Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Instituut CMI verlaat Wijnhaven in 2024 en verhuist naar Zuid

Gepubliceerd: 7 September 2020 • Leestijd: 2 minuten en 2 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De Hogeschool Rotterdam gaat vertrekken uit de locatie Wijnhaven 99-105; het instituut voor Communicatie, Media en Informatietechnologie (CMI) zal verhuizen naar Rotterdam-Zuid. Dat gebeurt waarschijnlijk in 2024 als het huurcontract van de genoemde Wijnhaven-panden afloopt.

Update 8-9-2020, 9:00 uur: In een eerdere versie van het artikel stond niet dat het pand op Wijnhaven 107 eigendom is van de Hogeschool Rotterdam. Dat is aangepast.

Wijnhaven 107, het hoekpand aan het Plein 1940, is eigendom van de HR. Waar het vanaf 2024 voor wordt bestemd is nog niet bekend.

De HR verlaat de huurpanden ernaast, Wijnhaven 99-105; deze hebben groot onderhoud nodig en daarnaast heeft de HR uitgesproken graag ‘op Zuid’ te blijven als de Rotterdam Business School daar vertrekt. Dat zal niet zijn op de eerder aangekondigde Cultuurcampus Zuid van de Erasmus Universiteit, Codarts en de HR; de hogeschool beschouwt deze campus niet als een kernlocatie maar als (kleine) satellietlocatie.

Mogelijk naar Posthumalaan

Mogelijk verhuist CMI naar locatie Posthumalaan maar dat is nog niet duidelijk, vertelt Wijnand van den Brink, lid van het college van bestuur. ‘De SVB, Sociale Verzekeringsbank, is eigenaar van dat pand. Er is nog geen besluit genomen of ze de ruimte die wij nu huren zelf nodig hebben.’

Op de Posthumalaan zitten nu de internationale opleidingen van de Rotterdam Business School maar deze gaan terug naar de Kralingse Zoom als, waarschijnlijk in 2023, daar de nieuwbouw klaar is.

Opnamestudio op Kralingse Zoom

De plannen voor de inrichting van laatstgenoemde locatie zijn tijdens de coronaperiode aangepast als gevolg van de ervaringen met het online onderwijs, vertelt Van den Brink. ‘We hadden al eerder gekozen voor een flexibele inrichting die makkelijk aan te passen is. Dat helpt ons nu al. Grote lokalen bijvoorbeeld, die wil je nu veel minder; hoorcolleges zullen waarschijnlijk vaker online worden gegeven.’

‘Hoorcolleges zullen waarschijnlijk vaker online worden gegeven.’

Het collegebestuur is met de opleidingen in gesprek over de inrichting. Van den Brink: ‘Er komt bijvoorbeeld een plek waar online colleges kunnen worden opgenomen, een opnamestudio. Dat zat niet in de eerste plannen.’

Scenario met minder vierkante meters

Of de huidige periode van thuiswerken en –studeren op de lange termijn zal leiden tot een lagere behoefte aan lokalen en kantoren is nog niet helemaal te zeggen. Er is een scenario geschreven waarbij het huidige vloeroppervlak in gebruik blijft, zo’n 200 duizend vierkante meter, maar er ligt ook een scenario voor 10 à 15 duizend meter minder.

‘Het is voor te stellen dat mensen ook na de coronacrisis deels thuis zullen blijven werken.’

Van den Brink: ‘In de ondersteuning, bij de diensten, zal de ervaring met thuiswerken denk ik wel effect hebben. Het is voor te stellen dat mensen ook na de coronacrisis deels thuis zullen blijven werken. We zijn daar goed over aan het nadenken, over een maand willen we dat wat helderder hebben.’

‘Hoorcolleges vervangen door online colleges’

Voor het onderwijs verwacht de bestuurder niet per se een afname in het gebruik van vloeroppervlak. ‘We horen van studenten dat ze het naar school gaan echt missen. Het is ook voor de binding echt belangrijk. Hoorcolleges zullen mogelijk worden vervangen door online colleges maar de ondersteunende lessen die daarbij horen zullen op locatie worden gegeven.’

Tekst: Jos van Nierop
Foto: Demian Janssen

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Instituut CMI verlaat Wijnhaven in 2024 en verhuist naar Zuid

  1. Ik hoop wel dat er goed geluisterd wordt naar de huidige ‘bewoners’ van de Posthumalaan. Want er zijn nog heel wat onhandige zaken daar op te lossen. Bijvoorbeeld niet genoeg stroompunten. Iets wat bij CMI natuurlijk wel essentieel is, aangezien er zonder computer geen les kan zijn … En iemand anders erin zetten is natuurlijk niet echt een oplossing …
    Maar misschien wordt ik nog wel enthousiast … eerst maar de plannen zien. Voorlopig mis ik de Wijnhaven nu al vreselijk … heerlijke werklocatie.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top