Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
24 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Serge Feldmann was van 2011 tot 2024 studentendecaan op de HR en is nu senior beleidsadviseur studentenwelzijn. Hij blogt om de wereld een klein beetje te helpen veranderen. Zijn eerdere blogs lees je hier.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Je gezondheid is alles!

Gepubliceerd: 14 September 2020 • Leestijd: 1 minuten en 23 seconden • Serge

Nee, nee: het gaat niet over corona. Beloofd. Dat heb je ofwel al gehad, je krijgt het nog ongemerkt of je wordt precies op tijd – terwijl we in slow motion nog een aerosol coronadeeltje met een rotgang op je af zien komen –  gevaccineerd.

Waar het me nu even om gaat is de uitspraak: ‘Je gezondheid is alles.’ En hoe die uitspraak totaal geen vat op je heeft wanneer je gewoon in topconditie bent. Dat zinnetje verraadt dus vaak dat iemand die ervaring wél opdeed.

Maar dan nog ernaar handelen! Amai. Want zijn we niet allemaal stiekem superhelden? Hebben we niet allemaal toch nog wel een paar reservetanks en unlimited health en painkillers? Spelen we dit level nog wel even uit op pure wilskracht?

In real life blijkt vaak: boem is ho. Maar de boem betekent dat we reeds te laat waren.

Hoe voorkomen we die boem? Zeker nu. Zelf ben ik altijd van de grote voornemens. ‘Ik ga drie keer in de week spinning doen en drie keer tien kilometer wandelen! Ik drink geen alcohol meer, wordt vegan en draai iedere andere minder gezonde joy of life vakkundig de nek om.’

Neem dan mijn zeer gewaardeerde collega Lianne Keemink die een boek schreef over gedragsverandering: Dingen anders doen. Zij geeft onder meer mee hoe belangrijk het is om kleine stappen te zetten. En dat die kleine succeservaringen niet alleen helpen maar ook motiveren om het vol te houden en (eventueel) verder uit te bouwen.

Een paar beproefde eerste stappen die je kunt zetten:

1 Welke activiteiten helpen jou ontspannen of brengen een lach op je gezicht? Muziek, dierenfilmpjes, praatje met de buuf, loopje in het park, cabaretstukkie van Najib? Maak er een lijst van. Liefst zo lang mogelijk. En doe er iedere dag minimaal twee.

2 Stel jezelf elke dag voordat je hem afsluit de vraag: ‘Wat heb ik vandaag gedaan om even goed voor mezelf te zorgen?’ Niks? Dan niet jezelf afstraffen. Morgen weer een dag.

3 Wat deed je vroeger graag wat je nu niet meer doet? Een oude hobby, een bepaalde activiteit of contact. Pak het weer eens op en zie wat er gebeurt.

Zo simpel. Krijg je er al zin in? Mooi! Niet? Vraag jezelf af hoe dat komt. Ik kom erop terug bij je. Heb een mooi (studie)jaar!

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

 

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Je gezondheid is alles!

  1. Dank voor de reminder dat het niet groots hoeft, dat kleine stapjes ook werken! Ik ga ze zetten!! 😉

  2. Juist de kleine stapjes helpen. Ieder goed werkend groot systeem is gebaseerd op een goed werkend klein systeem.

    Kleine stappen betekent haalbare successen en successen onderweg houden ons gemotiveerd. Het geeft ons tevens tijd om te wennen aan de veranderingen voor we een nieuwe verschuiving maken richting “nog beter”. Mensen zijn gewoontedieren, we zijn helemaal niet zo goed in radicaal omgooien. Denk dat dat boek van Lianne Keemink dat uitstekend uit zal leggen.

    En faalt een onderdeel een keertje, so what. Dan is iets kleins gefaald, en kan je het gerust opnieuw proberen zonder het idee dat je grootse voornemen de prullebak in kan, want je hebt alle andere successen nog.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top