Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
24 september 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Nieuwe cao hogescholen: bonus en loonsverhoging

Gepubliceerd: 26 May 2020 • Leestijd: 0 minuten en 50 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Medewerkers in het hbo krijgen een loonsverhoging van 2,75 procent en een eenmalige uitkering van 880 euro. Dat staat in de nieuwe cao voor het hoger beroepsonderwijs.

De vakbonden en de Vereniging Hogescholen leggen het principeakkoord aan hun leden voor. Als zij hun goedkeuring geven, is de nieuwe cao officieel beklonken. Die cao loopt negen maanden: van 1 april tot 1 januari.

De loonsverhoging gaat in per 1 juli. De eenmalige uitkering komt volgende maand al. Die uitkering is 880 euro bruto bij een voltijdsaanstelling. Wie in deeltijd werkt, krijgt een evenredig deel ervan.

Met een master minimaal in schaal 11

In de cao zijn ook afspraken gemaakt over functiewaardering: op welk niveau moet de hogeschool zijn medewerkers betalen? Eind vorig jaar werd bekend dat hogescholen daar zeer verschillend over denken.

Als je werknemers op masterniveau werft, moet je ze ook inschalen op masterniveau, vinden de partijen nu. Dat is volgens de onderhandelaars ‘minimaal loonschaal 11’.

De vakbonden hopen dat daarover discussie ontstaat binnen hogescholen, waar veel docenten met een mastertitel in schaal 10 zijn aangenomen. Met name de Hogeschool Leiden telt opvallend veel docenten in deze lagere schaal.

Het is de vraag wat die discussie oplevert, want in de cao staat ook nog steeds: ‘De inrichting van het functiehuis is de verantwoordelijkheid van de hogeschool.’ Wel gaat een delegatie van vakbonden en werkgevers met de instellingen praten over de juiste toepassing van de verschillende waarderingssystemen.

Tekst: HOP, Bas Belleman

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?
 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Nieuwe cao hogescholen: bonus en loonsverhoging

  1. Ben benieuwd hoe er wordt gekeken als je mensen uit de praktijk werft (met meer dan 10 jr ervaring en diverse post hbo opleidingen) en wel dezelfde taken laat doen als iemand met een master en/of schaal 11? Hoe wordt praktijkervaring gewaardeerd?

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top