Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Daisy Hofman (34) is kerndocent bij de opleiding technische informatica. Ze schrijft over wat haar als docent aan het hart gaat en bezighoudt.

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Drie boeken die ik deze zomer zeker ga lezen

Gepubliceerd: 13 July 2020 • Leestijd: 1 minuten en 58 seconden • Daisy

De zomer is altijd mijn hoogseizoen, wat lezen betreft dan. Dit jaar vermoed ik zomaar dat het hoogseizoen al heeft plaatsgevonden tijdens de lockdown. Maar om een traditie in stand te houden, de top-3 van mijn leeslijst voor deze zomer.

Met mijn leeshoogseizoen voor de deur, deed ik in mijn laatste blog van vorig studiejaar een greep uit mijn leeslijst. Dus dat doe ik nu weer. En ook nu weer boeken met een boodschap, die prikkelen en aanzetten tot denken.

Met stip op 1 Roofstaat (2016), Ewald Vanvugt
Een boek van de stapel ‘uitlezen’. Al gaat dit niet gemakkelijk om verschillende redenen. Allereerst door het volume, het telt 856 pagina’s inclusief noten en bronnen. Normaliter minder interessant maar in dit geval zeker de moeite waard. Roofstaat is een geschiedenisboek. De ondertitel Wat iedere Nederlander moet weten, geeft exact de functie van het boek weer. Roofstaat behelst namelijk de geschiedenis van Nederland van de roof- en kruistochten in de middeleeuwen, de slavenhandel, tot aan de massa-executies in voormalig Nederlands-Indië. De inhoud is dus de andere reden waarom dit boek niet gemakkelijk wegleest. Ik heb het op meerdere momenten weggelegd om wat ik zojuist had gelezen te laten bezinken en te onderzoeken wat dit met mij deed. En dat is veel, verwondering maar ook een oncomfortabel gevoel en soms zelfs schaamte: Waarom wist ik dit niet?

De Tweede Kamer heeft onlangs een motie aangenomen (na een burgerinitiatief van de powervrouwen van Zetjein) waarbij is bepaald dat racisme en discriminatie opgenomen moeten worden in het curriculum van het voortgezet en primair onderwijs. Ik hoop dat Roofstaat standaard wordt in het curriculum op het voortgezet onderwijs. Om te begrijpen hoe racisme en discriminatie geworteld zijn in onze samenleving is het belangrijk om naar de geschiedenis te kijken.

Presence (2011) – Senge, Scharmer Jaworski en Flowers
Naast docent ben ik zelf ook student, halverwege mijn master management, cultuur en verandering. Een boek in het bijzonder waar ik in deze tijd mijn heil in vind is Presence, waarin de vraag centraal staat hoe je diepgaande collectieve verandering tot stand brengt. Met de dialogen rondom racisme en discriminatie op de agenda besloot ik het nog eens open te slaan en besloot het deze zomer nogmaals te gaan lezen, om het in het licht van de huidige gebeurtenissen te kunnen interpreteren. In dit boek omschrijven de auteurs hoe een organisatie kan komen van wat zij het vertrouwde downloading noemen – de gebruikelijke manier van denken en handelen – naar presencing: het bewust ervaren van hier en nu en zien wat zou kunnen zijn.

10 minuten 38 seconden in deze vreemde wereld (2020) – Elif Shafak
Mijn handen jeuken om deze op te pakken! De laatste roman van Elif Shafak. Haar werk weet mij in enkele zinnen te transcenderen naar de wereld waarin haar verhalen zich afspelen. Door haar werk, onder andere, zet Shafak zich in voor minderheden. Haar boeken schuwen de vaak wrede realiteit niet en dragen gelijkertijd hoopvolle boodschappen over liefde en vriendschap in zich. Dit boek gaat over de laatste minuten van het leven van een sekswerker in Istanbul. Vanwege haar boeken werd Shafak tweemaal aangeklaagd door de Turkse overheid.

Geniet van de vakantie, pak je rust en maak ruimte voor bezinning.

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

 

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top