Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

De coronawet is van kracht, dit verandert er op de Hogeschool Rotterdam

Gepubliceerd: 1 December 2020 • Leestijd: 2 minuten en 15 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het is 1 december en de coronawet is nu officieel van kracht. Wat verandert er allemaal voor de Hogeschool Rotterdam? Profielen zocht het uit en het antwoord is simpel: niets.

De Tijdelijke Wet Maatregelen COVID-19 (zoals de coronawet officieel heet) is ingegaan en heeft een looptijd van drie maanden. Met deze wet worden de bestaande regels (onder andere anderhalve meter afstand en mondkapjes in publieke ruimtes) in de wet vastgelegd. Als het nodig is, kan de wet na drie maanden worden verlengd. De wet is volgens de Rijksoverheid opgesteld omdat we ‘het coronavirus samen onder controle willen krijgen’.

Mondkapjes verplicht in publieke ruimtes

De belangrijkste regel is dat mondkapjes vanaf nu verplicht zijn in publieke ruimtes voor mensen van 13 jaar en ouder. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, die kun je hier terugvinden.

Voor de hogeschool geldt het volgende: Studenten moeten op school een mondkapje dragen. Dat was al zo en dat blijft de komende tijd zo. ‘Het mondkapje kan af als iedereen een vaste zit- of staanplaats heeft. Een docent hoeft geen mondkapje op in de klas, zolang 1,5 meter afstand gehouden kan worden. Gym, zang, toneel, dans en bepaalde vormen van praktijkonderwijs zijn uitgezonderd van de mondkapjesplicht’, staat op de website van Rijksoverheid.

Voorheen gold dat mondkapjes alleen in het openbaar vervoer gedragen hoefden te worden. Nu moet dat ook op perrons en bij bushaltes, omdat het volgens de overheid niet altijd mogelijk is om bij het instappen afstand te houden.

Als je geen mondkapje draagt, kun je een boete van 95 euro krijgen. Bandana’s, sjaals en doorzichtige faceshields of spatschermen zijn volgens de nieuwe wet geen mondkapjes.

Boetes op school?

De receptionist of toezichthouder mag geen boetes uitschrijven dus de kans dat er op de hogeschool bekeurd wordt is nihil.  Op de Hogeschool Rotterdam houden de toezichthouders een oogje in het zeil en spreken ze mensen zonder mondkapje aan op hun gedrag. Dat heeft al tot een aantal incidenten geleid. Studenten en medewerkers die zich niet aan de regels houden kunnen – net als wanneer ze een huisregel overtreden – een disciplinaire maatregel opgelegd krijgen. Een eventuele sanctie wordt bepaald door de directie van het instituut of de dienst waar de overtreder studeert of werkt.

Woordvoerder Jos Steehouder van de Vereniging Hogescholen ziet het niet gebeuren dat boa’s of agenten gaan patrouilleren in de schoolgebouwen zegt hij tegen het Hoger Onderwijs Persbureau: ‘Formeel gezien ligt het toezicht op de maatregelen bij de burgemeesters’, legt hij uit. ‘Maar ik verwacht niet dat zij hun handhavers en agenten de opdracht zullen geven om in hogescholen te gaan surveilleren.’

De hogescholen doen daarom vooral een beroep op de eigen verantwoordelijkheid van hun studenten en medewerkers. ‘Uiteindelijk is het duidelijk wat er wel en niet mag’, zegt Steehouder. ‘Je mag ook niet roken in een gebouw, maar daarover vraagt niemand: hoe ga je dat handhaven? Mensen spreken elkaar nu al aan op de anderhalve meter afstand. We gaan ervan uit dat ze dat ook op het niet dragen van mondkapjes zullen doen.’

Zelfde voordeur? Afstand houden hoeft niet meer

Voor studenten die samen in een huis wonen verandert er iets: tot nu toe was het zo dat mensen onderling 1,5 meter afstand moeten houden, tenzij ze een huishouden vormen. Het begrip huishouden is in de tijdelijke wet vervallen. Nu geldt: als je op hetzelfde adres woont en een voordeur deelt, hoef je geen afstand te houden. Deze wijziging maakt handhaving door politie, boa’s en andere handhavers eenvoudiger.

Tekst: Tosca Sel/ HOP
Foto: Shutterstock

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top