-advies op, wie volgt?

 1. Als eerstejaars deeltijd student zie ik dit als iets positiefs in deze zware tijden. Ik werk in de “kritische groep” en er zal de komende maanden hoogstwaarschijnlijk veel extra van mij gevraagd worden als werknemer (overwerk). Gelukkig hoef ik mij nu geen zorgen te maken over een eventuele studieachterstand i.v.m deze omstandigheden.

 2. Hi Desiree,

  Daar hebben wij geen definitief antwoord op, de enige tekst die wij hebben is:

  Bindend studieadvies opgeschort

  Hogeschool Rotterdam schort dit collegejaar (2019/2020) het bindend studieadvies op. Dat betekent dat iedereen kan doorstuderen. De hogeschool sluit niet uit dat studenten op enig moment wel een bsa krijgen, maar aan dit advies zullen geen negatieve consequenties worden verbonden.

  Gezien er geen uitzonderingen bij vermeld staan, durf ik bijna aan te nemen dat het ook voor uitgestelde BSA’s gaat.
  Ik denk dat het ‘t beste is om je vraag neer te leggen bij een decaan of SLC’er, maar hou er rekening mee dat alles op z’n kop staat wegens deze corona-uitbraak en dat zij misschien ook nog geen definitief antwoord hebben.

  Hang in there.
  Grts Tosca

 3. Ondertussen hebben we er wel info over:

  “Studenten die nu in hun tweede jaar van inschrijving (bacheloropleiding of associate degree-opleiding) zitten en van wie het studieadvies is aangehouden (o.b.v. persoonlijke omstandigheden) krijgen ook een advies over de voortgang van hun studie. Ook aan dit advies worden geen consequenties verbonden.”

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top