Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Studenten bouwkunde dragen steentje bij aan duurzame sloop op locatie Kralingse Zoom

Gepubliceerd: 22 June 2020 • Leestijd: 2 minuten en 41 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Na meer dan twee jaar leeg te hebben gestaan wordt bouwdeel C van locatie Kralingse Zoom nu gesloopt. Dit gebeurt op een duurzame manier, waarbij de helft van de materialen wordt hergebruikt en het restant duurzaam wordt afgevoerd. Derdejaars bouwkundestudenten werken daaraan mee.

Patrick voor de sloop van KZ bouwdeel C
Patrick voor bouwdeel C van Kralingse Zoom, dat nu gesloopt wordt.

De betrokken studenten van bouwkunde zijn onderverdeeld in twee projectgroepen, die beide de opdracht kregen te kijken naar circulaire aspecten van het oude gebouw. Het eerste groepje keek naar het herbruikbare materiaal, dat uiteindelijk werd verdeeld in nieuwbouw, opslag en nieuw concept.

Patrick Heijna is een van die studenten. ‘In 2030 moeten we 50 procent minder CO2-uitstoot hebben. Dit is de norm die is vastgesteld door de regering, waardoor we er niet aan ontkomen om materialen te hergebruiken. Bijvoorbeeld omdat we CO2 produceren bij de productie van nieuw materiaal.’

Nieuw leven voor materiaal

Aan de hand van de regelgeving hebben de studenten de inventaris van locatie KZ geordend en gekeken naar wat ze ermee konden doen. ‘Zo krijgen onder andere de plafondplaten, deuren en kozijnen een nieuw leven’, legt Patrick uit.

Het sloopbedrijf besloot bewust haar eigen netwerk niet open te stellen voor de studenten zodat ze zelf konden zoeken waar het herbruikbare materiaal naar toe kon. ‘We hebben zelf contact gezocht met partners die het materiaal wilden overnemen. Zo hebben we een bedrijf gevonden dat de plafondplaten kan bedrukken en worden de deuren en kozijnen overgenomen door een woningcorporatie. Ook worden de vouwwanden toegepast als groene gevelelementen voor de nieuwbouw, om zo de eigenschappen die het materiaal heeft te behouden.’

Nieuwbouw

Op basis van de analyse van de eerste groep maakte de tweede projectgroep voorstellen voor de architect van de nieuwbouw van locatie KZ. Zij keken onder andere naar hoe ze circulair materiaal kunnen toepassen in het nieuwe ontwerp. ‘We zijn er samen met de architect achtergekomen dat een geheel circulair gebouw momenteel nog niet mogelijk is’, verklaart student Jelke Blanksma.

‘We hebben gezocht naar oplossingen bij materialen die wat minder lang meegaan. Zo geven wij een tweede kans aan de gevel van het oude gebouw. Die staat bekend als brandbaar en wordt in het originele plan niet hergebruikt. Volgens ons onderzoek is niet het basismateriaal zelf het probleem, maar ligt het brandgevaar aan de toepassing en de materialen om de gevel heen.’

Gevelplaten hergebruiken

De gevelplaten zouden dus in een andere functie zonder gevaar kunnen worden hergebruikt, denken de studenten. ‘Samen met de facilitaire dienst en de architect hebben we gekeken of het mogelijk is om de trap in bouwdeel D met het materiaal van de gevel onderhoudsvriendelijker te maken. De FIT en de architect zijn wel enthousiast over dit idee, maar er is meer onderzoek nodig om dit idee te verwezenlijken. Het is meer een advies dat we neerleggen bij de school om ermee aan de slag te gaan’, aldus Jelke.

Richard van Kippersluis is algemeen directeur van het circulair sloopbedrijf Lek Mining en verantwoordelijk voor het begeleiden van de studenten tijdens het gehele sloopproces. ‘Voorafgaand aan de sloop hebben we de projectgroepen gevraagd een plan te maken waarbij ze moesten kijken naar één soort materiaal en het hergebruiken daarvan. De ideeën die hieruit zijn voortgekomen zijn zeker de moeite waard.’

Out of the box-idee

Van Kippersluis vindt de samenwerking voor beide partijen nuttig, omdat recycling van grondstoffen noodzakelijk is. ‘We zien dit project als uitstekende voorbereiding voor hun professionele toekomst en ondersteunen ze graag. Het is voor beide partijen een positieve samenwerking’, aldus Van Kippersluis.

Los van de sloop heeft het Lek Mining een prijs uitgeschreven voor de student met het beste idee. ‘We zoeken graag naar de innovatie in onze branche. Daarom willen we serieus kijken naar het beste idee van een student en de mogelijkheden om dat te ontwikkelen tot een businesscase. Met dit soort out of the box-ideeën stimuleren we studenten richting de circulaire economie te gaan.’

De sloop loopt volgens Van Kippersluis ruim op schema. De verwachting is dat het slopen van het oude deel klaar is eind september 2020. Het nieuwe gebouw moet volgens de planning in 2023 klaar zijn voor gebruik.

Tekst: Asli Kösker
Foto: Patrick Heijna

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top