Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Tien dingen die extreem handig zijn om je studie mee te beginnen

Gepubliceerd: 31 August 2020 • Leestijd: 2 minuten en 50 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Wanneer is het weer vakantie, wat moet je allemaal kopen, waar kan je aankloppen voor hulp en wat als je opleiding niet bevalt? Profielen zocht het voor je uit.

1 Download de HR-app

Sinds afgelopen collegejaar heeft de Hogeschool Rotterdam een eigen app voor roosters en cijfers. Die kan je in de verschillende app stores (Apple en Android) downloaden als je zoekt op Hogeschool Rotterdam’.

2 Bookmark Hint

Dit is een beetje een saaie tip, maar wel een heel nuttige: bookmark Hint, want die site ga je nodig hebben. Hint is het intranet van de HR waarop je je studentmail ontvangt, (opleidings)nieuws staat en je nuttige informatie over de hogeschool vindt.

3 START bij de mediatheek

Via de STudy And Research Tool (START) kun je vanaf dit collegejaar alle materialen van de mediatheek (papier én digitaal) vinden. In het nieuwe systeem kun je ook boeken reserveren en zien wat je geleend hebt.

4 Koop de juiste spullen

Welke boeken moet je hebben voor de opleiding ergotherapie, moet je een laptop hebben als accountancy-student en heb je een rekenmachine nodig voor de pabo? Je vindt de boodschappenlijsten voor alle opleidingen via Studiestart op Hint.

5 Regel je geld

Studeren kost geld. Voor een jaar voltijd studeren, tik je € 2.143 af. En dat bedrag betaal jij (of bijvoorbeeld je ouders) via Studielink. Dat mag ineens of in vijf termijnen.
Tijdens je studie heb je recht op een studentenreisproduct. Hiermee mag je in het weekend of doordeweeks gratis met het openbaar vervoer reizen. Hiermee bouw je wel studieschuld op, maar dat wordt een gift als je binnen tien jaar afstudeert. Lukt dat niet, dan moet je de kosten voor het gebruik van de kaart terugbetalen. Verder kun je tijdens je studie gebruikmaken van een studielening van DUO. Als je ouders een laag inkomen hebben, kan je recht hebben op een aanvullende beurs. Ga naar de website van DUO voor alle informatie.

6 Installeer MS Teams

Online onderwijs is here to stay voorlopig en dat is op de HR vooral georganiseerd in Microsoft Teams. Daarin kun je videovergaderen (en dus online colleges volgen), chatten, documenten delen en meer. Als HR-student kun je MS Teams online gebruiken via Office365.hr.nl, maar installeer ook vooral de desktopversie voor Apple of Windows, dat werkt het beste. Het is ook handig om de app (voor Android of Apple) op je telefoon te zetten.

7 Check je vakantie!

Het collegejaar is nog niet eens begonnen, maar de eerste vakantie is toch fijn om naar uit te kijken. De vakanties en onderwijsperiodes worden op de Hogeschool Rotterdam per opleiding vastgesteld. Check dus het jaarrooster of de jaarplanning van jouw opleiding of neem contact op met het bedrijfsbureau.

8 Zoek hulp als het nodig is

Iedereen kan wel zeggen dat de studententijd de mooiste tijd van je leven is, maar zo’n nieuwe studie met alle verantwoordelijkheden die daarbij komen kijken, kan ook een boel stress opleveren. En als je daar last van hebt, is het fijn om te weten dat er mensen zijn die je kunnen helpen, zoals je studieloopbaancoach (slc), decanen, peercoaches en de medewerkers van studentenwelzijn. Zie ook de Hint-pagina’s ‘Hulp bij studie‘.

9 Onderneem actie als je studie tegenvalt

We hopen natuurlijk dat je helemaal op je plek bent op je nieuwe opleiding. Maar soms ontdek je dat je studie toch niet is wat je ervan verwachtte. In overleg met je slc, decaan en/of studiekeuzebegeleiding kun je kijken of een andere HR-opleiding beter bij je past. Als je er tijdig bij bent, kun je misschien nog switchen.
Als je je vóór 1 september uitschrijft in Studielink, ben je geen collegegeld meer verschuldigd voor dat studiejaar. Als je later bent, betaal je collegegeld voor de maanden dat je ingeschreven stond. Stop je vóór 1 februari met je opleiding en is dit het eerste jaar dat je studiefinanciering in het hoger onderwijs krijgt, dan zet DUO je studentenreisproduct en eventuele aanvullende beurs om in een gift.

10 Volg Profielen

Profielen is het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Op onze site plaatsen we dagelijks nieuws, blogs en achtergronden. Daarnaast brengen we regelmatig een Profielen themamagazine uit. Je vindt het in de bakken bij jou op school en digitaal op onze site. We zijn ook te vinden op Instagram en versturen iedere week een nieuwsbrief met het heetste nieuws van de afgelopen week. Klik op de links hieronder om ons te volgen of je te abonneren.

Tekst: Profielen
Illustratie: Krelis

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Tien dingen die extreem handig zijn om je studie mee te beginnen

 1. Punt 7: Er is géén jaarrooster te vinden op HINT. Een beetje onprofesioneel van een Hogeschool toch?

 2. @Afke Tangenbergh De link die je deelt werkt niet! De jaarplanning vinden is echt zoeken.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top