Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
2 oktober 2022

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lestijden na de zomer verruimd, reizen in de spits weer toegestaan

Gepubliceerd: 25 June 2020 • Leestijd: 1 minuten en 10 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Veel goed nieuws in de persconferentie van Mark Rutte woensdagavond: de lestijden in het hoger onderwijs worden per 1 september verruimd en studenten mogen weer in de spits reizen. 

signing bij een lokaal

Sinds 15 juni mogen studenten in het hoger onderwijs tussen 11.00 en 15.00 uur en na 20.00 uur les krijgen. Door in deze tijdsloten lessen aan te bieden, wil de overheid studenten uit de spits houden en drukke treinen voorkomen.

Per 1 juli mag iedereen weer in de trein en per 1 september worden de beperkte tijdsloten waarbinnen de lessen gegeven moesten worden afgeschaft. Op de website van het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap staat hierover: ‘In het nieuwe studiejaar is geen tijdslot voor de lessen. (…) Wel gelden er nieuwe afspraken over het roosteren van de onderwijsactiviteiten. De instelling informeert studenten over die aangepaste roosters en spreidingsregels.’

Spits zo min mogelijk belasten

Studenten mogen dus weer in de spits reizen; door spreidingsroosters in het onderwijs zal de spits zo min mogelijk worden belast door studenten. Hoe die roosters er precies uit gaan zien is nog niet bekend, maar waarschijnlijk mogen onderwijsinstellingen die bij elkaar in de buurt zitten hun lestijden op elkaar afstemmen zodat er geen piekdrukte ontstaat in het openbaar vervoer en op straat.

Ook in het nieuwe collegejaar blijven de algemene coronamaatregelen van kracht: blijft thuis als je ziek bent, laat je testen bij corona-achtige klachten, was vaak je handen, werk zoveel mogelijk thuis, vermijd drukke plekken, reis zoveel mogelijk buiten de spits en houd 1,5 meter afstand van anderen.

Extra aandacht voor eerstejaars

De anderhalve-meterregel zorgt ervoor dat het onderwijs op de hogescholen ook na de vakantie anders zal zijn dan voorheen. De gebouwen kunnen minder zwaar belast worden en veel onderwijs zal online aangeboden worden.

Op de Hogeschool Rotterdam wordt er extra aandacht geschonken aan nieuwe studenten. Er komt een aangepast introductieprogramma en er is voor deze groep in elk geval onderwijs op locatie.

Tekst: Tosca Sel
Foto: Asli Kosker

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Lestijden na de zomer verruimd, reizen in de spits weer toegestaan

 1. We hebben het gisteren gehoord, Nederland komt weer op gang er kan weer veel. We kunnen weer bij elkaar komen, gaan sporten, op een terras zitten of op vakantie gaan.

  Maar… een afstudeerzitting op locatie, nee dat kan echt niet.

  Doordat ik dit niet meer kan rationaliseren ben teleurgesteld over deze keuze, want er is door vele half jaar hard gewerkt voor dat moment. Dat niet later overgedaan kan worden.

 2. Hi René,

  Van Ron Bormans begrepen ik dat dit wel mogelijk is. Kleinschalig, op locatie RDM.
  Weet je zeker dat het niet kan? Misschien kan je er een extra mailtje over sturen naar je afstudeerbeleider/opleidingsmanager?
  Niet geschoten is altijd mis.

  Grts Tosca

 3. @Tosca

  Dit is besproken, echter, de mogelijkheid voor afstudeerzittingen op het RDM is bedoeld voor studenten met een fysieke of vaardigheidscomponent.

  Voor alle afstudeerzittingen van de hogeschool zou het op het RDM ook krap worden. Het gesloten zijn van de meeste locaties is de reden dat er geen ruimte gemaakt is voor het afstuderen.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de persoon spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top