Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Baangarantie of kiezen wat je echt leuk vindt? ‘Je kunt ook voor Philips gaan werken in Tokio’

Gepubliceerd: 22 January 2020 • Leestijd: 2 minuten en 0 seconden • Interview

Laat je je leiden door carrièremogelijkheden of ga je voor je droomstudie? Voor beide valt wat te zeggen. Mohit Singh is tweedejaars international business for Asia, een opleiding met 6,8 procent werkloosheid. Wat motiveert hem?

Hoe ben je bij deze opleiding terechtgekomen?

‘Ik studeerde fiscale economie aan de Erasmus Universiteit. Na een aantal keer meelopen bij een aantal big four-kantoren (de grote accountancyfirma’s, red.) voelde ik dat de competitieve sfeer daar mij totaal niet aanspreekt. Ik vroeg mezelf af of ik dit de rest van mijn leven wilde doen en het antwoord was een hard ‘nee’. Ik wilde een studie volgen die meer praktijkgericht is, waarbij ik mijn kennis kan toepassen.

‘De hoofdreden voor het kiezen van deze opleiding is dat de economie in Azië heel erg booming is. Je ziet een verschuiving van macht plaatsvinden en het leek me interessant om me hierin te verdiepen.’

En ís het interessant?

‘Zeker. We leren hoe je als Europees bedrijf een product op de Aziatische markt kan introduceren, gebaseerd op trendanalyses die we maken over Azië. Daarnaast kies je ook een taal en leer je van alles over de cultuur van dat land. Zo leerde ik veel over de Japanse gebruiken en dat het bijvoorbeeld not done is om met rood te schrijven, omdat de Japanse cultuur dit koppelt aan bloed en de duivel.’

Heeft het relatief hoge werkloosheidspercentage voor international business invloed op je keuze gehad?

‘Er wordt vaak gekeken naar baankansen in Nederland. Het is international business, het woord zegt het al. Er wordt van je verwacht dat je internationaal inzetbaar bent. Je kan ook voor Philips gaan werken op het kantoor in Tokio. Of voor Unilever in Shanghai. Daar denken mensen niet aan. We worden opgeleid om actief te kunnen deelnemen in de internationale werkpoel.

‘Na de middelbare school keek ik in de Keuzegids. Met fiscale economie zou je al een baan hebben voordat je bent afgestudeerd. Nou, hatsikidee, dat ging ik doen. Achteraf gezien: totaal fout. Als je nu opstaat en ertegen opziet om naar school te gaan, gaat er iets niet goed. Ik wil de Keuzegids niet downgraden, het is een goed hulpmiddel. Maar ik zou zeggen: baseer je keuze er zeker niét op.’

Werkloosheidsprobleem? Dat is zeer relatief
De werkloosheid onder afgestudeerde hbo’ers is voor het eerst sinds vijf jaar licht gestegen. In 2017 was de gemiddelde werkloosheid 3,2 procent, in 2018 is dat 3,6 procent. Maar hbo’ers hebben alsnog meer baankansen dan jongeren in het algemeen. En Nederland staat ook nog eens in de top drie van landen met de laagste jeugdwerkloosheid, 7,2 procent van de jonge beroepsbevolking.
Het bruto maandloon van recent afgestudeerden hbo’ers is sinds 2015 met meer dan € 275 toegenomen. Het bruto uurloon is het hoogst voor afgestudeerden van richtingen in de gezondheidszorg (€ 16,03). Alumni uit de kunstensector hebben met een bruto uurloon van € 12,26 duidelijk de minst gunstige salariscijfers, en ook dat van gediplomeerden uit de sector agro en food (€ 14,64) en economie is relatief laag (€ 14,75).Bronnen: Hbo-monitor, ROA 2018, CBS.

Dit is deel 3 in een serie interviews over dit onderwerp. Lees ook:

Baangarantie of kiezen wat je echt leuk vindt? ‘Commercieel is op de Willem de Kooning een vies woord’

Baangarantie of kiezen wat je leuk vindt? ‘Als je gepassioneerd bent over je vak, zul je uitblinken’

Tekst: Zoë Cozijnsen
Fotografie: Roza Schous

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top