Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
3 juli 2020

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Illutration of authors face

Daisy Hofman (34) is kerndocent bij de opleiding technische informatica. Ze schrijft over wat haar als docent aan het hart gaat en bezighoudt.

Recente blogs

Blog

Sjaak Afhaak, ben je klaar voor de herkansing?

Gepubliceerd: 20 January 2020 • Leestijd: 1 minuten en 31 seconden • Daisy

Uit onderzoek blijkt dat 12 januari ‘Sjaak Afhaak-dag’ is. De dag waarop de meeste mensen weer terugvallen in hun slechte gewoontes van het afgelopen jaar en goede voornemens laten varen. Hoe zorg je er nu voor dat je voornemens wél vol kunt houden? Door te onderzoeken wat de reden kan zijn voor het gedrag. En door je voornemens positief te formuleren.

Voorbereidingen
Nodig een aantal fijne mensen uit die jou goed kennen en maak er een gezellige avond van. Hapje, drankje, muziekje, je kent het wel.

Stap 1
Neem een groot vel papier en schrijf je naam in het midden. Noteer daaromheen kenmerken van jezelf. Goede en minder goede eigenschappen, dingen waar je goed en minder goed in bent, ervaringen, dingen die je hebt geleerd en die je nog wilt leren.

Stap 2
Geef het papier door en laat iedereen minimaal twee dingen toevoegen. Mensen die dichtbij ons staan, zien ons vaak realistischer. Wanneer iedereen aan de beurt is geweest, kun je vragen stellen over wat erbij is geschreven op je papier.

Stap 3
Neem vervolgens een marker en streep de negatieve dingen op het vel weg; eigenschappen, ervaringen, lessen. Gevolgd door de positieve. Doe dit met aandacht en probeer te ervaren of dit iets bij je teweegbrengt. Laat gedachten of emoties gewoon komen en sta er even bij stil. Ga door tot je een vel papier voor je hebt met enkel je naam en een hoop strepen.

Stap 4
Neem een nieuw vel papier. A clean slate, letterlijk. Zet je naam weer in het midden. Ga met je gedachten terug naar alles wat is besproken, je gedachten en emoties van zojuist. Stel je dan voor dat je helemaal opnieuw mag beginnen. Alsof je opnieuw word geboren, maar dan met alle kennis die je nu hebt. Stel jezelf de vraag: Welke drie dingen zou ik mezelf adviseren om vooral WEL te doen? Bijvoorbeeld: durf, speel, ontvang. Dit is in het begin nog vrij abstract. Daarom is het handig om oefeningen te bedenken. Neem bijvoorbeeld ‘durf’. Een oefening kan zijn: zeg een week lang ‘ja’ op alles wat je wordt voorgesteld.

Deze goede voornemens kun je ophangen in huis. Op een plek waar je ze iedere dag kunt zien, als friendly reminder. Doordat je focust op positief gedrag is het gemakkelijker om je voornemens vol te houden.

Wat helpt is om iedere maand weer een avondje met dezelfde mensen te organiseren. Zie het als een soort supportgroep. Naast een gezellige avond kunnen jullie ervaringen delen en nieuwe oefeningen bedenken. Alle begin is moeilijk.

Het belangrijkste: wees lief voor jezelf. Lukt het een dag of zelfs een paar dagen niet? Morgen is er weer een nieuwe dag.

 Wil je op vrijdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente blogs

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top