Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Verpleegkundestudent Lauretta wint HR-schrijfwedstrijd

Gepubliceerd: 11 March 2020 • Leestijd: 1 minuten en 46 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Vierdejaars verpleegkunde Lauretta Deurloo doet namens de Hogeschool Rotterdam mee aan de landelijke zoektocht naar de nieuwe ‘studentenauteur’. Zij is volgens de jury de beste van de vijf deelnemers binnen de HR.

portret van Lauretta
Lauretta Deurloo

“Niemand wist van de aanwezigheid van deze gestalte. Niemand wist van de acties van deze man, gecamoufleerd door zijn verfomfaaide overall met olievlekken en de pet verhulde de kleur van zijn haren. Zijn foto pronkte naast het logo van het bedrijf op de toegangspas.

Twee handen gleden in de gereedschapsbox en haalde een zwart, rechthoekig doosje eruit dat zo groot was als zijn handpalm. Voorzichtig bracht hij het doosje naar het knipperende rood toe en bevestigde het ernaast.”

Zo begint de spionagethriller waarvan Lauretta de eerste twee hoofdstukken instuurde voor de wedstrijd. ‘Ik heb veel spionagethrillers gelezen en -films gezien, maar ik miste daarbij toch echte diepgang in de personages’, schreef ze bij haar synopsis.

Doktersroman voor patienten

‘Ik dacht ik stuur het gewoon op en kijk wat er gebeurt’, zegt de verraste Lauretta. ‘Ik verwachtte dit niet.’ Toch is het zeker niet haar eerste schrijfsel. ‘Op de middelbare school was ik al met schrijven bezig, gewoon voor de leuk. Later, toen ik op de polikliniek van het havenziekenhuis werkte, heb ik naar aanleiding van een oproep in het ziekenhuis een soort “doktersroman” geschreven voor patienten. Daarbij werd ik ook begeleid, en vervolgens heb ik bij diezelfde schrijfcoach meer workshops gevolgd. Bij The Writer’s Guide (to the Galaxy) in Rotterdam werk je in groepsverband en maak je je verhaal met feedback van elkaar steeds beter.’

Ze is bezig aan de laatste loodjes van haar hbo-v en werkt als mbo-verpleegkundige én stagiair in het Franciscus Gasthuis in Rotterdam. ‘Het is een zwaar beroep en ik heb wat lichamelijke klachten, dus ik weet niet of ik het tot mijn pensioen volhoud. Dat was ook een reden voor mij om nog hbo te doen, dat geeft meer mogelijkheden voor bijvoorbeeld een managementfunctie.’

Mooie bevestiging

Professioneel schrijverschap is een andere optie, waar ze stiekem van droomt. ‘Ik weet dat je maar tien procent van de verkoopprijs van een boek krijgt als auteur, dus je moet wel veel verkopen om ervan te leven. Dat is eigenlijk te onzeker. Bovendien vind ik mijn beroep als verpleegkundige te leuk. Ideaal zou dus zijn: parttime werken en ernaast schrijven.’

Het winnen van de wedstrijd voelt als een mooie bevestiging, zegt ze: ‘Leuk om te horen dat wat ik schrijf lekker leest en dat het verhaal boeit.’

Lauretta gaat nu door naar de landelijke competitie, die begint met een workshop georganiseerd door het literair agentschap Sebes en Bisseling. Daar kunnen de auteurs hun plan of manuscript verder uitwerken en mogelijk levert dat uiteindelijk een boekcontract op.

Tekst: Edith van Gameren
Foto: via Lauretta Deurloo

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top