Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Het Panel: ‘Online onderwijs is prima alternatief voor klassikaal onderwijs’

Gepubliceerd: 31 March 2020 • Leestijd: 3 minuten en 10 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Tot in elk geval 1 juni bestaat het onderwijs uit online onderwijs. Hoe gaat dat? Is het misschien net zo goed als onderwijs op de hogeschoollocaties en kunnen we het fysieke onderwijs inruilen?

Online onderwijs is sinds de coronacrisis belangrijker geworden. Klassikaal onderwijs lijkt zich er prima voor te lenen. Misschien wel zo goed dat na de coronacrisis een online college standaard wordt? We legden het voor aan de leden van Het Panel.

JanJan Arndts: ‘Student steeds in middelpunt van onze aandacht’

Docent Instituut voor Gezondheidszorg (IvG)

‘Ik ben er trots op hoe wij als team (docenten medische hulpverlening, red.) deze verplichte verandering aankunnen. Er is een ongecontroleerde situatie en er wordt direct naar oplossingen gezocht met de student steeds in het middelpunt van onze aandacht.

Het geeft ook aan dat de verandering die nu een soort van verplichtend karakter heeft, verder moet worden uitgewerkt. Afstandsleren heeft de toekomst, maar wel gecombineerd met het daadwerkelijke studentencontact. Een virtuele reis maken en een echte reisbeleving zijn toch twee verschillende dingen.

Als gespecialiseerde gezondheidszorgbeoefenaars zaten we sowieso al in het continue proces van veranderen omwille van de patiënt; ik heb het gevoel dat we dit goed aanpakken.’

Stavroula Kafka: ‘Ik mis plek om online lessen aandachtig te volgen’

Student leisure management

‘Voor mijn opleiding blijft het nog best een uitdaging. Wij werken voornamelijk met projecten die ook uitgevoerd moeten worden. Daarnaast zijn de meeste stages in de evenementenbranche waar de events zijn afgelast. Er is wat onrust over hoe dit opgelost kan worden, hoe de stages alsnog op tijd afgerond kunnen worden en er geen vertraging wordt opgelopen.

Online onderwijs is verder prima, maar ik mis een plek waar ik de online lessen aandachtig kan volgen. Thuis blijven, in quarantaine, is voor enkele studenten best lastig. Zelf ben ik ook belast met zorgtaken. Mijn vader heeft een aneurysma gehad en is aan het revalideren. Normaliter gaat hij naar een dagbesteding en hebben we een ambulante begeleider die ons helpt maar in de huidige situatie kan de begeleider niet komen en zijn de dagbestedingen gesloten. Daardoor ben ik meer tijd kwijt aan zorgtaken en kost het meer moeite om aan mijn opdrachten te werken.’

Ed Meesters: ‘Mooi dat lessen opgenomen kunnen worden’

Docent social work

‘De omslag naar online onderwijs vraagt veel energie van studenten en docenten. Mooi is dat lessen opgenomen kunnen worden zodat ze later kunnen worden bekeken. Dat biedt ook de mogelijkheid om ze te construeren tot online-cursussen en daarmee tot flexibeler onderwijs.

Voorwaarde is wel dat iedereen voldoende kán studeren. Bij social work deeltijd zijn er studenten die thuis ook de zorg hebben voor kleine kinderen. Dan is er even geen energie voor studeren. Voorwaarde is ook dat iedereen over een goede laptop beschikt. Maar vooralsnog ben ik enthousiast.’

Illustratie/portret HildeHilde Valentin: ‘Prima aanvulling’

Docent bij de dienst onderwijs en ontwikkeling

‘Online onderwijs is nu even de enige manier om studenten te begeleiden. Het is zeker geen alternatief voor klassikaal onderwijs maar kan onder normale omstandigheden een prima aanvulling zijn.’

Portret van Danny LeentvaarDanny Leentvaar: ‘Zodra het kan terug de schoolbanken in’

Student chemische technologie

‘Door alle omstandigheden wordt er veel gevraagd van onze creativiteit. Voor school was dat een nieuwe manier van les geven: online! De snelheid waarmee dit tot stand is gebracht was enorm hoog.

Bij mijn opleiding was het online onderwijs binnen een weekend in orde gemaakt en konden we de week erna gelijk starten. Het werkt naar mijn mening erg goed. We gebruiken de chat alleen voor vragen en op die manier helpen studenten elkaar ook onderling. De docent zet vaak voorafgaand aan de les de documenten online waardoor we direct mee kunnen kijken.

Online onderwijs is een heel goede aanvulling voor studenten die door stage of ziekte niet aanwezig kunnen zijn. Zelf kon ik door mijn afstudeeropdracht niet bij lessen zijn en kan ik die nu wel volgen. Maar het is absoluut geen vervanging van klassikale lessen. Het contact met je docenten en medestudenten is essentieel, al is het alleen voor de sociale contacten. Zodra het weer kan moeten we weer terug de schoolbanken in. We zijn geen LOI-instituut!’

Zeyad Al Mumar: ‘Beste oplossing voor de komende weken’

Student Ad management

‘Online onderwijs vraagt meer flexibiliteit en aanpassingsvermogen, maar dit is wel de beste oplossing voor de komende weken. Het allerbelangrijkste is op dit moment dat de kennis online op een duidelijke wijze aan de studenten wordt overgebracht, zodat iedereen aan de slag kan en niet vastloopt.

En ja, onderwijs op afstand betekent minder interactie met de studenten en kan soms voor onduidelijkheden zorgen. Maar dit moeten we met z’n allen zien als leermoment waarin we iets nieuws meemaken waar we nog niet gewend aan zijn, namelijk: onderwijs op afstand. Online onderwijs is in mijn ogen een prima alternatief voor klassikaal onderwijs.’

Tekst: Jos van Nierop
Illustraties: Demian Janssen

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Het Panel: ‘Online onderwijs is prima alternatief voor klassikaal onderwijs’

 1. Beste Docenten,

  Zelf doe ik de opleiding LGW. Ik heb veel respect voor de snelheid waarmee jullie als docenten hebben geschakeld. Als student vind ik online leren wel een heel mager alternatief voor het ontmoeten van docenten en medestudenten, samen colleges volgen en samen leren. Maar aangezien het momenteel de enige manier is om door te studeren zal het maar zo moeten. Daarom enorm bedankt voor jullie inspanningen. Hopelijk tot gauw!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top