Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
29 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Zeyad Al Mumar (25) is vierdejaarsstudent bedrijfskunde met veel passie voor het hoger onderwijs. Zijn persoonlijke missie is kennis delen en anderen helpen. Hij geeft de studenten in zijn blogs handige tips om hun studiesucces te vergroten.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Hoe ga jij om met obstakels?

Gepubliceerd: 17 November 2020 • Leestijd: 1 minuten en 38 seconden • Zeyad

Je hebt jezelf als doel gesteld om je propedeuse in één jaar te halen en je wilt er zo graag doorheen. Maar dan vallen de tentamens je te zwaar. De lessen kan je minder goed volgen. Er zijn zoveel hindernissen op je weg en je denkt bij jezelf: Misschien is hbo niet voor mij weggelegd. Misschien moet ik gewoon gaan werken…

Tegenslagen kunnen soms steeds groter worden en ze lijken op een gegeven moment eindeloos hoog. Je vraagt je dan af: hoe ga ik daar ooit overheen klimmen?

Je hebt dan twee keuzes: stoppen of het obstakel overwinnen. Als je jezelf laat stoppen dan zul je er nooit achter komen hoe de beste versie van jezelf eruitziet. Maar als je er wél overheen gaat, dan zie je al weer snel een nieuw obstakel wat nog een stukje hoger en gevaarlijker lijkt. En iedere keer bij het zien van zo’n obstakel denk je dat je het niet kan.

Wanneer je het gewoon doet en op jezelf vertrouwt, kom je erachter dat je die obstakels eigenlijk veel vaker dan je denkt kunt overwinnen. Hoe zonde zou het dan zijn om geen actie te nemen en je zielmissie op te geven?

Als ik tijdens mijn studie alleen maar voldoendes haal en geen obstakels tegenkom, dan haal ik daar niet echt harde levenslessen uit. Maar het moment dat ik fouten tijdens mijn studie maak en bijvoorbeeld een onvoldoende haal, zo’n moment vergeet ik nooit in mijn leven. Want door zo’n pijnmoment weet ik precies hoe ik het de volgende keer moet gaan aanpakken.

De momenten dat het goed gaat, daar leer ik helaas niet zo veel van. Want iedereen weet hoe je moet vieren, springen en juichen. Dat is het makkelijkste wat er is. Maar weinig mensen en studenten weten hoe ze met een tegenslag moeten omgaan en hoe je daar sterker uit kan komen. Ik wist dat vroeger ook niet, totdat ik een andere mindset heb aangeleerd die mijn leven compleet heeft veranderd.

Als jij ook zo’n een mindset hebt, dan betekent het dat je niet bang bent om fouten te maken. En als jij niet bang bent om fouten te maken, dan word je unstoppable. Want je zult dan altijd actie nemen en ervoor gaan, zonder te twijfelen of tussentijds stoppen.

Ik kan je met volle zekerheid vertellen dat het leven simpelweg vol is met tegenslagen en obstakels op de weg. Het gaat er niet om of je een tegenslag kan vermijden, wat wij als mensen altijd stiekem proberen te doen. Het gaat om oog in oog met je tegenslag staan en die overwinnen. Precies die tegenslagen gaan jou transformeren naar wie jij daadwerkelijk moet worden in het leven.

En als je van tegenslagen kunt leren, is het dan nog steeds iets negatief of een zegening?

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Hoe ga jij om met obstakels?

  1. Ik raad “The Obstacle is the Way” van Ryan Holiday aan. Sluit mooi aan op deze gedachte.

  2. Falen of opgeven lijkt in jouw betoog geen optie. Ik vind dat bereid zijn om te falen juist een goede mind-set om lange termijn doelen te halen. Het maakt niet uit hoe lang je over iets doet. Lukt het niet via één weg, dan wel via een andere. Verder lijkt het me geen probleem om doelen bij te stellen, zolang het goeddeels aansluit bij je principes kun je dit stressvrij doen. Je hebt je immers alleen naar jezelf te verantwoorden, toch?

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top