Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
6 december 2021

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Nieuw corona-steunpakket slaat veel studenten met een bijbaan over 

Gepubliceerd: 31 August 2020 • Leestijd: 1 minuten en 7 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Nog negen maanden lang blijft het kabinet de economie steunen. Studenten met tijdelijke banen vallen buiten de boot in het nieuwe steunpakket dat het kabinet heeft aangekondigd. 

Nog tot halverwege 2021 kunnen noodlijdende bedrijven financiële steun krijgen voor hun loonkosten. Vanaf oktober is de steun 80 procent van alle salarissen, vanaf januari 70 procent en vanaf april 60 procent. Hier is 5,4 miljard euro mee gemoeid.

Dat is goed nieuws voor studenten met een vaste bijbaan. Maar veel studenten zijn flexwerkers. Voor die groep haalt het pakket weinig uit. De regeling voor flexwerkers is 27 juli gesloten en krijgt geen vervolg.

Buiten de boot

Het ging in die regeling om uitzendkrachten of mensen met een nul-urencontract. Studenten met een bijbaan werden expliciet genoemd. Ze moesten minstens de helft van hun inkomen zijn kwijtgeraakt door de coronacrisis.

Om studenten voor deze regeling in aanmerking te laten komen, moesten ze aantonen dat ze in februari inderdaad een inkomen hadden uit hun flexwerk: minstens 400 euro. Dat was eerst 500 euro, maar de Tweede Kamer vreesde dat te veel studenten dan buiten de boot zouden vallen.

Weinig aandacht

De landelijke studentenorganisaties ISO en LSVb balen ervan dat er in het nieuwe pakket zo weinig aandacht voor studenten is, laten ze desgevraagd weten. Jongeren worden hard getroffen door de economische crisis, dus die verdienen naar hun mening meer hulp.

Het kabinet beschouwt studenten kennelijk niet als risicogroep. Ze kunnen tegen goede voorwaarden lenen bij DUO, was eerder het argument. Als ze eenmaal hoogopgeleid zijn, is hun kans op een baan groot. Dat ligt bijvoorbeeld anders voor ‘kwetsbare schoolverlaters’, een groep die het kabinet wel expliciet noemt.

In het nieuwe ‘steun- en herstelpakket’ zit wel geld voor omscholing. Zelfstandig ondernemers kunnen daar bijvoorbeeld een beroep op doen, als hun onderneming niet overeind blijft. Ook wil het kabinet de jeugdwerkloosheid aanpakken.

Tekst: HOP, Bas Belleman
Illustratie: Demian Janssen

 Wil je op vrijdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Nieuw corona-steunpakket slaat veel studenten met een bijbaan over 

  1. Spelregel 1 wordt toch wel een beetje moeilijk om te volgen nu

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top