Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 januari 2021

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Illutration of authors face

Daisy Hofman (34) is kerndocent bij de opleiding technische informatica. Ze schrijft over wat haar als docent aan het hart gaat en bezighoudt.

Recente blogs

Blog

Drie boeken om over na te denken deze zomer

Gepubliceerd: 4 July 2019 • Leestijd: 1 minuten en 24 seconden • Daisy

Boeken koop ik het hele jaar door. Een aantal daarvan lees ik meteen, andere spaar ik op tot de zomervakantie: mijn lees-hoogseizoen.

Ik start de zomer met de stapel ‘uitlezen’. Ik ben er zo een die meerdere boeken tegelijk leest. Van romans en sciencefiction tot autobiografieën, kunstboeken en kinderboeken. Het is maar net welk boek mijn leeshonger op dat moment weet te stillen.

Hieronder een greep uit mijn leeslijst voor de zomervakantie. Allemaal in de categorie must-read. Boeken met een boodschap, die prikkelen en aanzetten tot denken.

The Moment of Lift (2019) – Melinda Gates
Melinda Gates, informaticus en grondlegger van de Bill & Melinda Gates Foundation (die van Microsoft inderdaad), vertelt in haar boek verhalen van vrouwen over de hele wereld die zij tijdens haar werk voor de stichting heeft leren kennen. Ze laat zien hoe belangrijk gelijkheid is en welke impact vrouwen op de wereld hebben wanneer zij meer macht krijgen. En zoals het een tech girl betaamt, onderbouwt Melinda haar verhalen met snoeiharde data.

Barracoon (2018) – Zora Neale Hurston
Zora Neale Hurston (1891-1960) was antropoloog en had als auteur veel invloed op de Afro-Amerikaanse literatuur. In 1927 al interviewde zij een van de laatst levende tot slaaf gemaakte personen in de VS, Cudjo Lewis. Pas in 2018 werd dit boek uitgegeven. Het boek is geschreven in spreektaal. De uitgever back in the day wilde dit graag aangepast zien, maar Hurston weigerde concessies te doen. Het taalgebruik draagt bij aan de boodschap en geeft inzicht in hoe taal werd gebruikt om mensen te breken. Een belangrijk boek, ook voor Nederland.

Kwantumfysica, informatie en bewustzijn (2019) – Paul J. van Leeuwen
Na een jaar gewerkt te hebben bij een technische opleiding, komt de wereld van techniek en harde data steeds dichter bij de wereld die ik al kende: die van intuïtie en spiritualiteit. De komst van kwantumfysica zette de wetenschappelijke wereld op zijn kop. Dat wat ik ervaar als intuïtie en spiritualiteit lijkt steeds meer overeenkomst te hebben met die kwantumfysica.
Dit boek komt van de ‘uitlezen-stapel’. Want het is een pittig boek dat je tussentijds even weg moet leggen, zodat je hersenen het kunnen verwerken. Mindblowing. Deze vakantie neem ik er de tijd voor.

Wat staat er op jullie leeslijst deze zomer?

Recente blogs

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Drie boeken om over na te denken deze zomer

 1. Hi Daisy,

  Bedankt voor het delen van deze lijst, de laatste met betrekking tot Kwantumfysica lijkt mij erg interessant!

  Ik heb voor mijzelf de volgende boeken voor deze zomer op de plank liggen:
  De edele kunst van not giving a f*ck – Om minder om onbelangrijke dingen te geven en meer na te denken wat ik heb, familie en vrienden en daarmee tevreden zijn.

  Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt – Om gewoon even tot rust te komen in het hectische werk/school/privé leven.

  Een fijne vakantie toegewenst.

 2. Hi Mercy,

  Thnx voor je reactie. Van beiden gehoord maar niet gelezen. Ik ga ze eens bekijken, dank voor het delen! Geniet van de zomer!

 3. Hallo allemaal,

  Ik wil ‘BEN JIJ AL ACTIVIST?’ van AN KRAMER gaan lezen. Dit gaat over activisme binnen organisaties en hoe dit kan leiden naar gezonde verandering. Ik krijg al energie van de titel! Ben benieuwd. Mochten er nog meer mensen zijn die dit gaan lezen, zou ik het graag bespreken in een groepje!

  Neem contact met me op: veerlevandegraaff@hotmail.com

  Leesze! en een superfijne zomer!

  Groet Veerle – IVL lero

 4. Thnx Veerle! Kende ik nog niet maar de titel werkt aanstekelijk inderdaad. Dit zou zeker interessant kunnen zijn voor de master die ik volg; management, cultuur en verandering. Thnx voor de tip. Ik ga je mailen!
  Fijne zomer!!

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de man/vrouw spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top