Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
3 december 2020

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Illutration of authors face

Zeyad Al Mumar (23) is derdejaarsstudent bedrijfskunde met veel passie voor het hoger onderwijs. Zijn persoonlijke missie is kennis delen en anderen helpen. Hij geeft de studenten in zijn blogs handige tips om hun studiesucces te vergroten.

Recente blogs

Blog

Overwin je angst door diep in jezelf te geloven

Gepubliceerd: 15 September 2020 • Leestijd: 1 minuten en 24 seconden • Zeyad

Twee jaar geleden, aan de start van mijn opleiding Ad management, geloofde ik totaal niet in mezelf. Ik was onzeker en eigenlijk een beetje verdwaald. Ik had veel angst of ik een hbo-studie wel zou aankunnen. Dit jaar ben ik opnieuw een soort ‘eerstejaarsstudent’, maar dan wel een met veel meer zelfvertrouwen.

Ik wil jullie eerst mee terug nemen naar de tijd dat ik veel angst had en geen actie durfde te ondernemen. Ik dacht veel na over welke hbo-opleiding het beste bij mij paste en iedere keer wilde ik eigenlijk meteen een andere studiekeuze maken, omdat ik dacht dat dat toch een betere en makkelijkere optie voor mij zou zijn. Angst hield mij constant tegen om een beslissing te nemen en de knoop door te hakken, waardoor ik langzamerhand steeds meer onzeker raakte.

Eén van de grootste lessen die ik heb geleerd en graag met jullie wil delen is dat angst nooit weggaat. Ja: angst gaat nooit weg. Wij studenten moeten er simpelweg beter mee leren omgaan. Wees je er vooral van bewust dat angst zoveel van je dromen en potentie kan vernietigen. Omdat angst ervoor zorgt dat jij geen actie neemt en niets doet met de potentie die je hebt gekregen. Dat is erg zonde. Trap dus niet in deze valkuil, want alles wat je nodig hebt zit al in je. Jij moet er alleen voor zorgen dat je je potentie, echte wilskracht en motivatie activeert door diep in jezelf te geloven. En dat vervolgens in actie omzet. Want alles wat jij over jezelf gelooft, gaat uitkomen.

Bovendien kan ik jullie vertellen dat de meest succesvolle studenten uiteindelijk studenten zijn die op zichzelf durven te wedden, diep in zichzelf geloven, risico’s omarmen, hun angst overwinnen en actie ondernemen. Dit zijn vaak de studenten die het verst komen. Het zijn niet per se de slimste studenten of studenten die ergens veel talent voor hebben. Het zijn juist de studenten die het stemmetje in hun hoofd dat de hele tijd zegt ‘doe het niet, het gaat je niet lukken’ kunnen verslaan.

Het allerbelangrijkste wat ik jou in deze blog wil meegeven is: Overwin je angst door diep in jezelf te geloven. Het overwinnen van mijn angst en onzekerheid heeft mij echt heel ver gebracht. Ik ben cum laude geslaagd voor mijn opleiding Ad management aan de RAc en start vol zelfvertrouwen in het derde jaar van de bachelor bedrijfskunde.

 Wil je op vrijdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente blogs

Reacties

Laat een reactie achter

8 Responses to Overwin je angst door diep in jezelf te geloven

 1. Mooie openhartige blog, Zeyad! Ik hoop dat je met jouw verhaal veel mede-studenten inspireert om het beste uit zichzelf te halen. Succes met je studie!

 2. Ik ben ook iemand die onzekerheid zichzelf soms in de weg laat staan, maar ben hier wel grote stappen in aan het zetten. Soms moet je je ogen en je neus dicht knijpen en gewoon springen. Als het goed is wordt het daarmee voor iedere volgende keer ook makkelijker. Dat weten we meestal wel, maar soms is een beetje aansporing nodig. Dit artikel vind ik zelf erg inspirerend en raakte misschien zelfs een heel klein beetje een emotionele snaar. Aansluitend op het lezen hiervan heb ik een actie genomen waar ik al even tegenaan zat te hikken. Dank je wel voor het duwtje Zeyad!

 3. Bedankt voor jullie mooie reacties allemaal! Leuk dat jullie op mijn blog reageren. Dat waardeer ik!

  Adrienne, ik hoop inderdaad vele studenten hiermee te inspireren/ helpen. Ik geloof dat iedere student heel veel potentie heeft en dat niets ommogelijk is.

  Bart, ik ben blij dat ik je met mijn blog heb kunnen helpen. Ga zo door!

  Saskia, goed vraag! Ik ben all-in gegaan, heb JA tegen zoveel kansen (zoals peercosching, lid van de OC en IMR) gezegd en ben uit mijn comfortzone gestapt. Op deze manier ben ik steeds gaan groeien binnen de Hogeschool Rotterdam. De angst valt dan langzamerhand weg omdat ik steeds aan mezelf aan het bewijzen was dat ik het wel kan.

 4. Dank je voor deze kernachtige blog, kan ik ook nog wel wat mee en student ben ik allang niet meer 🙂 Goed weekend! Grtz Annelien van Hemert, Course Director IBA

 5. Hartelijk dank voor uw reactie, Annelien. Ik help mensen (zowel studenten als docenten) graag met mijn blogs. Fijn weekend! 🙂

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de man/vrouw spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top