Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Werknemers HR: 55 euro per maand erbij voor thuiswerken, vaste reiskostenvergoeding stopt

Gepubliceerd: 2 December 2020 • Leestijd: 1 minuten en 21 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Docenten en andere medewerkers van de HR ontvangen vanaf januari een maandelijkse vergoeding van 55 euro omdat ze in de coronacrisis vooral thuiswerken. De automatische reiskostenvergoeding vervalt voor de meeste medewerkers.

Update 3-12, 12.55 uur: Artikel aangepast. De HR moet van de Belastingdienst nog goedkeuring krijgen over de hoogte van de internet- en de thuiswerkvergoeding. Daarnaast is de komst van een mobiliteitskaart nog een voornemen.

De regeling wordt stopgezet naar aanleiding van het vele thuiswerken tijdens de coronacrisis. Ook wil de HR ermee inspelen op de te verwachten meer ‘hybride werkvormen waarbij sprake is van een combinatie van thuiswerken en fysiek op locatie werken’, staat in het besluit. Huismeesters en receptionisten, die nog steeds op locatie werken, blijven die reiskostenvergoeding wel ontvangen.

Reiskosten maandelijks indienen

De reiskosten voor woon-werkverkeer die andere medewerkers maken kunnen ze vanaf januari maandelijks of uiterlijk eens per kwartaal indienen. De bestaande reiskostenregeling blijft van toepassing: de vergoeding bedraagt 19 cent per kilometer en alleen de eerste 20 kilometer (enkele reis) worden vergoed.

De HR heeft daarnaast het voornemen een zogenoemde zogenoemde mobiliteitskaart te introduceren die te gebruiken is voor dienstreizen en voor woon-werkverkeer met het ov, inclusief de ov-fiets. Gebruik boven de 20 kilometer voor een enkele reis wordt verrekend met het salaris.

‘Mogelijkheden mobiliteitskaart onduidelijk’

De centrale medezeggenschapsraad (cmr) is akkoord met de nieuwe regeling maar heeft nog wel vragen over de mobiliteitskaart. Nog niet alle mogelijkheden van die kaart zijn voor de cmr duidelijk. Hoe zit het bijvoorbeeld met de gemaakte kosten in verhouding tot de diverse abonnementsvormen? Daarbij kan het verrekenen met het nettoloon tot financiële problemen leiden voor de medewerkers.

De genoemde vergoeding van 55 euro voor het thuiswerken bestaat uit een bedrag van 30 euro voor de kosten die de medewerker maakt voor internet en 25 euro als compensatie voor andere extra kosten zoals koffie, kopiëren en elektra en verwarming. Laatstgenoemde compensatie wordt niet maandelijks uitgekeerd maar ontvangen de medewerkers in april voor de periode van januari tot en met augustus 2021, een bedrag van 200 euro dus.

Voor de internetvergoeding moet de HR nog wel goedkeuring vragen bij de belastingdienst. Ook wacht de HR nog over de berichtgeving van de overheid over de fiscale gevolgen van de thuiswerkvergoeding.

Tekst: Jos van Nierop

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?
 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

9 Responses to Werknemers HR: 55 euro per maand erbij voor thuiswerken, vaste reiskostenvergoeding stopt

 1. Van januari tot Augustus 200 = 8 x 25, niet 8 x 55 (= 440), drukfoutje?

 2. Een praktische vraag die bij mij opkomt i.h.k.v. een mobiliteitskaart is dit: hoe gaan we die ophalen? Als je eerst naar de locatie moet om een kaart die door meer personen gebruikt kan worden op te halen en ook weer terug, voor bijvoorbeeld een stagebezoek, dan schiet het zijn doel voorbij. Ik woon bijvoorbeeld niet in Rotterdam en het ophalen van zo’n kaart gaat meer tijd kosten (1 uur heen en 1 uur terug) dan het gebruik, of wordt het op je ov-chipkaart erbij gezet of zo? Dat zou handiger zijn. En is er gedacht aan alternatief vervoer? Ik lease bijvoorbeeld een elektrische fiets voor woon-werk verkeer omdat ik 24 km heen en terug moet fietsen. De kosten daarvan gaan gewoon door, ook als ik niet naar het werk ga. Is daar iets voor geregeld?

 3. En wij studenten maar 2.200 euro betalen terwijl wij amper les hebben…..

 4. @Keen Het gaat hierbij slechts om de ‘extra’ thuiswerkvergoeding. De internetvergoeding van 30 euro is een maandelijks uit te betalen bedrag.

 5. @Paula Als je veel minder les (inclusief online onderwijs) hebt dan je geacht wordt te krijgen, zou ik dat in eerste instantie bij je docent(en), slc of onderwijsmanager aankaarten.

 6. Als het goed is wordt de thuiswerkvergoeding op initiatief van de PGMR wél per maand uitgekeerd ipv in april in één keer.

 7. Helder stuk over de thuiswerkvergoeding. Ik heb nog één aanvullende vraag: krijgt iedere medewerker die voor de vergoeding in aanmerking komt hetzelfde bedrag? Of is het naar ratio, en krijgen deeltijdwerkers een percentage van het bedrag?

 8. Dus als ik het goed begrijp dan stoppen we weer met het gedeeltelijk op locatie lesgeven omdat het gebrek aan reiskostenvergoeding dit niet langer mogelijk maakt?

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top