Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Op de Erasmusbrug voor de #blacklivesmatter-demonstratie: ‘Het moet ophouden. Racisme moet stoppen’

Gepubliceerd: 4 June 2020 • Leestijd: 2 minuten en 37 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Duizenden mensen kwamen gisteren op en rondom de Erasmusbrug bijeen voor de Black Lives Matter-demonstratie in Rotterdam. Profielen was er ook en sprak met studenten van de Hogeschool Rotterdam die deelnamen aan de demonstratie.

Overzichtsfoto van BLM-demonstratie
Rotterdam was na Amsterdam, Den Haag en Groningen de volgende Nederlandse stad waar werd gedemonstreerd tegen politiegeweld en racisme. ‘Zelf heb ik veel zwarte vrienden, en vrienden met een buitenlandse achtergrond’, vertelt Mustafa, student international business & languages. ‘Ik begrijp als geen ander hoe het is om op basis van je huidskleur veroordeeld of benadeeld te worden. Uit solidariteit heb ik daarom besloten om vandaag deel te nemen aan het protest.’

Volgens hem is de dood van George Floyd de druppel geweest die de emmer deed overlopen. ‘De mensen trokken het echt niet meer om nog meer onschuldige zwarte slachtoffers in hashtags te zien veranderen. Weliswaar veel te laat, want vóór hem zijn er al zoveel slachtoffers geweest. Maar beter laat dan nooit. Er moet een institutionele verandering komen in de ongelijke behandeling van mensen met een zwarte huidskleur.’

Mustafa met een protestbord
Mustafa

Stoppen met discussieren

Mustafa neemt samen met social-workstudent Bejda deel aan de demonstratie. ‘Het feit dat er zwarte mensen onterecht worden vermoord en dat er nog steeds geen verandering plaats heeft gevonden rondom gelijke behandeling tussen zwarte en witte mensen, dat is mijn motivatie. Ik vind dat we moeten stoppen met discussiëren en moeten beginnen met het ondernemen van actie. Het doet mij pijn dat dit nog steeds niet gebeurt en ik kan dit gewoon niet begrijpen. Het moet ophouden. Racisme moet stoppen.’

Valeska
Valeska

Your future matters, your childeren matter, your life matters en black lives matters. Het zijn de zinnen op het bordje van Valeska, eveneens student social work. ‘Het is mooi om te zien dat er zoveel mensen bijeen zijn gekomen voor een gezamenlijk doel. Met mijn aanwezigheid vandaag denk ik aan een toekomst waarin iedereen gelijkwaardig is. Wij zijn in Nederland in de minderheid. Als ik later kinderen krijg wil ik niet dat ze hetzelfde meemaken’, vertelt ze.

De demonstraties moeten volgens haar een trigger zijn tot grote veranderingen. ‘De verandering begint door te kijken naar de geschiedenis. Onderzoek de geschiedenis van de minderheden en de privileges die daaruit zijn ontstaan. Hierdoor krijg je een veel beter beeld over de diepgewortelde discriminatie en wat dit met zich meebrengt.’

‘Mooi dat er zoveel mensen zijn’

Nimet
Nimet

Ook social-workstudent Nimet gooit samen met andere demonstranten haar vuist in de lucht. ‘Mooi dat er zoveel mensen – dik dun, zwart wit, jong en oud – aanwezig zijn. Hiermee toon je aan dat we allemaal een eenheid vormen om hier wat aan te doen. Ik ben zelf iemand met een Turkse achtergrond en heb discriminatie meegemaakt waardoor ik mij kan inleven in hoe iemand zich kan voelen.’

‘Als ik de beelden uit Amerika bekijk word ik me meer bewust van het feit waarom ik hier vandaag demonstreer.’ De massale demonstraties komen volgens haar dan ook voort uit solidariteit met de Amerikaanse situatie. ‘Racisme in alle soorten is het ergste wat we elkaar kunnen aandoen. We moeten eindelijk eens echt bewust worden van dit ernstige probleem en dit met z’n allen willen bestrijden’, aldus Nimet.

Geen 1,5 meter afstand

Bejda
Bejda

De demonstratie werd door de gemeente vroegtijdig beëindigd, omdat door de drukte geen 1,5 meter afstand kon worden gehouden. ‘Uiterst jammer’, vindt Mustafa. ‘Rotterdam staat bekend als een multiculturele stad, en juist daarom was het zo belangrijk dat vandaag onze stemmen gehoord werden.’

Bejda is het daarmee eens. ‘Uiteindelijk heb ik, net als ieder ander die aanwezig was, kunnen protesteren en mijn stem laten horen. Of het nu eerder is gestopt maakt voor mij uiteindelijk niet veel uit, want mijn protest blijft doorgaan. Ik zal altijd blijven vechten voor zwarte mensen en hen altijd blijven steunen.’

