Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Het Panel: ‘Ik ben bereid om in de zomer achterstanden in te halen’

Gepubliceerd: 21 April 2020 • Leestijd: 3 minuten en 29 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De Onderwijsraad heeft minister Slob geadviseerd de zomervakantie in te korten. Dit om leerachterstanden in te halen die zijn opgelopen door de coronamaatregelen. Is het inkorten van de zomervakantie een goed plan voor de HR?

Nogal wat docenten die online onderwijs verzorgen en ook nog hun eigen kinderen moeten lesgeven, hebben het in deze coronatijd druk. En er is stress, rollenstress. De meivakantie is mede daarom écht bedoeld om even afstand te nemen en uit te rusten, adviseert collegevoorzitter Ron Bormans.

Wat er met en in de zomervakantie gaat gebeuren is nog onduidelijk maar er wordt gesproken over het inkorten ervan. Is dit, ook voor de Hogeschool Rotterdam, een goed idee? En zijn de leden van Het Panel zelf bereid om in de zomer door te gaan om achterstanden in te lopen?

Gary Mantiri: ‘Goed om contact met school warm te houden’

Student communicatie

‘Ik ben bereid om in de zomer door te gaan, mits je hiermee eventuele studievertraging beperkt en het haalbaar is voor de HR om kwalitatief onderwijs aan te blijven bieden. Daarnaast vind ik het goed om – ook in de zomerperiode – het contact met school warm te houden, zodat je studenten betrokken houdt. Vooral nu is het van belang dat studenten en docenten elkaar energie geven.

Deze zomervakantie geeft me geen echt vakantiegevoel. Je kunt beter productief bezig zijn en, met het oog op de lange termijn, ‘genoodzaakt’ zijn om sociaal contact te houden. De kans is dan kleiner dat je aan het negatieve van de huidige situatie denkt.’

Gerben Sanders: ‘Kom maar op met die achterstanden!’

Embedded librarian

‘Ja, ik ben bereid om deze zomer door te werken om achterstanden in te halen. Ik zou zelfs als docent of afstudeerbegeleider willen invallen, als dat tot de mogelijkheden behoort. Sinds 13 maart is mijn hele agenda leeg, mijn zanglessen liggen stil, mijn vrijwilligerswerk ligt stil en mijn nevenfunctie vervul ik – net als mijn werk voor de HR – via Teams. En mijn vakantie is geannuleerd.’

Dat betekent dat vrije dagen er in grote lijnen hetzelfde uitzien als doordeweekse avonden: boodschappen doen en lezen, af en toe een film of serie kijken. Ik kan me zo voorstellen dat ik tegen de zomer weleens iets anders wil doen, dus kom maar op met die achterstanden!’

Ed Meesters: ‘Graag souplesse om met studenten afspraken te maken’

Docent social work

‘Als je in het onderwijs werkt, maak je vaak meer uren dan je dienstverband aangeeft. Zo spaar je vrije dagen. Daarnaast zijn vakanties vaak relatief; het rooster laat nauwelijks toe dat je verre werkbezoeken aflegt dus soms ben je blij met een vrije dag of vakantiedag om dat in te halen.

Bij het extra werken in de zomer is er voor mij onderscheid in “het belang van de student die ik ken” en het “HR-belang”. Ik zou graag meer souplesse van de organisatie wensen waarbij er ruimte is om zelf met de betreffende student afspraken te maken over bijvoorbeeld het afronden van supervisie en het inleveren van een toets. Gedelegeerd vertrouwen werkt voor mij motiverend.’

Zeyad Al Mumar: ‘Meer tijd om te leren voor je tentamen’

Student Ad management

‘We zitten momenteel in een machteloze situatie. Iedereen moet gedwongen thuiszitten tot 1 juni, mogelijk zelfs langer. Sommige tentamens kunnen niet thuis worden afgenomen en dat betekent dat er in juni een hoop inhaalwerk is. Omdat je als student niet kunt afstuderen als je niet al je vakken hebt gehaald, vind ik het een normale zaak om in de zomer door te gaan om achterstanden in te halen.

Het is vervelend dat het ten koste gaat van de zomervakantie, maar misschien is dit de enige optie om je diploma in september in ontvangst te mogen nemen. En onthoud goed, elk nadeel heeft zijn voordeel: je hebt als student op deze manier meer tijd om te leren voor je tentamen en een hoger cijfer te behalen. Doe er je voordeel mee en blijf positief!’

Robert Bouwhuis: ‘Flexibiliteit tonen’

Projectleider en docent bij de Career Academy

‘Bij de Career Academy maken we al individuele afspraken met studenten over hun assessments. Daarbij kan het voorkomen dat er assessments naar half augustus worden verschoven, met een eventuele herkansingsmogelijkheid in september.

Dat is uiteraard wel afhankelijk van de beschikbaarheid van een docent maar we proberen zo flexibel mogelijk om te gaan met de persoonlijke omstandigheden en de werksituatie van onze deeltijdstudenten. Het is voor onze studenten in deze tijd soms lastig om informatie te verzamelen voor hun onderzoek; als we kunnen helpen door wat flexibiliteit te tonen dan doen we dat.’

Portret van Danny LeentvaarDanny Leentvaar: ‘Studenten van mijn opleiding hebben weinig achterstand’

Student chemische technologie

‘De HR heeft het online lesgeven goed opgepakt. Bij mij is er een duidelijke structuur aangebracht en voor elk jaar is er een apart team gemaakt met daarin de vakken als kanalen waarin lesgegeven wordt. Gelukkig kan ik eind juni gewoon afstuderen en is er voor mij geen achterstand.

Ik denk dat de huidige studenten van mijn opleiding geen of heel weinig achterstand hebben en geen extra tijd hoeven op te offeren in de vakantie. Deze tijd kan beter gebruikt worden voor aankomende studenten die een havo- of vwo-diploma hebben gekregen en bij wie de achterstand waarschijnlijk veel groter is. Ik ben zeker bereid te helpen om deze achterstanden in te lopen.’

Tekst: Jos van Nierop
Illustraties: Demian Janssen

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?
 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Het Panel: ‘Ik ben bereid om in de zomer achterstanden in te halen’

  1. Prettig dat collega’s en studenten zo flexibel denken. Voor flexibel ben ik ook, helemaal als ik denk aan mij collega’s die nu al op hun tandvlees lopen omdat ze zelf moeten werken én hun kinderen moeten bezighouden of begeleiden bij hun schoolwerk. Ik denk dat met name deze groep snakt naar de zomervakantie waarin in ieder geval deze dubbele druk wegvalt. Maar misschien willen ook zij graag paraat blijven, daarom ook mijn steun voor het idee dat doorwerken in de zomervakantie vrijwillig en in het belang van de student moet zijn.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top