Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
3 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Fysiek onderwijs op locatie gaat door, morgen besluit over mondkapjes op school

Gepubliceerd: 29 September 2020 • Leestijd: 3 minuten en 20 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De coronaregels worden weer aangescherpt, maakte het kabinet gisteren bekend. Er mogen minder mensen bijeenkomen en de openingstijden van horeca worden ingeperkt. De hogescholen overleggen nog over een mondkapjesplicht.

Op locatie Kralingse Zoom studeerden kleine groepjes samen vorige week. Naar aanleiding van de verscherpte maatregelen roept de HR op alleen voor de lessen naar school te komen.

Om 21 uur mag niemand meer het café in en om 22 uur moeten alle gasten weer naar huis, maakte het kabinet bekend. Verder mogen er voorlopig minder mensen bijeenkomen: maximaal dertig in een ruimte, met gezelschappen van hooguit vier mensen aan een tafel. Buiten, bijvoorbeeld op een terras, mogen maximaal veertig mensen zitten.

Ook thuis zouden mensen minder bezoek moeten ontvangen: geen zes, maar hooguit drie gasten. Rutte kan echter niet ‘achter de voordeur’ handhaven, zegt hij. Alleen als iemand overlast veroorzaakt, kan de politie ingrijpen.

De nieuwe regels gelden in elk geval voor de komende drie weken. Zo hoopt het kabinet de tweede golf van coronabesmettingen in te dammen. Het advies van de gezondheidsexperts (het OMT) was eigenlijk strenger: die wilden hooguit twintig mensen in één ruimte toelaten.

Uitzondering voor het onderwijs

Universiteiten en hogescholen ontspringen voorlopig de dans. Voor het onderwijs geldt namelijk een uitzondering (net als voor demonstraties, uitvaarten en kerkdiensten). Ook bibliotheken, musea en andere locaties waar mensen ‘doorstromen’ mogen meer bezoekers toelaten.

Als de nieuwe maatregelen genoeg effect hebben, kan het kabinet over drie weken wellicht weer onderscheid maken tussen de verschillende regio’s: waar nodig strenger of juist soepeler. Zo niet, dan gaat Nederland weer richting een lockdown zoals eerder dit jaar.

Er zijn momenteel drieduizend besmettingen per dag. Het kabinet verwacht dat dit gaat oplopen tot vijfduizend per dag, zelfs met de nieuwe maatregelen. In sommige regio’s wordt niet-spoedeisende zorg alweer uitgesteld vanwege het oplopende aantal coronapatiënten.

Mondkapjesplicht lijkt dichterbij te komen

In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag luidt nu het kabinetsadvies om een mondkapje te dragen in winkels. Winkeliers kunnen klanten weigeren die geen mondkapje dragen.

Burgemeester Halsema van Amsterdam wil dat het mondkapje veel vaker wordt gedragen. Ze adviseert de inwoners dringend om dat te doen in alle ‘publiek toegankelijke binnenruimtes’.

Vandaag sloot de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb zich daarbij aan. In het AD zegt hij dat mondkapjes niet alleen in winkels, maar ook in andere publieke ruimtes gedragen zouden moeten worden. ‘Eigenlijk zou dit een advies moeten zijn voor alle bewoners en voor alle plekken waar veel mensen bij elkaar zijn. Denk ook aan gemeentehuizen en musea.’

Geen overhaaste beslissing

Hogescholen en universiteiten waren niet vooraf op de hoogte gesteld van het kabinetsadvies. Ze overleggen wat ze gaan doen. Universiteitenvereniging VSNU verwacht vanmiddag meer duidelijkheid te kunnen geven.

Het hbo neemt ook geen overhaaste beslissing. ‘Als Rotterdam inderdaad voor de strenge lijn kiest, dan gaan wij daarin mee’, zegt voorzitter Ron Bormans van de Hogeschool Rotterdam. ‘Dat horen we morgenvroeg. Het zou dan gaan om mondkapjes in de gangen, restaurants enzovoorts.’

Die mondkapjesplicht zou er dus best kunnen komen in de zwaarst getroffen regio’s. De vraag is vooral of universiteiten en hogescholen elders in het land mee gaan en ook mondkapjes gaan eisen.

