Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Darice de Cuba is webdeveloper bij Profielen. Zij is geboren op Aruba en woont sinds 2000 in Nederland. Ze houdt zich graag bezig met toegankelijkheid en inclusie waarover ze blogt op haar Engelstalige blog. Darice is laat-doof. Naast front-end developer is ze ervaringsdeskundige met expertise in inclusief design.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Een pleidooi om niks te doen

Gepubliceerd: 8 December 2020 • Leestijd: 1 minuten en 14 seconden • Darice

Voor velen is het doel van thuiswerken een flexibele tijdsindeling, betere concentratie en besparing van tijd die je normaliter besteed aan reizen tussen huis en werk. Althans, dat was het uitgangspunt vóór corona.

In de lente van dit jaar moesten we allemaal halsoverkop fulltime gaan thuiswerken. Voor sommigen ging dat makkelijk, voor anderen was het een complete omslag. Vooral het leren scheiden van werk en privé is iets waar de meeste mensen negen maanden later nog steeds moeite mee hebben.

Wat me verbaast is dat zoveel mensen ervan uitgaan dat we net zo productief moeten zijn tijdens de pandemie als voor de pandemie. Terwijl we allemaal gebogen gaan onder enorme stress. Zorgen om onze gezondheid, de gezondheid van onze naasten. Onzekerheid over hoe lang deze situatie gaat duren.

Elke dag komen er adviezen en tips voorbij over hoe om te gaan met hoge werkdruk. Van mediteren, yoga, wandelen en beter plannen tot op tijd naar bed gaan.

Maar nergens kom ik het advies tegen om gewoon even niks te doen, absoluut niks. Absoluut niks doen is een van de moeilijkste dingen. In onze maatschappij wordt onze waarde gelijkgesteld aan onze productiviteit. We moeten altijd bezig zijn met iets doen. De agenda is er om te vullen met bezigheden. We willen of durven geen ‘nee’ zeggen.

Wees eens zo objectief mogelijk. Moet je echt alles doen wat je aan het doen ben? Moet je echt in de avond werken of in het weekend? Dat je collega’s of je medestudenten appen of e-mailen op die tijden betekent niet dat jij ook aan het werk moet. Bedenk dat als je een burn-out krijgt vanwege te lang een te hoge werkdruk, je collega’s, je studenten of je werkgever niet je huishouden en andere noodzakelijke klusjes voor je komen doen zodat je je volledig kunt focussen op herstellen.

Blijf lekker op de bank liggen. Staar naar het plafond. Kijk wat Netflix. En probeer je to-dolijst en je werk even los te laten.

Voorkomen is beter dan genezen. Dus doe af en toe gewoon helemaal niks.

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Een pleidooi om niks te doen

  1. Heel fijn om ook dit te lezen, in plaats van alle jubelverhalen. Ik ben moe, ook van alle goed bedoelde adviezen ter ontspanning, maar wel met als doel om het nog even vol te houden.

  2. Helemaal mee eens! Ik vind in het algemeen dat in organisaties, in welke dan ook, onder welke omstandigheden dan ook, tijd hoort te zijn voor niksen of lummelen. Het is sowieso niet te doen 8 uur achtereen geconcentreerd te werken, laat staan als je nog eens de avond erbij pakt, wat in de beginperiode na de lockdown eerder wel dan niet voorkwam. Maar lummelen is, naast tijd voor socialiseren in organisaties, vooral belangrijk voor het denk- en creatieve proces. Je kunt niet op nieuwe ideeën komen als je alleen maar gefocust bent op hetzelfde. Dus lummel en niks vooral, daar wordt iedereen uiteindelijk beter en gelukkiger van.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top