Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Onderwijs op afstand: ‘We kunnen niet alle onderwijssituaties vervangen, maar we komen ver’

Gepubliceerd: 16 March 2020 • Leestijd: 2 minuten en 11 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De Hogeschool Rotterdam geeft in elk geval tot en met 6 april alleen onderwijs op afstand. Een grote uitdaging, maar geen onhaalbare kaart. IT-manager Anjo van Kelckhoven: ‘Met bestaande middelen komen we ver.’ 

Foto van stagiair Jimmy aan het werk op zijn laptop

De Hogeschool Rotterdam is ingericht op klassikaal onderwijs in de lokalen en praktijkruimtes, maar dat betekent niet dat er geen mogelijkheden zijn voor afstandsonderwijs. In de werkplaats onderwijsleertechnologie (wolt) wordt volgens Van Kelckhoven keihard gewerkt aan scenario’s waarin werken op de verschillende HR-locaties niet meer mogelijk is, maar er wel onderwijs aangeboden moet worden.

Er kan al vrij veel met de digitale middelen die nu beschikbaar zijn.

‘Het is gaaf om te zien dat collega’s die vooroplopen qua kennis op het vlak van digitale didactiek, hard hebben gewerkt aan handleidingen en oplossingen voor docenten die daar nog niet zo bekend mee zijn. We hebben nog geen pasklare oplossing voor wat er de komende weken moet gebeuren, maar met bestaande middelen komen we ver’, zegt Van Kelckhoven.

Nog niet voor iedere onderwijssituatie is een digitale oplossing, maar er kan al vrij veel met de digitale middelen die nu beschikbaar zijn.

Twee opties voor hoorcolleges en instructiecolleges

Nu de gebouwen van de Hogeschool Rotterdam nog toegankelijk zijn, zijn er twee opties om op afstand college te geven. Van Kelckhoven: ‘De HR heeft op vier locaties – een studio in het Digital Learning Lab en drie opnamesets in collegezalen elders –  opnamesets staan waarmee colleges kunnen worden opgenomen. De opgenomen colleges worden via de mediasite verspreid en zijn daarna voor onze populatie toegankelijk. Als de locaties dichtgaan, hebben we geen opnamesets voor bij alle docenten thuis. Er is wel software waarmee mensen thuis colleges kunnen opnemen en delen, daar wordt ook al mee geëxperimenteerd. Wanneer het nodig is, kunnen we dat voor iedereen toegankelijk maken.’

MS Team voor werkgroepen en andere kleine bijeenkomsten

Microsoft Teams is perfect voor overleg in kleine groepen. Met grote groepen wordt het een kippenhok, maar als je wilt overleggen over inhoud en voortgang of feedback wilt geven op een opdracht, werkt dit heel goed. Iedere medewerker en elke student heeft standaard de beschikking over de toepassingen van Microsoft Office365, waar Teams onderdeel van is.

Nog geen oplossing voor praktijksituaties en toetsen

Helaas zijn er ook onderwijssituaties waar Van Kelckhoven nog geen oplossing voor heeft: ‘Voor labsituaties, de bedden voor de verpleegkundestudenten en toetsen waar geen surveillanten bij aanwezig kunnen zijn, hebben we zo snel nog geen oplossing.’

‘Het beschikbaar hebben van alternatieven is het begin, ze daadwerkelijk gebruiken is veel complexer.

Dat er middelen beschikbaar zijn, betekent niet automatisch dat studenten en docenten ze kunnen gebruiken. Van Kelkhoven: ‘We kunnen er niet van uitgaan dat iedereen een eigen computer heeft. Daarnaast is lesgeven voor een klas waarbij je je studenten aan kunt kijken echt anders dan een digitaal college. De grote uitdaging ligt bij de opleidingen, docenten en studenten. Het beschikbaar hebben van alternatieven is het begin, ze daadwerkelijk gebruiken is veel complexer. Toch vind ik het fijn dat we iets aan kunnen bieden. Het grootste risico momenteel is dat het onderwijs helemaal stil komt te liggen en dat we de achterstand dit collegejaar niet meer in kunnen halen. Dat proberen we te voorkomen.’

Lees ook

Premier Rutte: ‘Grote hoorcolleges online aanbieden.’ Is de HR daar klaar voor?

Morgen (dinsdag 17 maart) komt er een handleiding voor digitaal onderwijs beschikbaar voor docenten. Heb je zelf goede tips voor onderwijs op afstand? Deel ze in de comments.

Tekst: Tosca Sel
Foto: Wietse Pottjewijd

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Onderwijs op afstand: ‘We kunnen niet alle onderwijssituaties vervangen, maar we komen ver’

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top