Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 december 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Yoeri’s studieplek ligt in de Kralingse Plas

Gepubliceerd: 19 May 2020 • Leestijd: 1 minuten en 38 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Als je voor onderwijs niet meer naar school hoeft, kun je daar maar beter het beste van maken, dacht Yoeri Meulemans. De student civiele techniek voelt zich thuis op het water en heeft daarom zijn zeilbootje omgetoverd tot studieplek. Online onderwijs volgen op de Kralingse Plas, waarom ook niet?

Yoeri achter z'n laptop op de Kralingse Plas

‘Oh, mijn laptop heeft nog maar 19 procent’. Tijdens het videobellen ziet Yoeri zijn laptop ‘leeglopen’, het is het enige probleem van zijn huidige studieplek. ‘Ik heb vandaag een powerbank, een accu, meegenomen maar die werkt niet.’ Een paar uur later mailt Yoeri terug: hij heeft de powerbank aan de praat gekregen.

Op zijn bootje heeft hij een tafel gemaakt om daar zijn laptop op te zetten, later volgt nog een soort tent tegen de felle zon. ‘Dan span ik een doek van de verstaging naast het zeil naar de kikker achterop de boot’, vertelt de zeilfanaat.

Ik kan mij hier goed concentreren

Als het niet regent of hard waait, vaart Yoeri op doordeweekse dagen om een uur of 8.00 ’s ochtends naar het midden van de Kralingse Plas waar hij zijn boei uitgooit. Laptop aan, en studeren maar. Deinend op het water. ‘Ik kan mij hier goed concentreren. Heel goed zelfs. Beter dan thuis. Als het lekker weer is, vind ik het altijd al vervelend om binnen te studeren; dit is de oplossing.’

Yoeri krijgt wisselende reacties op zijn studieplek. ‘Soms zet ik tijdens online colleges met opzet mijn webcam aan. Sommige studenten vinden het irritant maar leden van mijn projectgroep kunnen het wel waarderen en als het mooi weer is, zijn ze best een beetje jaloers.’

Leuke achtergrond in Teams…

Met zijn studieplek, en de camera aan, zette hij onlangs een docent op het verkeerde been. In Microsoft Teams kun je leuke achtergronden instellen om zo je privacy te beschermen. Mijn docent dacht dus dat ik een zeilboot als achtergrond had ingesteld. Toen ik zei dat ik echt op een boot zat, was hij heel verbaasd. En ik moest heel hard lachen.’

Inmiddels heeft Yoeri de theorie-tentamens die hij kon maken met goeie voldoendes afgerond. Dat is ook wel een beetje nodig want de langstudeerder begon zes jaar geleden aan zijn studie. En daar komt in elk geval nog een jaar bij.

Meer zelfvertrouwen door het zeilen

‘Ik had weinig zelfvertrouwen’, vertelt Yoeri bij wie ook een stage in de soep liep. Dat leidde tot studievertraging. Yoeri nam daarna een tussenjaar waarin hij het water opzocht en ging wedstrijdzeilen. ‘Tijdens mijn studie was ik nooit goed in samenwerken maar tijdens zeilwedstrijden móet je samenwerken. Dat heb ik dus geleerd en dat gaf mij ook meer zelfvertrouwen.’

Tekst: Jos van Nierop
Selfie: Yoeri Meulemans

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Yoeri’s studieplek ligt in de Kralingse Plas

  1. Je moet wel een beetje zuur zijn als klasgenoot om dit irritant te vinden zeg. Wat een goede oplossing!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top