Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
27 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Leraar die tekortvak wil geven krijgt fikse collegegeldkorting

Gepubliceerd: 19 February 2020 • Leestijd: 1 minuten en 22 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Leraren die zich laten omscholen om les te kunnen geven in zogenaamde tekortvakken krijgen vanaf september een korting van 3.500 euro op het jaarlijkse collegegeld. De Algemene Onderwijsbond (AOb) vindt het niet voldoende.

CORRECTIE 21-02-2020, 13:21 uur: De korting geldt voor alle tweede onderwijsstudies, niet alleen voor die in tekortvakken. Bovendien geldt de korting alleen in het eerste jaar.

Minister van Engelshoven maakte de nieuwe regeling vandaag bekend in het AD. De korting gaat bijvoorbeeld gelden voor gymleraren die onderwijzer willen worden, maar ook voor leraren geschiedenis die liever lesgeven in klassieke talen.

Wie nu een tweede studie doet, betaalt sinds 2010 het hoge instellingscollegegeld. Alleen voor zorg- en onderwijsopleidingen is, gelet op de grote behoefte, een uitzondering gemaakt. Die mogen studenten tegen het gewone tarief volgen, als hun eerste opleiding tenminste geen zorg- of onderwijsopleiding was. Wie een tweede lerarenopleiding wil doen, betaalt voor de pabo bijvoorbeeld ruim zevenduizend euro collegegeld.

Uitzondering op een uitzondering

Waarom nu dan weer een uitzondering op een uitzondering, vraagt Algemene Onderwijsbond-bestuurder Douwe Dirk van der Zweep zich af. ‘Schrap dat hoge instellingstarief voor onderwijsstudies als geheel, dat is simpeler en slimmer. Het kabinet zou hier gewoon geld bij moeten leggen.’

Zo ver gaat de minister nog niet. Ze heeft jaarlijks 2,5 miljoen euro beschikbaar voor de nieuwe kortingsregeling, die volgende week op papier komt te staan. Dat geld komt uit de opbrengsten van het collegegeld van de university colleges, laat een woordvoerder van het ministerie weten.

Eerstejaarsstudenten betalen momenteel de helft van het collegegeld. Bij de university colleges is het tarief tweemaal zo hoog: ruim vierduizend euro. ‘Door dit collegegeld niet te halveren, maar dezelfde korting toe te passen als bij andere opleidingen, houden we geld over’, zegt de woordvoerder.

Gaat het probleem verschuiven?

Is er een risico dat het probleem verschuift als veel leraren overstappen naar tekortvakken? AOb-bestuurder Van der Zweep ziet dat gevaar niet zo. ‘Een gymleraar die naar de pabo wil, verdient nog altijd meer met zijn eerste keuze. Sowieso valt het niet mee om een tweede bevoegdheid te halen, dat moet je niet onderschatten.’

De nieuwe regeling gaat in vanaf volgend studiejaar en geldt voor vier jaar. Het ministerie verwacht dat zo’n 750 leraren gebruik zullen maken van de korting.

Tekst: HOP, Evelien Flink

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Leraar die tekortvak wil geven krijgt fikse collegegeldkorting

  1. We halen de leraar van het ene vak naar het andere vak. Hij/zij wordt breder inzetbaar krijgt daarmee nog meer klusjes omdat er mooi gaten mee opgevuld kunnen worden. Was werkdruk niet een van de problemen in het onderwijs?

    En dan ook nog even kijken naar de bron van de middelen. Voor de lerarenbeurs komt 28 miljoen minder beschikbaar. Weer een sigaar uit eigen doos!
    Weer geen oplossing vanuit Den Haag. Tijd voor actie?

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top