Tekst en foto’s: Asli Kösker
Foto: Mustafa, Bejda, Valeska en Nimet.

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

14 Responses to Op de Erasmusbrug voor de #blacklivesmatter-demonstratie: ‘Het moet ophouden. Racisme moet stoppen’

  1. Ik snap echt niet dat je in tijden van een wereldwijde pandemie gaat protesteren, we hebben met heel Nederland zoveel opgeofferd om mensen te beschermen maar blijkbaar tellen de levens van onze oudere en zwakkere niet voor deze groep.
    Mijn respect zijn jullie verloren.

  2. Je zegt het zelf…je snapt het niet! Racisme heeft meer levens gekost dan corona ooit zal kosten. Wat als dit om jou kinderen zou gaan? Zou jou reactie hetzelfde zijn?

  3. Ja precies, je snapt het niet omdat je het niet meemaakt. De pandemie is iets wat jou wel raakt en daarom vindt je het een groter probleem. Dit is dus het hebben van privileges. Niet inzien dat iets een probleem is, omdat het jou niet aantast. Triest.

  4. Lavendelblauw, je kunt het onverstandig vinden zonder het argument dat voor deze groep de levens van ouderen en zwakkeren niet tellen. Dat is gewoon niet waar.

    Ik weet dat bij de demo in Rotterdam de organisatie ZELF, op moment dat bleek dat 1,5 meter niet te handhaven was ook zijn uiterste best heeft gedaan om de demonstratie veilig te laten verspreiden. Ik heb in elke instructie over de demo’s gelezen over de maatregelen die genomen zijn tegen de verspreiding èn in elke instructie stond: blijf daarna twee weken thuis. Met al dat thuisonderwijs en thuiswerken is dat geen onmogelijke opgave.

    Er is een keuze gemaakt door iedereen die ging. Een afweging. Eentje die volgens mij nog nooit eerder zo zwaar en zo ingewikkeld was door de druppel die de emmer heeft doen overlopen èn de epidemie, maar zoals je hierboven leest: er is voor het gaan gekozen.

    Ook vind ik het wel heel makkelijk op basis van een demonstratie om een hele mensenrechtenbeweging af te serveren. Met je verloren respect.

  5. Voor zover dat nog niet duidelijk was uit mijn vorige reactie: Hulde dat jullie zijn gegaan. Dat vergde een moeilijke beslissing, en heel veel moed. Ik ben er trots op dat jullie op de Hogeschool zitten.

  6. @Lavendelblauw..”deze groep” denkt heus aan ouderen en zwakkeren. Zij waren ook vast niet aanwezig bij de demonstratie en “deze groep” ook niet bij hen.
    Natuurlijk snap je het niet en je zal het ook nooit snappen want jij hebt nooit meegemaakt wat vele donkere mensen, waaronder ik, hebben meegemaakt. Jouw respect is niet nodig om voor onszelf op te komen. We worstelen al jaren en hebben het er jaren over en veel witte mensen die het niet begrijpen denken dat we nu pas last hebben van racisme na het gebeuren in Amerika. NEE al jaren en het feit dat we onze kinderen nu al moeten leren dat ze altijd harder zullen moeten werken en zichzelf meer moeten bewijzen en op hun kleur afgerekend kunnen worden en anders behandeld worden is verschrikkelijk! Maar ja natuurlijk begrijp je dat niet als je het niet meemaakt..maar spreek niet voor “deze groep” dat ze niet aan anderen denken. Ik ben blij dat ik er was en er zoveel mensen aanwezig waren!!!

  7. Bij de demonstratie in Rotterdam is een ruit ingegooid, dat is dom. Maar wat nog veel dommer is dat ze onbewust spreekwoordelijk hun eigen ruiten aan het ingooien zijn. Want dat doe je als je zoveel negatieve aandacht vraagt. Kick out zwarte piet stond bekent om het vragen van negatieve aandacht, nu konden ze onder de naam black lives matter met een schone lei beginnen. Maar de eerste keer hadden ze weer negatieve aandacht. Knap gedaan!

    Negatieve aandacht trekken lost het probleem niet op, rechts word nu rechtser, en links word linkser. En Wilders kan weer aandacht trekken.

    Ik geloof dat veel mensen voor wie de boodschap van black lives matter zeer belangrijk is, maar binnen zitten en niet bij zo’n groep willen horen. Juist voor die groep sta ik wel open.

  8. Protesteren tegen iets dat al bij wet verboden is en zeker in Nederland niet in de mate voorkomt als in het land waar deze protesten van “gekopieerd” worden.
    Dit is echt niet goed te praten tijdens een wereldwijde pandemie.

