Blog Menno: Taal maakt nog meer kapot dan geweld
Blog van MennoGepubliceerd: 4 days ago
Uit de coronacrisis komen ook goede dingen voort. Zoals werkgevers die voorheen steevast volhielden dat thuiswerken niet mogelijk is en nu volop inzetten op thuiswerken. En voor dove mensen is er eindelijk een gebarentolk bij persconferenties.
De Nederlandse gebarentaal is de moedertaal van de meeste dove Nederlanders. De taal heeft haar eigen grammatica en woordenschat. De dove gemeenschap strijdt al jaren voor toegankelijkheid en het erkennen van de Nederlandse gebarentaal als officiële taal.
Zelf kom ik van Aruba en ben ik laat doof geworden. Mijn moedertaal is Papiaments en mijn tweede taal Nederlands. Maar Nederlanders die doof geboren zijn of vroeg doof geworden, hebben gebarentaal als moedertaal, en niet een gesproken taal.
Omdat ik graag ook in gebarentaal wil kunnen communiceren ben ik vorig jaar begonnen met het leren ervan. Ik ben NmG aan het leren, Nederlands met Gebaren, bedoeld voor mensen die laat of plotseling doof zijn geworden. Het zijn gebaren in combinatie met gesproken taal. Doofgeboren mensen gebruiken NGT, Nederlandse gebarentaal. Dat is veel moeilijker dan NmG. Het zijn puur gebaren en er komt geen gesproken taal aan te pas.
Mijn doel met het leren van NmG is voornamelijk te kunnen communiceren met andere dove personen en met horende personen die ook gebarentaal beheersen. En dat lukt nu best aardig. Maar gebarentolk Irma volgen tijdens de persconferentie is voor mij nog niet haalbaar. Voorlopig blijf ik aangewezen op ondertiteling.
Ik kan een simpel gesprek voeren in gebarentaal, zolang het rustig gaat. Ik zou het veel beter kunnen als ik ijverig elke dag zou oefenen, maar daar heb ik de puf niet voor naast mijn baan en andere bezigheden.
Dove Nederlanders zijn geen tweederangsburgers en hebben recht op gelijke behandeling. Ik hoop dan ook van harte dat, als de crisis achter de rug is, de gebarentolk vanzelfsprekend zal zijn bij persconferenties. En dat de regering eindelijk de Nederlandse gebarentaal als officiële taal erkent.
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Helemaal mee eens Darice. Vorig jaar hebben PvdA, ChristenUnie en D66 het initiatief voor wetgeving op dit vlak genomen. Toen bleek er al een Kamermeerderheid voor te zijn. Mij is echter onduidelijk wat er na 8 november met dit voorstel is gebeurd.