Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
24 maart 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Serge Feldmann is sinds 2011 decaan op locatie Museumpark en blogt om de wereld een klein beetje te helpen veranderen. Zijn eerdere blogs lees je hier.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Blog

Wat het eerste jaar werkelijk is

Gepubliceerd: 31 August 2020 • Leestijd: 1 minuten en 25 seconden • Serge

Als studentendecanen zien we ieder jaar veel eerstejaars die last hebben van opgelopen stress en prestatiedruk, vermengd met een flinke portie faalangst.

Het moét een succes worden, falen is geen optie, de dood of de gladiolen! Het is een recept voor ellende, frustratie en teleurstelling. De volgende tips gaan je helpen dat te voorkomen.

Hoe studeer ik het beste?
Effectief studeren is voor iedereen net even anders. Wel of geen samenvattingen maken, met muziek op studeren, woorden onderstrepen. Maar een paar zaken zijn alom geldend: we kunnen dagelijks maximaal vier keer 50 minuten lesstof effectief memoriseren, de leerstof aan jezelf of een ander uitleggen werkt het beste en je schoolwerk vertalen naar concrete, haalbare doelen en ze inplannen en spreiden is een must. Dus doe je ding, maar houd die basisregels aan.

Hoe kan ik dit het handigste aanpakken?
Ga niet blindelings ieder nieuw vak, verslag of project aanpakken op de manier zoals je die altijd hebt gebruikt. Het hbo is nieuw, anders, een niveautje hoger. Het vraagt dus wellicht ook een andere aanpak. Voordat je begint, onderzoek welke opties er zijn en ga na of je voorbeelden kunt zien.

Gefaald? Gefeliciteerd: je hebt iets geleerd!
Veel eerstejaars komen hier met het idee dat ze moeten laten zien dat ze het allemaal al kunnen. Alles in een keer halen en de nadruk op alles. Een prima streven. Maar je bent hier om te leren en dat doen we doorgaans met vallen en opstaan. Het vallen is het moment dat we iets leren. Het opstaan dat we het geleerde toepassen. Faal dus voluit en met verve! En stel jezelf de vorige vraag opnieuw.

Evalueer en reflecteer!
Vraag jezelf na iedere onderwijsperiode: Hoe ging dit en hoe vond ik het? Heb ik het nog steeds naar mijn zin? En zo niet: wat kan of moet er anders? En bespreek dat ook met je studieloopbaancoach. Feit is dat een best aanzienlijk deel van de eerstejaars de studie niet vervolgt. Enerzijds omdat het toch een mismatch bleek of omdat het minimaal te behalen resultaat niet behaald is. Maar is daarmee je propedeuse dan mislukt? Nee. Want het is een oriëntatie, een onderzoek. En dat leverde een heldere uitkomst op. Misschien niet wat je hoopte of verwachtte, maar wel duidelijk.

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente blogs

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top