Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
15 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

VVD wil antwoorden: Wat gebeurt er met geld van de basisbeurs?

Gepubliceerd: 11 February 2020 • Leestijd: 1 minuten en 55 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Hoeveel studenten merken dat hun onderwijs beter wordt nu de basisbeurs is afgeschaft en het hoger onderwijs er miljoenen bij krijgt? In een debat kwam regeringspartij VVD in aanvaring met onderwijsminister Van Engelshoven.

Urenlang sprak de Tweede Kamer maandag over de vergezichten en keuzes van minister Van Engelshoven in haar strategische agenda: loting voor opleidingen, colleges op internet en andere financiering. Het meest opvallend was de harde botsing tussen regeringspartij VVD en D66-minister Van Engelshoven. VVD’er Dennis Wiersma wilde weten hoeveel studenten daadwerkelijk iets merken van kwaliteitsverbetering in het hoger onderwijs.

Wat is er van beloftes terechtgekomen?

De basisbeurs is afgeschaft zodat het hoger onderwijs er honderden miljoenen bij kon krijgen om beter onderwijs te geven. Maar wat is er terechtgekomen van alle mooie beloftes? De VVD is bang dat lang niet iedereen ervan profiteert. ‘Ik spreek allemaal studenten die zeggen: aan mijn onderwijs valt echt wel wat te verbeteren.’

Van Engelshoven vond het ergerlijk. De hogescholen en universiteiten moeten allemaal ‘kwaliteitsafspraken’ maken in samenspraak met hun medezeggenschap, legde ze uit. Kwaliteitsbewaker NVAO geeft daar een oordeel over. Zo is het afgesproken. Sommige instellingen hebben al goedkeuring gekregen, de Hogeschool Rotterdam nog niet.

Miljoenenplan hogeschool afgekeurd; herkansing mikt op bestrijden uitval

Een complete lijst van kwaliteitsafspraken per hogeschool, staat op de website van het ministerie.

Sommige verbeteringen zijn niet voor iedereen

Maar hoeveel studenten voelen dan dat er geld bij komt?, drong Wiersma aan. Soms gaat het om extra computers in de bibliotheek, cursussen mindfulness of meer studentpsychologen, maar wie profiteren er nu eigenlijk? ‘Die studenten zeggen tegen mij: ik merk er niets van.’ Liefst zou hij studenten ernaar vragen in de Nationale Studenten Enquête en onderwijsinstellingen erop afrekenen; slecht scorende instellingen zou je zelfs kunnen sluiten.

De informatie over de kwaliteitsafspraken staat online, herhaalde de minister. Sarcastisch bood ze aan om alle plannen voor Wiersma te printen, als hij dat wilde. Maar moet het ministerie echt uitzoeken hoeveel studenten wel en niet profiteren? ‘Ik snap eerlijk gezegd de waarde niet.’

Ook legde ze uit dat sommige verbeteringen nu eenmaal niet voor iedereen zijn. Je merkt bijvoorbeeld alleen dat er extra studentpsychologen zijn, als je een psycholoog nodig hebt.

Toch nauwelijks problemen voor ‘strategische agenda’

Bovendien, wat is eigenlijk goed onderwijs? Daarover hebben partijen in de Tweede Kamer heel andere opvattingen. De partijen aan de rechterkant van het politieke spectrum willen de arbeidsmarkt veel sterker bij het onderwijs betrekken: opleidingen moeten beter overleggen met werkgevers, vinden ze.

Al met al lijkt de minister niet of nauwelijks in de problemen te komen met haar ‘strategische agenda’ en mag ze door op de ingeslagen weg. Veel plannen moeten natuurlijk nog uitgewerkt worden. Zo wil de minister hogescholen in krimpregio’s overeind houden door de basisfinanciering te vergroten. SP’er Frank Futselaar wilde daar meer van weten: hoe dan, en gaan hogescholen uit andere streken daaraan meebetalen? De minister erkende ruiterlijk dat ze het nog niet wist.

Vandaag stemt de Kamer over moties die haar koers een klein duwtje de ene of de andere kant op moeten geven.

Tekst: HOP, Bas Belleman

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?
 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top