Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 december 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Femke Meijboom is tweedejaars student crossmediale communicatie aan de Rotterdam Academy (RAC). Ze is al sinds de brugklas gedreven bezig met schrijven en doet dat voor Profielen onder meer over lifestyle en het studentenleven.

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

To do in 2020: een burn-out voorkomen

Gepubliceerd: 7 January 2020 • Leestijd: 1 minuten en 15 seconden • Femke

Donderdagavond. Mijn hart racet, mijn hoofd maakt overuren, mijn ogen kunnen niet dicht blijven en mijn spieren jeuken om te werken. De knop gaat maar niet om … ik kan mezelf niet uitzetten.

Ik wil mijn bedrijfje laten groeien, een nieuw social-mediaproject starten, foto’s maken van mijn beste vriendinnen en mijn manuscript opsturen naar uitgeverijen. Maar de blogposts van januari zijn nog niet geschreven, ik heb niet evenveel captions als Insta-foto’s, ik heb vijf deadlines en ik ben nog steeds niet aan mijn leerwerk voor mediapsychologie begonnen.

Wanneer mijn lichaam aangeeft dat ik grieperig word, luister ik er niet naar, want ik heb nog veel te veel te doen. O, en in februari ga ik afstuderen. Ga. Maar. Door.

En als ik erover nadenk: dit was op de basisschool al zo. We moesten leren lezen en bij het hardop lezen ging ik na elke zin meteen door met de volgende. Elke keer onderbrak de juf me met PUNT, want daar las ik zo overheen. Ik wilde door en door.

Het is niet de eerste keer dat ik denk ‘Fem, trap nou eens op de remmen van je kartwagentje, zet ‘m even in z’n park en neem wat tijd voor jezelf’. Maar neem ik ‘tijd voor mezelf’, dan ga ik op Pinterest surfen, op zoek naar social-mediastrategieën en zoveel mogelijk tips over freelancen verzamelen. Is dat nou rust? Nee.

Nadat ik na een toets in huilen uitbarstte en een peptalk van een klasgenootje kreeg, realiseerde ik me dat dit zo niet verder kon.

Daarom heb ik nu voor 2020 een nieuwe to do: een burn-out voorkomen.

Hoe ik dat ga doen? Ik ga een 9-tot-5-mentaliteit kweken. Als ik mijn dagen beter plan, en échte rustmomenten neem, kan ik leren om af en toe minder hard gas te geven. Om het weekend ook echt te gebruiken om de week mee af te sluiten. Om tussendoor eventjes op adem te komen.

Het is tijd om een stapje terug te doen. Ik ga me focussen op mijn afstuderen. PUNT.

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

5 Responses to To do in 2020: een burn-out voorkomen

  1. Heel herkenbaar! Het is voor mijzelf ook een voornemen. Ik stoor mij soms wel aan deze opmerkingen: Je bent nog jong, je kan toch geen burn-out krijgen. Mensen op jouw leeftijd horen zoveel energie te hebben dat ze gewoon door kunnen gaan. In 2020 ga ik ook meer rust pakken en meer voor mijzelf kiezen.

  2. Dit is zo ongelofelijk herkenbaar. Ik besloot deze zondagavond om maar voor een herkansing te gaan van mijn afstuderen, zodat ik mijzelf niet naar een burn out werk. Op een gegeven moment geeft je lichaam het gewoon aan en moet je er ook gewoon naar luisteren.

  3. herkenbaar! en geloof me, als je nu niet op de rem trapt doet je lijf dat zelf, en die rem zit er echt wel op ! dus pak die rust, ik wou dat ik het ook had gedaan

  4. Goed dat je dit in ziet! Een burn out is menselijk en niet leeftijd gebonden. Het is tijd dat wij eens leren te ‘ontmoeten’. Denk maar eens na wat er nu allemaal weer ‘moet’ van jezelf?!

    Hieronder nog het recept voor een burn-out:
    1. Doe alles zo perfect mogelijk.
    2. Blijf doorgaan, ook al ben je moe.
    3. Zorg veel en goed voor anderen.
    4. Negeer signalen als ademnood, hartkloppingen, nek- en schouderklachten, emotionele uitputting.
    5. Blijf vooral piekeren en malen.
    6. Los de problemen van anderen op.
    7. Houd de controle vast.
    8. Verzet je tegen gevoelens van pijn en ongemak.
    9. Bewijs jezelf.
    10. Presteer tot je niet meer kunt.
    11. Zeg JA terwijl je NEE bedoelt.
    12. Zet nooit je telefoon uit

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top