    @Mo dit argument dat je mij geeft kan ik precies omdraaien, jij hebt vast geen zwakker iemand in je omgeving waardoor je elke dag elke stap die je zet dubbel moet berekenen, waarbij boodschappen doen een hel is, iemand die zo goed als doodgaat wanneer ik via jou ziek zou worden! Omdat een probleem erger is wil dat niet zeggen dat mensen maar gewoon dood moeten gaan als jij wilt protesteren !

    Dat bedoel ik dus, jullie zetten jezelf door te protesteren in deze gevaarlijk tijd gewoon boven de rest van Nederland, ‘mijn issue is het belangrijkst!’
    Iedereen brengt offers, blijft thuis of binnen en krijgen boetes als ze het overtreden, jullie vinden dit protest meer waard dan het leven van andere en daar draait mijn maag van om.

  9. @Lavendelblauw:

    Het is correct dat discriminatie bij wet verboden is maar dat is nu juist het wrange punt: hoe kan het dat in landen waarin discriminatie bij wet verboden is, om maar te zwijgen van moord of doodslag, een politieagent negen minuten met zijn knie op de nek van een zwart persoon leunt tot deze persoon het leven geeft, in bijzijn van zijn collega’s, deze agent relatief lichte aanklacht krijgt opgelegd en zijn collega’s totaal geen?

    En hoe zou het zijn dat na de demonstraties tegen de zoveelste van dergelijke gebeurtenissen, de aanklacht werd aangepast naar een ernstiger vergrijp en de omringende collega’s van de agent ook verantwoordelijk werden gehouden?

    Zou het kunnen dat met de wet nog niet alles gezegd is wanneer zulke situaties nog steeds te vaak voorkomen en dat demonstreren effect heeft doordat het sociaal besef, sociale druk en solidariteit creeërt?

    Mensen mogen verder naar eigen inzicht naar buiten, zolang ze zich maar aan de maatregelen houden. Er is een afweging gemaakt over de effecten van een totale lockdown en een samenleving die deels open is met social distancing. Het spijt me ten zeerste dat jij kennelijk met iemand samenwoont die een hoger risico loopt en dat jij daardoor persoonlijk meer verantwoordelijkheid moet nemen maar dat betekent niet dat de rest van Nederland jouw niveau isolatie aan moet gaan houden.

    Dat wordt nu niet van mensen gevraagd, ongeacht welke reden ze dan ook hebben om naar buiten te willen zoals wandelen, boodschappen, fietsen, of buiten sporten. Er is sinds 1 Juni geen limiet meer aan de hoeveelheid mensen die buiten binnen 1,5 meter afstand van elkaar mogen verblijven. Het is dus vreemd om meer te gaan eisen dan de algemene regels wanneer de reden “demonstreren” is.

  10. @LavendelBlauw

    Laat alle moraalridders die bij de waan van de dag leven maar lekker gaan, BLM is in de kern natuurlijk een rare beweging, met hele vreemde roots, geen bestuur welke aansprakelijk gesteld kan worden en lijkt enkel uit te zijn op polariseren op basis van ras (onderdrukte zwarte versus het establishment, meestal wit). Het is te betreuren dat mensen in Nederland dit Amerikaanse fenomeen coöpteren gezien er hier in Nederland echt niet zo’n groot probleem met racisme is als in Amerika. Ik denk dat Martin Luther King en Malcolm X zich momenteel in hun graf omkeren.

    @S. Heikamp

    Ik vind je analyse kort door de bocht, er is ook nog iets als due process, dat heeft niets met externe druk door protesten te maken mijns inziens.

    @Redactie

    Worden @Mo en @Klokje nog gemodereerd? Ik zie overtreding van (spel)regels 4 en 6

  11. @mo Dus het welzijn van de hele wereld is minder belangrijk dan een protest?

    Als deze protesten zo nog doorgaan (zeker die in amsterdam/rotterdam) dan zullen er juist meer corona doden zijn. Dus vindt je dat de protesten in nederland (die volgens mij echt niet nodig zijn in nederland) nog wel door moeten gaan? Als er doden vallen door de protesten, gaan mensen dan niet deze coronadoden linken aan de blacklivesmatter protesten?

  12. ik ben zelf meer voor all lives matter in plaats van black lives matter, we moeten passen voor zinloos geweld en zelf alles vreedzaam laten verlopen. hou je aan de regels en veroordeel acties die andere mensen pijn doet. Situatie worden snel op racisme afgeschreven terwijl veel mensen niet eens weten wat rascisme inhoudt. We worden opgestookt door de media en we trappen er allemaal in.

    houd van je medemens, houd van elkaar en alstublieft houd 1.5 meter afstand.

    vreedzaam moeten we tot een oplossing kunnen komen en allemaal gelijk behandeld kunnen worden!

    zorg dat je iets achterlaat voor je nabestanden. of je nu beoordeeld wordt door je god of door je kinderen, laat een positief gevoel achter!

    corona is nu wel even belangrijker dan rascisme want we doen dit voor elkaar welke kleur we ook zijn, maar als je dit uitspreekt ben je gelijk een fascisistiche witte man die pvv stemt. Jammer dat we allemaal elkaar veroordelen!