‘Mondkapjes misschien oplossing voor bottlenecks’

Het zal nieuwe dilemma’s met zich meebrengen: moet je studenten wegsturen als ze geen mondkapje hebben of deel je ze dan zelf uit? Hoe milieuvriendelijk zijn wegwerpmondkapjes, en hoe hygiënisch is het hergebruiken van stoffen mondkapjes?

Hogescholen en universiteiten moeten overleggen met de medezeggenschap, waarschuwt voorzitter Dahran Çoban van het Interstedelijk Studenten Overleg. Wat haar betreft mag de mondkapjesplicht niet alleen een beslissing van de veiligheidsregio’s zijn.

Ze moet nog met haar achterban erover praten, zegt ze, maar mondkapjes kunnen misschien ‘bottlenecks’ oplossen. ‘De lift zou je misschien als een soort trein kunnen zien. Als je daar met een mondkapje in mag, dan heb je in een hoog gebouw opeens meer mogelijkheden.’ Ze hoopt wel dat studenten het mondkapje weer af kunnen doen als ze eenmaal op hun studeerplek zitten.

HR: Aanwezigheid afschalen

De HR heeft een update gepubliceerd over wat de aanscherping voor de hogeschool betekent. Aanwezigheid op de hogeschool  afschalen is een van de aanpassingen. ‘Medewerkers komen alleen naar de hogeschool als dat strikt noodzakelijk is. We adviseren studenten zo veel mogelijk thuis te studeren en alleen voor de lessen naar de hogeschool te komen.’

Er verandert aan de roosters vooralsnog niets door de maatregelen: ‘Het geven van onderwijs kan doorgaan volgens de huidige roostering en planning.’ Voor examenbijeenkomsten gelden de aanpassingen in de landelijke regels.

Zoveel mogelijk thuiswerken

Het effect van de nieuwe ingreep zal pas over tien dagen à twee weken zichtbaar zijn, verwacht het kabinet. Het virus is als een mammoettanker die zich niet snel laat bijsturen, zeiden premier Rutte en minister De Jonge.

De premier herhaalde de basisregels: houd anderhalve meter afstand, was vaak je handen, hoest en nies in je elleboog, laat je testen als je klachten hebt, mijd drukte en werk zoveel mogelijk thuis. Dat laatste wil het kabinet weer sterker benadrukken. Een werkplek kan gesloten worden als er besmettingen zijn.

Tekst: HOP, Bas Belleman/Profielen
Foto: Profielen

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

5 Responses to Fysiek onderwijs op locatie gaat door, morgen besluit over mondkapjes op school

 1. Ofschoon de ernst van de Corona-epidemie niet onderschat mag worden, is het naar mijn mening niet acceptabel om de kwaliteit van onderwijs nog verder te laten dalen. Ik denk – in mijn geval – aan instructie in verpleegtechnische vaardigheden. Studenten verpleegkunde kunnen niet zonder instructie in beroepsvaardigheden in praktijklokalen. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld maritiem officier, leraar basisonderwijs, etc. Dat leer je niet via schriftelijke cursussen. Dat leer je op school in een ‘skillslab’ en vervolgens verder tijdens praktijkstages. De kans op overdracht van het virus moeten we zeker beperken, maar een ‘lockdown’ in het vaardigheidsonderwijs vind ik niet acceptabel.

 2. Misschien moet de HR eerst maar eens een oplossing zoeken voor die vieze deuren die je steeds aan moet raken om het gebouw te verlaten!

 3. Hi Ad,

  Het onderwijs – ook het vaardighedenonderwijs – gaat gelukkig de komende weken gewoon door.

  Grts Tosca
  Hoofdredacteur Profielen

 4. @Ad: dat is nu ook niet aan de orde. Het onderwijs gaat gewoon door zoals het is ingeroosterd, inclusief vaardighedenonderwijs.

 5. Het gaat niet om de kwestie of het onderwijs wel doorgaat, maar om de kwestie of het onderwijs nog wel van voldoende kwalitiet is. In mijn ogen is dat ook niet zo!

  Mvg Yoeri
  Profielen Panel

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de persoon spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top