Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 januari 2021

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Coronamaatregelen doen gemoederen op HR soms hoog oplopen

Gepubliceerd: 19 November 2020 • Leestijd: 1 minuten en 38 seconden • Nieuws

De mondkapjesplicht en het afstand moeten houden heeft de afgelopen tijd op de Hogeschool Rotterdam tot ‘een paar incidenten’ geleid. Dat bevestigt de HR-woordvoerder na vragen van Profielen over een opstootje waarbij klappen zouden zijn gevallen.

Museumpark ingang

‘We merken dat – net als in de samenleving het geval is – een kleine groep mensen ‘coronamoe’ is, lak heeft aan de overheidsmaatregelen en dat de lontjes aan alle kanten soms wat korter lijken te worden’, vertelt de woordvoerder.

Het heeft geleid tot enkele incidenten ‘waarbij de gemoederen een enkele keer hoog opgelopen zijn’. De woordvoerder: ‘Dat is hogeschoolonwaardig en ook onacceptabel. Omwille van de-escalatie en in verband met de privacy van alle betrokkenen doen we daar verder geen uitspraken over.’

De beveiligers die op de locaties rondlopen benaderen incidenten ‘zonder er een waardeoordeel aan te geven’, vult Jeroen van den Brink, op de HR hoofd beveiliging, aan. ‘Dat helpt enorm om de benodigde professionele afstand te bewaren zodat we in staat zijn om met iedereen in gesprek te gaan en om, indien nodig, doeltreffend te interveniëren. Onze mensen zijn hierop voorbereid en wij bespreken eventuele incidenten die een mogelijke impact hebben ook onderling na.’

Knelpunten onderzoeken

Op de hogeschoollocaties waar zich de laatste tijd ‘knelpunten voordoen’ gaat de HR de situatie bezien en wordt besloten of er extra maatregelen nodig zijn en welke maatregelen dat dan moeten zijn.

‘Denk bijvoorbeeld’, vertelt de woordvoerder, ‘aan maatregelen om de drukte in een aantal restaurants aan te pakken.’ De laatste corona-update van de HR, van 12 november, maakte al melding van toenemende drukte in de restaurants op enkele locaties. ‘Ze worden steeds meer als ontmoetingsplek gezien en dat is – onder de huidige omstandigheden – overduidelijk niet de bedoeling’, aldus de update.

‘Je mag er uiteraard iets nuttigen, maar ze zijn niet de plek om rond te hangen, samen eten te nuttigen dat bezorgd wordt, zelfs niet om te studeren of bij te praten. Blijf na een tentamen niet hangen in het gebouw. Als de drukte op de betreffende locaties niet vermindert zullen we de maatregelen moeten aanscherpen.’

Disciplinaire maatregelen

Als je je niet aan de coronamaatregelen houdt kan dat, net als bij het overtreden van andere huisregels, leiden tot een disciplinaire maatregel. Een eventuele sanctie wordt bepaald door de directie van het instituut of de dienst waar de overtreder studeert of werkt.

De woordvoerder benadrukt overigens dat de maatregelen over het algemeen goed worden nageleefd. ‘Waar dat soms onbewust niet gebeurt, kunnen mensen er goed op aangesproken worden en levert dat nagenoeg geen discussie op.’

Tekst: Jos van Nierop
Foto: Asli Kösker

 Wil je op vrijdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Coronamaatregelen doen gemoederen op HR soms hoog oplopen

  1. Erg fijn dat de HR dit beleid voert! De ziekenhuizen liggen overvol en de ambulances rijden af en aan met COVID patiënten. Ik ga vrolijk door met het dragen van mijn mondkap. Voor de zekerheid draag ik er 2 over elkaar. Hopelijk tovert de HR een aantal locaties ook om tot priklocaties voor het vaccin.

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top