  13. Ook ik ben bij het protest aanwezig geweest, maar dat betekent niet dat ik mij niet aan de regels heb gehouden. Ik zie/lees (te) vaak dat er wordt gegeneraliseerd (zij, de demonstranten). Dit geldt overigens beide kanten op, terwijl ik echt van mening ben dat niet iedereen over één kam geschoren kan worden. Ik spreek hier dus ook echt alleen vanuit mijzelf en mijn eigen ervaring, en die deel ik dan ook graag.

    Voorafgaand aan het protest heb ik met degene met wie ik naar het protest ben geweest afgesproken dat zodra het te druk werd en zichtbaar zou worden dat 1,5 m. afstand houden steeds moeilijker zou worden, dat wij het protest zouden verlaten. Wij hebben rond 17.40 uur dan ook de daad bij het woord gevoegd en hebben het protest vroegtijdig verlaten.

    Ik ben van mening dat alle levens ertoe doen, en ja dat betekent dus ook de gezondheid van iedereen. Maar in een wereld waar racisme al ontzettend lang een onderhuids probleem is en nu zichtbaar wordt aan het oppervlak doordat het opgepakt wordt door de (sociale) media, vind ik dat het tijd is om bruggen te bouwen, in plaats van af te breken en om niet meer de andere kant op te kijken terwijl er een grote groep mensen is waarvan hun pijnlijke ervaringen al zo lang worden weggewuifd, alsof ze er niet toe doen. En ja, er wordt gezegd dat Black Lives Matter, maar er wordt nergens gezegd dat alleen de levens van zwarte mensen ertoe doen. Het is tijd is om het gesprek aan te gaan, te herkennen en erkennen, om begrip te krijgen voor elkaar, om zonder boosheid, agressie of wrok dichter tot elkaar te komen. Alleen op die manier zullen in deze wereld alle levens gelijkwaardig zijn en behandeld worden en er ook daadwerkelijk toe doen.

    Ik besluit mijn “betoog” dan ook met mijn respect voor een ieder verwoord door de volgende quote van Audre Lorde: “It is not our differences that divide us. It is our inability to recognize, accept and celebrate those differences.”

  14. @J

    “due process”, een uit de grondwet van de Verenigde Staten gecoöpteerde term. Beetje ironisch. Het is mijnsinziens productiever om te beseffen dat nauw verwante landen en culturen continu invloed hebben gehad op elkaar in de geschiedenis, zeker de recente, waar wereldwijde politiek en economie ons onvermijdelijk met elkaar verbindt. Wat er in de USA gebeurt, heeft impact op ons. Een republiek kan omslaan naar een extreem-rechts facistische staat, het is eerder gebeurd.

    Verder ben ik het helemaal met je eens, “due process”, oftewel het recht op een eerlijk proces, is absoluut belangrijk en een rechter (of jury, in sommige landen) behoort zich niet te laten beinvloeden door de publieke opinie. De demonstraties hebben echter totaal geen effect op dit principe, omdat de rechtszaak inhoudelijk helemaal niet behandeld is.

    VOOR er gesproken kan worden over het recht op een eerlijk proces, moet een proces kunnen beginnen, welke start met de aanklacht: voor welke wetsovertreding wordt de verdachte voorgeleid. Hier zijn geen wetten voor, het is aan de discretie van de handhavende macht (politie, openbaar aanklager) welke wetsovertreding of misdrijf ten laste wordt gelegd.

    Zij kunnen daarin naar eigen discretie handelen, geen wet DWINGT hen een verdachte aan te klagen en voor te leiden. *Dat* is het punt waar het probleem zit, en waar de demonstraties effect op hebben gehad: de agent werd een minder ernstig misdrijf ten laste gelegd dan dat paste bij een dergelijke situatie en zijn aanwezige collega’s werden totaal niet aangeklaagd.

    Als ik iemand vermoord om zijn portemonnee te stelen, en de openbaar aanklager die mij arresteert besluit mij voor de rechter te geleiden wegens diefstal, gaat er iets mis in de handhaving, ook al is dit niet illegaal. De aanklager heeft de sociale verantwoordelijkheid mij voor alle misdaden die daadwerkelijk begaan zijn voor de rechter te roepen, pas als dat gebeurd is, treed het proces in werking en moet ik mij als verdachte op mijn recht op een eerlijk proces kunnen beroepen.

    Dat kunnen die agenten ook, hun eerlijke proces is geenszins geschonden.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top