Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
12 augustus 2020

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Landelijk nog altijd veel eerstejaars verwacht, HR-instroom stabiel

Gepubliceerd: 7 July 2020 • Leestijd: 1 minuten en 19 seconden • Nieuws

Op de drempel van de zomervakantie zijn de vooraanmeldingen bij universiteiten en hogescholen nog altijd hoog. De coronacrisis verandert daar vooralsnog niets aan. De aanmeldingen bij de Hogeschool Rotterdam zijn vrij stabiel ten opzichte van vorig jaar.

Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van universiteiten en hogescholen. De universiteiten tellen 6,6 procent meer vooraanmeldingen dan vorig jaar om deze tijd. De hogescholen staan drie procent in de plus. Dat geldt ook voor de HR.

Vooraanmeldingen zijn niet hetzelfde als inschrijvingen. Grofweg een derde van de vooraanmelders haakt alsnog af en staat op 1 oktober (de officiële teldatum) niet ingeschreven. De HR heeft de prognose dat de stand per 1 oktober 2,5 procent lager zal zijn dan vorig schooljaar. Slechts een zeer lichte daling dus, terwijl de aanmeldingen aanvankelijk flink achterbleven.

Buitenlandse studenten

Het zou kunnen dat met name buitenlandse studenten, door de coronabeperkingen, niet komen opdagen als het nieuwe studiejaar begint. Daar zullen vooral de universiteiten dan last van hebben: zij trekken meer internationale studenten dan de hogescholen. Op de HR is voor de opleiding international business het ‘slachtoffer’, daar verwacht men op 1 oktober ongeveer tweehonderd studenten minder in de collegebanken, ongeveer 24 procent.

Maar de vooraanmeldingen geven wel een trend weer. Jongeren weten het hoger onderwijs nog steeds te vinden. Een tussenjaar lijkt in crisistijd kennelijk minder aantrekkelijk dan beginnen aan een opleiding.

Meer belangstelling voor leraarschap

De hogescholen zien de belangstelling voor het leraarschap met ruim zes procent groeien. Met name de opleidingen tot leraar in het basisonderwijs (pabo) trekken meer eerstejaars; dat geldt ook voor de HR.

Alleen de economische en technische studies (de twee grootste hbo-sectoren) staan landelijk gezien licht in de min. Al met al lijken de bacheloropleidingen net iets meer studenten te trekken dan vorig jaar.

Ad’s opnieuw populair

De tweejarige hbo-opleidingen (associate degrees) groeien nog steeds snel. Vorig jaar trokken ze achtduizend nieuwe studenten: de instroom was in drie jaar tijd verdubbeld. In de vooraanmeldingen staan ze wederom twintig procent in de plus. Met name Avans en de Hogeschool Rotterdam tellen veel Ad-studenten. Op de HR zijn de aanmeldingen voor de Rotterdam Academy ongeveer vier procent hoger dan vorig jaar.

Lees ook:

Zakia Guernina: Blij met stabiele instroom maar gehoopt op meer aanmeldingen techniek

Tekst: HOP, Bas Belleman / Profielen

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?
 Wil je op vrijdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top