Blog Menno: Taal maakt nog meer kapot dan geweld
Blog van MennoGepubliceerd: 5 days ago
Iets vanzelfsprekends als slaap, wordt pas een groot goed als je weet wat het is om het te moeten missen. En dat breng je nog wel op als het is vanwege dat prachtige kindje dat je net op aarde hebt gezet, of na die geweldig gezellige nacht stappen. Maar als het zonder duidelijke aanleiding of reden is, wordt het wat anders. Insomnia.
Dat ik tussen wal en schip viel, bleek na een uitgebreid slaaponderzoek. Een nachtje met veelkleurige draadjes die op mijn hoofd en borst geplakt waren en een week met een polsbandje waren er nodig voor het verlossende antwoord. ‘We zien inderdaad dat u weinig, vooral licht en onrustig slaapt. U heeft veel ademstops maar niet voldoende om het slaapapneu te kunnen noemen. Wij kunnen er verder niets mee. Slaapstoornis NAO (niet anderszins omschreven). Succes!’
En na alle basisweetjes over slapen (geen cafeïne na 14.00 uur, slaaphygiëne, schermgebruik, enzovoort) ga je dokter Google raadplegen. Noem een supplement of iets in het aanbod van de drogist: ik heb het geprobeerd. Mindfulness: diploma van. Slaapcursussen: gedaan! Ademhalingstechnieken: zwarte band. Hoestdrank die je alleen nog in Frankrijk legaal kunt kopen: oui, oui. Mondbitje: op maat gemaakt. Zweef-slaapmuziek: alle binaire golflengtes. Hoeveel het hielp: niets!
En dan zijn er natuurlijk altijd mensen met goedbedoelde tips. ‘Een vriend van mij doet altijd een triathlon voordat hij gaat slapen, misschien moet je dat ook eens doen?’ Of je moeder: ‘Warme melk schijnt ook -‘ ‘Jahaaaaa!’’En als je niet slaapt, rust je toch -‘ ‘Maham!!’
Uiteindelijk is het aan de artsen. En artsen houden van pillen. En voor je het weet, ben je zijn bitch geworden. ‘Ff proberen wat dit doet, en dit? Deze? Hmmm, doe deze en deze eens tegelijk?’
Feit is dat onze slaapbeleving vaak afwijkt van de realiteit. Je beleeft de hele nacht wakker te zijn, en toch was je echt wel ff onder zeil. Maar een uitgerust en wakker gevoel in de ochtend houd je daar niet aan over. En het stapelt zich ook wel op. Ik zit nog middenin mijn onderzoek, maar laatst kreeg ik de tip: ‘Probeer eens juist niet in slaap te vallen. Lig met je ogen open naar het plafond te staren en probeer dat vol te houden.’ Uitdaging aangenomen, to be continued …
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Interessant onderwerp, ook nogal eens last van. Lastig ook, ik kan na al die jaren ook nog niet uitleggen waarom het veel nachten goed gaat en andere compleet fout. Enige wat de frequentie van de ellende bij mij wel merkbaar omlaag brengt is de dag rustig afbouwen. Zo vroeg mogelijk middageten en daarna niks meer wat spanning kan veroorzaken. Ik blijf het volgen!
Onderzoek eens voeding en slaap:
https://www.inslaap.nl/begrijpend-slapen/slaap-voeding-slecht-slapen-door-keuze-voeding/
Vet eten zorgt voor een slechtere slaap bijvoorbeeld…
Hoi Serge,
Heb je het boek ‘Why We Sleep’ van Matthew Walker al gelezen?
Veel lovende reviews en lijkt veelbelovend. Staat nog op mijn eigen ‘to-read’ lijst.
Nog iets wat je kan proberen 🙂
“to be continued”
Hopelijk zien we een positief vervolg! Succes! Ik ben erg benieuwd.
Slecht slapen is in mijn ervaring voor veel mensen een onderschat probleem, zeker omdat het probleem geleidelijk aan opbouwt en er dus niet een duidelijk aanwijsbaar punt is wanneer de slaapproblemen en effecten er van begonnen, en omdat veel mensen het nut van slaap lijken te onderschatten. “5-6 uur is wel genoeg voor mij” (kennelijk niet), “Ik slaap wel bij in het weekend (zo werkt je lichaam niet) en “I’ll sleep when I’m dead” (zinloze uitspraak) zijn zinnetjes die ik regelmatig heb gehoord. En eerlijk is eerlijk, mezelf ook wel eens schuldig aan heb gemaakt.
Ik wil Serge dan ook veel success wensen met zoeken naar een goede oplossing en voor iedereen die niet voldoende en/of niet regelmatig slaapt, onderschat de effecten van slecht slapen niet, er valt zo veel te winnen bij een goede nachtrust!
@Merlijn: klopt. Het is soms een raadsel. Alle lichten op groen en toch niks. Wat je zegt over de dag afbouwen is inderdaad erg belangrijk.
@Joeri: dat verband is er zeker. Niet alleen zwaar voedsel maar ook het tijdstip e.d. Dank voor je link.
@joviaal: heb ervan gehoord ja maar nog niet gelezen. Goede reminder!
@anoniem: ik heb er alle vertrouwen in en as we speak is dat ook al ingezet. Hoe, daar kom ik uiteraard op terug.
@S.Heikamp: ik kan het volledig beamen. Het doet veel op zowel fysiek als Mentaal vlak. Punt is: de mensen die dat roepen, kunnen het vaak ook omdat ze erop kunnen vertrouwen dat ze altijd goed kunnen slapen.